sâmbătă, 19 iulie 2014

Matematica șarlatanistă

Din anii 1990 încoace, tranzacțiile de pe bursele din toată lumea și-au schimbat hainele. Cu toții ne amintim filmele despre Wall Street din anii 1980, în care o grămăda de agramați, probabil mulți dintre ei cu cocaină în sânge, țipau ”Sell” sau ”Buy” către cineva necunoscut spectatoriilor.

Azi multe lucruri s-au schimbat. La sfârșitul aniilor 1990 au apărut primele hedgefond-uri care au folosit calculatoare în loc de agramați pentru a perfecta tranzacțiile în piață. Acest schimb de paradigm a făcut ca Wall Street-ul să caute oameni cu nivel ridicat a cunoștiințelor matematice. De exemplu, mulți care și-au făcut doctorat-ul în fizica au părăsit acel domeniu, s-au alăturat partea întunecată a forței și au făcut o grămadă de bani.

Recunosc că acum câțiva ani când m-am întors înapoi în Suedia pentru a învăța am zis să învăț matematica tocmai pentru că sunt interesat de domeniul financiar. Când am dat la facultate, am zis să învăț întâi matematica și de abia apoi să-mi îndrept atenția spre piața financiară. Iar acum, matematica a devenit infinit mai interesantă decât piața de capital, ca să fiu sincer.

Acum, cu o licență de matematică pură, îmi dau seama că mulți dintre cei care folosesc matematica în domeniul financiar se c-am păcălesc singuri. Se folosesc multe metode statistice, ceea ce pentru mine este un semn destul de alarmant fiindcă statistica este o unealtă foarte înselătoare.

Chiar ieri am avut o discuție cu-n coleg care tocmai și-a terminat masteratul și care urmează să-și facă doctoratul în Franța. Specialitatea lui este un fel de matematică care, la prima vedere, nu prea are legătură cu bursa. Însă citindu-i lucrarea de masterat, așa puțin cât am înțeles, mi-am dat seama că acel soi de matematică poate fi foarte util în a descoperi simetri, sau cum se zice în română, în piața financiară. Amândoi suntem destul de convinși că am putea descoperi metode matematice, altele decât cele folosite azi, pentru a analiza piața de capital.

Azi dimineață mă trezesc și dau de următorul articol:

http://phys.org/news/2014-04-pseudo-mathematics-financial-charlatanism.html

Se pare că nu sunt singurul căruia stomacul î se-ntoarce când aude despre unele metode ”matematice” - a se citi ”analiză tehncă” - folosite pentru a convinge lumea să bage banii. Uite așa am trăit în această dimineață una dintre acele clipe în care îți dai seama că drumul pe care ai pornit este cel potrivit, chiar dacă nu știai asta atunci când ai luat-o la drum.

Niciun comentariu: