sâmbătă, 6 decembrie 2008

Cu copilul in brate in Uniune

http://www.youtube.com/watch?v=M1JBDOkOyCI&feature=related

Nu-s comunist si nici socialist, dar nu poti ramane nepasator. Acest video-clip imi aminteste de o faza care sa-ntamplat acum cateva zile.

Stateam la o cafea cu o prietena foarte buna, Dana, si i-am spus ca am vazut ceva-n metrou ce m-a deranjat. La Izvor au urcat o familie de rromi si instantaneu ceilalti calatori au devenit vizibil deranjati. Acuma stiu ce ganditi, din pacate si eu am acele preconceptii, dar chiar erau asa cum sunt rromii in general, galagiosi si imbracati asa cum se-mbraca ei, cu fuste mari, palarii si asa mai departe. Una dintre femei tinea un copil in brate si statea-n picioare, deoarece nimeni nu s-a ridicat sa o lase sa stea jos. Cand am inceput sa ne deplasam spre Eroilor rromi au zis, evident cu gura mare, ca sa o lase cineva sa stea jos pe saraca fata cu copilul in brate. Pana la urma, o doamna s-a ridicat si a lasat-o pe doamna cu copilul in brate sa stea jos. Trebuie spus in apararea mea ca eu stateam in picioare.

Dupa ce i-am povestit Danei, am mai continuat sa discutam despre faptul ca nu este corect ca nimeni nu si-a cedat scaunul inainte ca rromi sa faca scandal, asa cum probabil s-ar fi intamplat daca doamna cu copilul in brate nu era de origine rroma. Eu am sustinut ca daca nu erau rromi, cineva instantaneu i-ar fi cedat un scaun. Parerea mea este, ii spuneam Danei, ca n-ar trebui sa conteze ca doamna era de origine rroma. Chiar daca nu-ti plac rromii, n-ar trebui sa-ti cobori nivelul de comportament in astfel de situati. Daca ne purtam mai urat cu cineva doar pentru ca nu ne place de acel cineva din cauza originei sale etnice, nu suntem mai presus decat nazistii. Dana, o domnisoara cu-n caracter deosebit si cu mai multa experienta in Romania de cat mine, nu m-a contrazis, dar a spus ca asta este atata timp cat ei, rromi, nu accepta sa traiasca si sa se compoarte "normal". In fine, discutia a mai continuat dar nu este relevanta pentru ce am eu de spus, deoarece aceasta postare este mai mult despre cei care n-au cedat scaunul doamnei cu copilul in brate decat despre comportamentul rromilor. De data asta ei au avut dreptate, dar ce mai conteaza daca sunt rromi. In mintea multora ei nu au dreptate nici cand au dreptate. In fine...

Interesant a fost ca mai tarziu, dupa ce am plecat de la cafenea, am vorbit cu Dana si mi-a povestit ca exact acelas lucru s-a intamplat in troleul cu care mergea spre casa. Singura exceptie a fost, ca-n troleu doamna cu copilul in brate nu era "tiganca". Sa fii civilizat incepe cu nivelul de civism si bun simt pe plan individual. O casa in Pipera, o masina bengoasa, un job super cu-n titlu misto nu poate compensa pentru lipsa de moral si educatie. Am observat ca marea majoritatea oamenilor in Romania sunt foarte, foarte egoisti. Sunt egoisti si-n situatii in care ar fi avut de castigat ca sa fie mai altruisti. Generalizez bineinteles, dar nu cred ca-s prea departe de adevar. Nu stim sa lucram impreuna. Nu exista notiunea de castig-castig (din engleza win-win). In Romania totul se rezuma la un joc de suma zero, adica, pentru ca cineva sa castige altcineva trebuie sa piarda.

In tarile asa-zise civilizate, daca toti au 100 de euro, cel care vrea sa mai faca inca 100 de euro nu incearca sa-si fure vecinul. Incearca sa gaseasca un mod care ar putea face 100 de euro fara sa fure. Asta adauga valoare in economia tarii, nu precum Becalismele cu care multi dintre Piperisti nostri s-au ocupat.

Uitandu-ma la acel clip si gandindu-ma la faza cu rromi, imi amintesc o fraza pe care am mai folosit-o.

A intrat Romania in UE, dar mai dureza pana intra UE in Romania.

B.

Niciun comentariu: