marți, 19 mai 2009

Suedia - o tare civilizata! Haideti aici!

Ieri am avut o experienta tulburatoare. Am sa va povestesc imediat despre ea, dar intai vreau sa va dau un plan de fond ca sa puteti pune ceea ce am sa va povestesc intr-o perspectiva mai adecvata.

Eu am locuit in Romania ultimii trei ani. Faptul ca m-am mutat in Romania mi-a cerut sa accept un standard de trai mai jos decat cel pe care-l aveam in Suedia. Apartamentele din Romania in care am locuit nu au fost nici macar in apropiere de standardul celor in care am locuit in Suedia. Societatea romana nu este la fel de ordonata ca cea suedeza. Traficul in Romania este ingrozitor de exemplu. La fel si curatenia pe strazi si comportamentul oamenilor din tot felul de domenii precum restaurante, magazine, banci, guvern si asa mai departe - aceasta lista poate continua pana la nesfarsit. Scurt si la subiect - toti din Suedia care ma cunosc nu au putut intelege de ce vroiam sa schimb la ceva ce parea sa fie mai prost decat ceea ce aveam. Dar totusi am facut-o si nu regret nici un minut din Romania.

In martie am fost nevoit sa ma mut in Suedia si odata ce am ajuns in Suedia am primit tot felul de comentarii ca o sa-mi fie mai bine aici si ca acuma o sa fiu intre oameni civilizati etc etc. Iar eu am simtit la fel, deoarece ultimul an in Romania a fost un cosmar. Totul este bine si - mai mult sau mai putin - frumos pana aici, da? Sunt intr-o societate civilizata care respecta cetatenii si care are norme si standarde superioare cele din Romania.

Sa recapitulam foarte scurt - Romania: urat, mizerie, coruptie, standard de trai foarte prost, etc etc. Suedia: civilizatie, curatenie, raiul pe pamant, 72 de virgine si tot ce mai vreti voi. Asa.

S-a facut 18 mai 2009, repet 2009, si a trebuit sa fac o rezervare la un medic. Sa tineti minte ca sistemul de sanatate in Suedia, daca-i va luati dupa politicienii suedezi, este un succes nemaipomenit si fara precedent in istoria omenirii. Sora mea, momentan plecata din Suedia, are un simptom de pe vremea cand s-a intors din India, iar acum simptomul s-a agravat astfel incat trebuie sa mearga la un doctor. Mama mea sunase deja la o clinica si a primit raspunsul ca cineva de la clinica respectiva va suna acasa ca sa se faca rezervarea si, fiindca mama era la serviciu, m-a rugat sa fiu acasa la ora cutare si sa fac rezervarea pentru sora mea - ceea care are simptome care au inceput sa apare cand s-a intors din, atentie, India (da, tara cu malaria si tot felul de "chestii" exotice).

Telefonul suna: "Bogdan," raspund eu cu vocea mea obisnuita cu care raspund la telefon. "Buna ziua, sunt de la clinica Kungsgatan," incepe o voce amabila. "Din pacate cartierul dumneavoastra nu mai tine de jurisdictia acestei clinici. Mai nou apartineti de Skiftinge, dar daca asteptati la telefon va pot face legatura cu clinica din Skiftinge," a continuat acea voce calda si plina de dorinta de a asista. "Bineinteles ca astept - multumesc mult pentru ajutor," am raspuns eu cat mai amabil. Acuma ma gandeam cat de bine este aici in Suedia. Imi face ea legatura; ai mai pomenit asa ceva? Nici nu trebuie sa sun la cealalta clinica. Daca as fi fost in Romania..... Va dati seama.

Skiftinge este un cartier plin de imigranti si are o reputatie foarte proasta, iar eu, cu numele meu strain, am inceput sa am o presimtire aiurea. Dupa un minut sau doua de asteptare aud din celalalt capat al telefonului: "Alo, cu ce va pot ajuta?" intreaba cineva cu o voce rece. "Vorbesc cu cineva de la clinica din Skiftinge?" intreb eu pe un ton in continuare amabil. "Da, spuneti cu ce va pot ajuta," ma intrerupe vocea plictisita si neinteresata. Ceea ce a urmat este crima, scandal, abuz, inselaciune guvernamentala si motive de revolutie. Recunosc ca intr-adevar sunt putin dramatic acuma. Dar este foarte putin.

Timp de aproximativ doua minute i-am explicat doamnei de la clinica din Skiftinge ca vroiam sa fac o rezervare la un medic pentru sora mea, i-am spus cum o cheama pe soara mea, am dat CNP-ul sorei mele, motivul pentru care ea trebuie sa se vada cu un medic etc etc. Pe tot parcursul explicatiei, doamna de la clinica doar a repetat, cuvant cu cuvant, ceea ce ziceam. Parca era echoul meu. Cand am terminat s-a facut tacere pe linia de telefon - n-a scos un cuvant! Si tacerea a continuat aproximativ 30 de secunde dupa care eu, nestiind ce naibi sa mai spun deoarece in mintea mea urma sa facem rezervarea, zic ceva de genul: "Asa ca....." Iar dansa imi taie elanul cu: "Asa ca ce?" Tonul ei foarte scurt, superior si obraznic incepuse acuma sa ma enerveze, dar am continuat sa mentin un ton amabil: "Pai nu facem rezervarea?" Raspunsul dansei a fost, si cand imi amintesc imi vine sa scriu toate injuraturile pe care le stiu: "Pe aici se sta la coada!"

Merde!

Merde!!!

Pe aici se sta la coada! Cica PE AICI se sta la coada. Adica, IN SUEDIA se sta la coada - cu subintelesul "nu stiu cum este in tara ta, cea din lumea a treia, dar aici se sta la coada". Si daca asta nu era de ajuns ca eu sa-mi doresc infintarea unei miscari underground cu scopul de a elibara aceasta tara de toti idiotii care, protejati de sindicat, nu isi fac serviciul si-si bat joc de toata lumea, a mai si spus ca nu se poate face rezervare la un medic. "Va trimitem o scrisoare prin iunie candva cu o rezervare pentru sora dumneavoastra, dar o sa dureze ceva vreme pana sora dumneavoastra o sa fie primita de medic, fiindca dansul este foarte solicitat. La revedere!" Nu am ridicat tonul cat am vorbit cu dansa si nu am vorbit urat cu dansa. Nu meritam acest comportament din partea ei. Repet. Merde!!

Sora mea, atunci cand i-am povestit, a spus ca sa le dau pace fiindca va merge la un medic in Anglia. Cica acolo se gaseste unul in doar cateva zile. A-ti auzit asa ceva? Eu nu pot sa cred asta despre Anglia deoarece in Suedia suntem invatati de Partid, socialdemocratii, al carora cuvant este Adevarul, ca oamenii bolnavi sunt lasati sa moara pe strada in celalalte tari din lume - cu exceptia Norvegiei bineinteles.

Cum adica sa ajungi la un medic dupa doar cateva zile in Anglia? Nu se poate - trebuie sa fie propaganda capitalista/americana sau orice alta miscare care, cel putin in restul lumii, este considerata pentru libertate individuala si impotriva despotismului religios sau politic. Dar suntem in Suedia. Raiul pe pamant. Miere pe strazii. Totul este gratis. 72 de virgine si tot ce mai vreti. Aici este adevarul si aici se stie totul! Haideti si voi, saracii de voi...

A-ti auzit de Romania, da? Acea tara cu o societate meschina, in care un cetatean nu trebuie sa astepte 2-3 luni pentru a ajunge la un medic.

B.

9 comentarii:

Suedia.se spunea...

am preluat fragmente din povestirea dvs. link si sursa sint mentionate. link catre blogul dvs. atat in top cat si la finalul fragmentului.

Daca mai aveti astfel de povestiri despre intimplari in Suedia sintem interesati.

Aveti talent...

Cu stima,
www.suedia.se
red.

salmi spunea...

Din pacate eu cunosc sistemul sanitar din Ro si din afara si din interior si pe cel de aici la fel. Nu stiu cum e cel din UK, dar am citit muuuulte nemultumiri pe un forum de la mamicile romance ajunse sa cunoasca sistemul sanitar britanic. Nu te consola ca in alte tari e mai bine, ca din afara se poate vedea asa...

Pe cel suedez il stiu de putina vreme si e recunoscut(ei, suedezii o recunosc) ca au nevoie stringenta de medici. Pe langa faptul ca aici ca sa intri la medicina e foarte greu, locurile sunt mult prea putine pentru nevoia sin sistemul de sanatate suedez. Suedezii importa de ani buni medici est-europeni, daca nu o faceau, azi nu eram nici eu nici familia mea in Suedia. Nu mira pe nimeni ca aici se sta la cozi pentru o vizita la specialist. Chiar sa se moara pe strazi n-am auzit, dar nu zic ca e imposibil.
Cat despre femeia care ti-a vorbit cu sictir, imi pare rau...eu m-am obisnuit sa ii iau pe toti ca fiind oameni. Fiecare are zile bune si zile rele. Stiu ca asta nu ar trebui sa se intample cu functionarii publici, dar uneori asta e. Eu totusi raman la parerea ca aici civilizatia e la un alt nivel (si cand spun asta ma refer la superior) decat in Ro. Cel putin anii mei traiti in Ro imi "dau dreptul" asta. :)) Glumesc acum, nu am nici un drept, dar tine de fiecare cum vede lucrurile si de experientele traite.

Oricum, blogul tau e unul excelent pentru experienta mea mica in Suedia. Imi prinde bine sa mai aflu ce si cum...

Mult mult succes!

Bogdan Dobondi spunea...

@Sami - ai dreptate. Problema este ca multi care nu sunt aici de multa vreme nu-si dau seama de unele subtilitati lingvistice. Pe aici se sta la coada pare sa fie inocent. Dar modul si tonul, cum a pronuntat cuvantul aici a fost ceea ce m-a deranjat. Multi din acel cartier nu vorbesc Suedeza suficient de bine ca sa aude asemenea subtilitati. Ii inteleg fiindca mie mi-e greu sa inteleg asemenea subtilitati in Romana - intreab-o pe fosta mea...:)) Ma revolta mentalitatea de ubermenschen a Suedezilor, iar daca critici sistemul sanitar de aici sansa este mare ca argumentul ca in alte tari oameni sunt lasati sa moare pe strazi va fi folosit. Iti garantez. Da, intr-adevar, Suedia este mult mai civilizata decat Romania din multe puncte de vedere. Dar acest lucru nu schimba niciodata faptul ca un imigrant nu va fi suedez chiar daca vorbeste limba mai bine decat ei si a crescut aici de cand este mic. Ipocrizia este mare in aceasta tara... Multumesc pentru ca imi urmaresti blogul. Mult spor sa ai pe acea insula minunata!

Amalia spunea...

E foarte interesanta discutia acesta despre sanatate si ma bucur ca am putut sa ajung pe acest blog. Eu traiesc in America, tara aceea inarmata pana in dinti, cu nivel de trai foarte bun si sistem medical (as pune) destul de prost, pentru ca e gandit ca o mare si infloritoare afacere, in care firmele de asigurari sunt vioara 1, medicii vioara 2 iar populatia se imparte in piane (cei care au asigurare medicala) si mandoline (cei care nu au asigurare medicala, desi majoritatea dintre ei lucreaza). De ce am venit aici cu exemplul sistemului medical american? Pentru ca citind tot mai mult si mai mult vad ca mereu si peste tot apar probleme, chiar si in tarile acestea grozave, bogate, minunate.

Pentru profesia de medic am un respect fara sfarsit, iar atunci cand medicul e dublat si de un om sufletist, parca te vindeci mult mai repede si mai usor.

Anonim spunea...

Bogdaniciule, i mare parte ai dreptate cu tot ceea ce se intampla in Romania si mai ales pt ca totul porneste de la sistemul economic si sanitar deficitar , bine , pe langa multe altele : birocratie , lene , furt si nesimtire ... dar toate acestea le regasesti cel mai des in Bucuresti pt ca toate pramatiile oricat de mici sau mari ar fii ele , aici la capitala trag .

Clujul ramane number one .

Suedia, Elvetia, Norvegia, Austria, Finlanda - tari care debordeaza de civilizatie , cultura si carora le putem lua exemplul .
Te pupa Marina ,

aka Vali spunea...

asistenta medicala este cel mai raspandit joc de noroc in lume.
cred ca e de origine ruseasca. ruleta, as zice

Bogdan Dobondi spunea...

@Vali bienvenido inapoi... Mi-au lipsit comentariile tale. Sunt, ca deobicei, right on target....

Tavi spunea...

ceau, de pe un blog pe altul am ajuns si la tine. nasoala experienta si noi romanii vrem sa fim europeni! halal. ma intreb daca exista cu adevarat o tara in care sa fie altfel.. poate australia?

si mai vreau sa adaug ref la gramatica:
chiar cu riscul sa te superi desi nu vad de ce, "ati auzit" se scrie legat. conjuga verbul si ai sa vezi.

Anonim spunea...

"A-ti" se scrie legat in contextul folosit de tine.