luni, 1 iunie 2009

Spectacol pentru popor...

Romanul este la baza un carcotas!

Exista exceptii? Bineinteles. Dar acest articol nu este despre acele exceptii, asa ca sper sa ma ierte cei care se simt asaltati nejustificat de mine atunci cand citesc ceea ce urmeaza.

Pe langa popularitatea emisiunii Cronica Carcotasiilor, mai sunt si altele dovezi ca romanul este la baza carcotas. Dovezi care sunt vizibile in toata societatea romana si comunitatiile de romani din alte tari. In cei trei ani in care am locuit in Romania am intalnit multi oameni care incercau sa fie activi in comunitatea in care traiau. Am stat la multe discutii cu persoane din generatia mea sau mai tineri. Nu fara o anumita masura de tristete am ajuns la concluzia ca marea majoritate folosesc intelectul si capacitatea de a utiliza cea mai frumoasa limba din lume (parerea mea) pentru a constata ca este mizerie. Nimeni nu-si puneau mintea la munca ca sa propuna lucruri concrete, sau sa faca ceva concret. Toti se intreceau sa descrie mizeria si problema Romaniei in feluri cat mai elocvente.

Cat de greu este sa descrii mizeria? Oricine poate sa faca acest lucru. In Romania se face diferenta intre cei care o descriu intr-un mod vulgar pe un stadion sau intr-un bar de cartier si cei care o fac prin facultati. De ce? Si care este diferenta? Am invatat limba romana ascultand diferite descrieri a mizeriei; din pacate la asta sau rezumat toate discutile. Cand ceva nu este bine atunci este o tara de "cacat" daca te afli pe stadion, sau "necivilizata" daca stai de povesti cu-n intelectual. Acest lucru este radacina problemei in Romania. Nu hotii, nu coruptia, nu cei care vin in Suedia la furat sau la cersit. De vina sunt toti cei care nu fac cat ar putea sa faca ca sa schimbe lucrurile in bine, sau cei care confunda sa fii carcotasi cu sa fii constructiv. Ai votat? Nu? De ce te plangi atunci? In marketing se vorbeste de cei care formeaza opinii in comunitatile in care traiesc. In Romania, acele persoane sunt aproape toti persoanele care au reusit sa descrie mizeria mai bine decat cei din preajma lor, iar cei care vin cu propuneri concrete sunt micul dejunul carcotasilor. Un carcotas nu ar supravietui daca nu are o audienta de carcotasi si oameni idealist de care sa-si bata joc. Si ne plangem ca lucrurile se schimba prea incet!

Acest lucru se vede si intre cei care sunt plecati in alte tari. Putini sunt constructivi. Poti citi pe forumuri ca "am vazut niste tigani care cerseau la mine in oras, vai ce neam de doi bani suntem!" Multi descriu cat de mizerabil este romanul. Nimeni nu vine cu o propunere concreta. Daca stii ca acei copii care cersesc la tine in oras (parca era undeva in Skåne) sunt romani, de ce nu ai sunat la politie? Eu as fi sunat la politie si daca erau africani, dar asta este o alta poveste. Ai avut alegerea sa suni la politie sau sa postezi un comentar acru pe internet si ce ai ales? Mi-e mi se pare mult mai penibil faptul ca tu ca o persoana educata ai ales sa fii carcotas decat sa faci ceva concret, decat copilul roman care cerseste.

Haide-ti sa comparam comunitatiile etnice din Suedia. Noi romanii suntem printre cel mai prost organizati dintre toate grupurile de imigranti din Suedia. Cei care intr-adevar incearca sa faca ceva se confrunta cu carcotasii si cu idiotii care vin aici crezand ca se pot imbogatii peste noapte pe seama altora. Romanul de treaba isi vede treaba. Aste este problema. Aceasta este formula mizeriei Romaniei si a romanului. Sunt dur? Cititi si voi chat-ul pe suedia.se...

Acum vreo saptamana am creeat un grup pe facebook cu numele "Doresc o Romania mai curata!". Am creeat acel grup ca sa pun baza la acest articol si pentru a-mi sustine teoria. Bine, chiar doresc o Romania mai curata, dar ma indoiesc ca un grup pe facebook va face asta. Asa cum m-am si asteptat, grupul nu are nici un membru in afara de mine. Asta este un exemplu de lipsa noastra de a face ceva concret. Sa faci ceva concret, chiar daca este ceva insignificant care probabil nu duce niciunde, este fundamentul democratiei. Daca problema este grava multi vor face aceeleas nimicuri concrete. Asa se schimba o societate. Problema este ca trebuie facut ceva concret si atunci nu poti sa fii carcotas. Iar noi suntem carcotasi si ne ferim de lucruri concrete fiindca vrem sa ne pastram identitatea.

Aste ne face de ras prin lume, nu hotii sau cersetorii. Credeti ca Suedia a fost construita de carcotasi? Credeti ca nu sunt hoti suedezi? Credeti ca sa fii contructiv intr-o democratie este sa gasesti inca o modalitate si mai eleganta de a descrie mizeria? Nu, penibili sunt toti care-si justifica esecurile cu faptul ca este roman sau ca locuieste in Romania.

Priviti cum se face in Suedia. Nu iti place noua lege de monitorizare a internetului? Initiezi un partid care dupa cativa ani are aproximativ 7% din voturile suedezilor la alegerile europarlamentare. Piratpartiet (partidul piratiilor in romana) este totul ce nu este romanul, fie ca are domiciliul in Romania sau altundeva. Cei care ar putea sa faca asa ceva in Romania nu o fac. Cica sunt prea educati sa faca scandal....

Si intre timp, Gigi, Videanu, Udrea si ceilalti merg acasa seara, condusi de jandarmi intr-o coloana oficiala si cu inca nu stiu cati euro in plus in cont. Se grabesc fiindca in curand incepe Cronica Carcotasiilor. Spectacol pentru popor!

Viteza cu care se schimba societatea romana este invers proportionala cu popularitatea emisiunilor de gen Cronica Carcotasilor sau alte emisiuni asemanatoare. Cand Huidu si celalalt devin someri - Romania devine civilizata.

B.

Niciun comentariu: