marți, 1 decembrie 2009

Mutare în Suedia

Azi este ziua naţională a României. Bun! Să trăiască! Business as usual...

Primesc destul de multe mail-uri de la persoane care doresc să se mute din România în Suedia şi m-am gândit să scriu unele gânduri legate de acest subiect. Dar întâi vreau să clarific că n-am posibilitatea să caut apartamente sau locuri de muncă pentru cei care doresc să vină în Suedia. Fac ce pot pentru a ajuta şi totul ce pot să fac este să scriu pe blog şi să dau informaţii.

N-am nimic împotrivă să răspund la întrebări legate de societatea şi cultura suedeză. Dar cei care pun întrebările trebuie să constientizeze că nu vor primi răspunsurile pe care eu cred că ei doresc să le audă (sau mai degrabă citească). Răspunsurile mele sunt adevărate din punctul meu de vedere, însă este responsabilitatea fiecăruia să strânga informaţii de la surse cât mai diverse şi să decidă singuri ce vor să facă. Eu am o părere bună despre Suedia, suedezul şi societatea suedeză. Diferenţa între mine şi altii, fără să mă găndesc în mod special la cineva, este că eu nu sunt extrem în opiniile mele. Sunt lucruri în societatea suedeză care-mi plac foarte mult dar şi lucruri pe care le detest. Am observat că mulţi nu pot înghiţi acest lucru. Asta este. Pirulă amară sau nu, aşa sunt eu şi vroiam să ştiţi pe cine întrebaţi. Acum la articol...

Care sunt calităţile personale necesare pentru ca să reuşeşti să te stabileşti în Suedia şi să duci o viaţă mai bună decât în România? Sinceritatea este foarte importantă. În Suedia, sinceritatea se apreciază mult mai mult decât în România - în general vorbind bineînţeles. Fraza "minte-mă frumos" nu există. Se preferă adevărul chiar şi atunci când doare. Spiritul de echipă se premiază foarte mult la locurile de muncă şi în general în societate. Trebuie să ştii să comunici şi să-ţi susţi opinia (şi să ai opinii bineînţeles); dar şi să recunoşti atunci când n-ai dreptate (acest lucru este cel mai greu pentru majoritatea românilor). Dacă eşti harnic şi nu ţi-e teamă de muncă, atunci vei fi premiat. Împreună cu sinceritate, să fii harnic şi să-ţi doreşti să munceşti cinstit sunt atuuri foarte apreciate în Suedia.

Gândire pe termen scurt este aproape o înjurătură în societatea suedeză, aşa că cel care are de gând să vină în Suedia şi să trăiască "la ciupeală" face bine să-şi aleagă altă ţară. Spun asta fiindcă sunt convins că din punct de vedere financiar ciupeala se merită mai bine în alte ţări.

Ce este necesar din punct de vedere materialistic, în opinia mea, pentru a face posibilă o mutare în Suedia? Eu zic că primele 6 luni sunt cele mai grele. Există un moment 22 din care în general se poate ieşi doar cu bani. Acest articol este pentru cei care n-au rude sau prieteni deja stabiliţi în Suedia şi vor să vină aici şi să pornească viaţa de la capăt, însă fără să rişte să doarmă pe bănci sau sub poduri.

Făra să ştii limba este foarte greu să găseşti un serviciu. Fără un loc de muncă este foarte greu de a închiria un apartament (nu-ţi dă), fără locuinţă nu primeşti CNP-ul suedez. Şi fără CNP este greu să găseşti un loc de muncă. Kafka ar zâmbi de la ureche la ureche.

Nu mă întrebaţi care este suma necesară pentru o mutare în Suedia fiindcă n-am un răspuns clar. Totul depinde de cât de repede învăţaţi limba. Eu personal n-aş veni fără a avea bani pentru minim trei luni. Asta ar fi cam 3000-3500 de euro, depinde unde găseşti apartament. Dar asta înseamnă că sunteţi capabili să învăţaţi limba cât de cât în două luni şi incă o lună până găsiţi un loc de muncă. Observaţi că am menţionat un minim. E de preferat, mai ales acuma cu criza financiară, să ai rezerve pentru şase luni. Atunci puteţi închiria un apartament plătind chiria în avans...şi aşa scăpaţi de acel moment 22.

Cuvinte utile:

Migrationsverket
: - acolo mergi să-ţi anunţi reşedinţa şi să primeşti CNP suedez.

Kollektivavtal: Înţelegerea dintre patron şi sindicat. Dacă locul unde te-ai gândit să munceşti n-are kollektivavtal şansa este mare că vei munci şi nu vei fi plătit. Evitaţi aceste locuri de muncă. Dacă mutarea voastră depinde de un loc de munca făra acea înţelegere vă recomand să nu veniţi. Să nu uitaţi că sunteţi singuri, fără reţeaua de prieteni sau familie care să vă ajute dacă după o lună de muncă nu vi se plăteşte salarul. Da, se întâmplă şi în Suedia! Însă aici drepturile sunt mai mari şi mai bine păzite decât în România.

Fack: Sindicat - intraţi cât mai repede fiindcă face parte din protecţia socială suedeză.

SFI: "svenska för invandrare" este cursul la care vă înscrieţi pentru a învăţa suedeză.

Tack: Mulţumesc. (Bine de ştiut, deoarece amabilitatea este importantă în Suedia.)

Arbetsförmedlingen: Este agenţia de stat pentru locuri de muncă. Aproape toate firmele care doresc să angajeze anunţă aici că au locuri de muncă libere. Este un punct bun pentru a începe aventura kafkaniană în Suedia. Eliberaţi-vă de iluzia că birocraţia română este cea mai rea din lume....

Hyreslägenhet: Apartament care poate fi închiriat, se mai spune şi hyresrätt.

Bostad: Locuinţă.

Merită efortul? Acest lucru nu vă pot spune eu - fiecare trebuie să decidă singur.

B.

Niciun comentariu: