joi, 13 mai 2010

Krugman despre noi şi ei

Paul Krugman a scris un articol destul de interesant pe blogul său. Le spune cititorilor că nu toate evenimentele care se întâmpla în lume au tangenţă cu SUA şi că republicanii au opinie mult prea mare despre cât de super este superputerea SUA. Foarte interesant articol deoarece se vede clar că dânsul face o diferenţă clară dintre SUA şi Europa. Nu sunt chiar atât de sigur că economii de pe partea noastră a baltei văd lucrurile într-un mod la fel de bipolar. Eu cred că mulţi de-aici, din Europa, se gândesc mai mult noi decât ei şi noi...

Apropo, Europa, fiind în ruine acum 65 de ani din cauza al doilea război mondial, s-a împrumutat de la americani, adică, de la Fed, pentru a reconstrui întregul continent. Duminică UE a decis să înfinţeze un fond de urgenţă pentru ţările din zona euro. Nu ţin minte suma exactă, şi mi-e lene s-o caut, dar cred că era vorba de aproximativ 700 miliarde de euro. Luni au sărit în sus de bucurie toate bursele, chiar dacă mulţi nu sunt aşa de siguri că este de ajuns cu "doar" 700 de miliarde. Bun, bine totuşi că se încearcă, dar de unde vin banii?

O parte din ei cică vor veni de la Fed deoarece ECB are o linie de credit acolo. Măcar bine că n-a fost nevoie de un război mondial de data asta. Cu dolarul înainte marş!

B.

Niciun comentariu: