duminică, 29 mai 2011

O mică observație despre economia mondială

Știu că nu este o știre de duminică, însă nu mă pot abține având în vedere că-s genul de om căruia nu-i place să înceteze activitatea celebrală doar pentru că a fost aleasă, arbitrar, o zi pe săptămână în care cică ne odihnim. În fine; am citit acest articol și uneltele aflate asupra umeriilor au început să muncească.

Dacă istoria poate fi un indicator, și poate fii, mai ales dacă ținem cont că noi oamenii nu suntem atât de originali pe cât ne place să credem, atunci SUA v-a (sau se scrie va? Vorba lui Shakespear: cu sau fără cratimă, aia-i întrebarea.) lua măsuri protecționiste pentru a ieși din criză. Da, da, știu că mulți spun că n-au cum să iasă din criză, că sunt duși rău de tot, dar asta s-a mai spus și alteori. Originalilor.

Cum văd eu viitorul, și vă spun fără să vă taxez cu 0,99 euro/minut: politicienii americani vor cârâi în media cum că Beijing-ul nu lasă valuta chinezească să se întărească, ar fi, de altfel, o întărire firească având în vedere că toată lumea stă cu gura căscată - și cu mâna-ntinsă, dar aia-i altă poveste - spre est, mirându-se de boom-ul economic chinezesc. Apoi, dacă euro-ul supraviețuiește, am eu dubiile mele în privința monedei europene, americanii vor lua măsuri care pot fi privite drept protecționiste. Au mai făcut asta. Pe youtube puteți găsi video-uri cu Nixon, cred că era Nixon, anunțând că americanii părăsesc sistemul Bretton Woods.

Deci, așa mai pe românește; chinezii își mențin valuta jos relativ valutele țărilor cărora le vând ceea ce produc, asta pentru a-și păstra porecla ”producătorul lumii” . Apoi, când americanii, mai devreme sau mai târziu, o să se sature și o să-nceapă să manipuleze dolarul mai pe față și cu și mai mult tupeu decât azi, vom putea arăta cu degetul americaniilor spunând: ”Vezi, știam noi că americanii n-au nici-o treabă cu piața liberă, cu free-trade și ălea ălea!”

Că doar de aia există SUA. Și sacii de box de. Trebuie să dăm și noi muritorii de rând în ceva...

B.

Niciun comentariu: