duminică, 1 noiembrie 2009

Aproape unul din cinci

Am citit un sondaj care a întrebat dacă al-Qaida este vinovată pentru atacul din 11 septembrie 2001, sau dacă guvernul american, care la vremea respectivă era condus de George W. Bush, au planificat şi efectuat ceea ce s-a întâmplat în New York, pentru a avea motive de a porni un război în orientul mijlociu. 18% din cei care sunt sub 30 ani au răspuns că nu cred că al-Qaida este responsabilă pentru atacul din 11 septembrie 2001 şi că totul a fost planificat de George W. Bush şi că scopul a fost ca SUA să facă bani.

Putem spune şi aşa: unul din cinci tineri pe care-i vezi atunci când te plimbi pe stradă într-un oraş suedez NU crede că există terorism. Crede însă că totul este doar o poveste fabricată de americani pentru a face bani! Nici susţinători echipelor de fotbal din Bucureşti - Rapid, Steaua şi Dinamo - nu ar crede în teoria asta şi explicaţiile lor atunci când au pierdut un meci, un lucru care se întâmpla destul de des, sunt vise umede pentru oricine cu inclinaţii către science-fiction.

Pun pariu că acei 18% sunt fie islamişti extremişti, adică persoane care nu merită să fie consideraţi nevinovaţi pană s-a dovedit contrarul, fie rataţi fără nici o urmă de ambiţie şi care n-au ieşit vreodată înafara oraşului în care sau născut. Nu vorbesc de musulmani în general. REPET! NU mă refer la musulmani sau la religia islam în general. Mă refer la acel soi de oameni scârboşi care nu pot accepta opinia sau credinţa altcuiva şi care se văd împuterniciţi, deobicei de un dumnezeu, să ucidă pe cei care nu gândesc la fel.

Pe mine personal nu mă înteresează dacă persoana cu care stau de vorbă este musulman, buddist sau ce-ar fi. Fiecare cu ale lui; fiecare cu credinţa lui; eu respect opinia lui şi mă aştept ca opinia mea să fie respectată. Oricum, în ciuda faptului insinuărilor aruncate de dreapta extremă suedeză, sunt foarte puţini fanaticii religioşi printre acei 18% - departe de a fi o majoritate din comunitatea musulmană din Suedia. Marea majoritate fac parte din cealaltă categorie.

Cealaltă categorie sunt persoane sub 30 ani şi fără educaţie. Nu mă refer la şcoală, la facultate şi aşa mai departe; mă refer la cei şapte ani de acasă. Aceşti sunt generaţia Nintendo, generaţia "îmi place x-box-ul şi restul nu contează, nu există". Generaţia care a crescut fără îndrumare de la părinţi. Generaţia care a fost crescută crezând că totul este permis, că fapte n-au consecinţe şi, ca atare, n-au nici o responsabilitate dacă cumva greşesc. Statul, şcoala sau copilăria este de vină, aşa că nu li se poate cere socoteala dacă cumva fac ceva. Eu unul îmi pun speranţa în Nintendo Wii; următoarea generaţie de droni poate vor avea condiţia fizică mai bună. Măcar atâta!

Aceşti trântori al sistemului "superior" suedez nu sunt capabili să formuleze un gând propriu. Gândesc ceea ce le spune sistemul. Informaţiile lor despre lumea contemporană provin din Aftonbladet (Cancan-ul suedez, dar mai comunist decât Cancan-ul românesc). Habar n-au ce să facă dacă le pui o carte în mână. Este prea greu să citeşti, prea "jobbigt", cum se spune în Suedia; adică este prea mult efort şi prea mult stres. Dacă trebuie să citeşti nu mai ai timp să te îmbeţi ca porcul vinerea şi sâmbăta. Şi sunt mult mai mulţi decât crezi atunci când priveşti Suedia prin prizma turistului sau noului venit...

În numele corectitudini trebuie să spun că marea majoritate din populaţia suedeză nu cred în aceste idei tâmpite şi periculoase, chiar dacă vinerea şi sâmbăta se îmbată ca porcii. Majoritatea sunt foarte deschişi la minte, uneori chiar aşa de deschişi încât lasă impresia că sunt blegi şi că, din păcate, nu-şi apreciază propria istorie din dorinţa de a arăta că sunt toleranţi faţă de alte culturi. Asta este păcat deoarece istoria suedeză este destul de interesantă şi descrie un popor cu o curiozitate deosebită faţă de alte culturi.

Dar totuşi - 18% din populaţia suedeză care au mai puţin de 30 ani, aproape unul din cinci, nu cred că al-Qaida este responsabilă pentru atacurile din 11 septembrie 2001. Incredibil şi destul de înspăimântător.

12 comentarii:

Adrian spunea...

Ai fi uimit cati dintre prietenii mei cred ca americanii au inscenat atacurile. Si nu sunt nici islamisti, nici loseri lipsiti de educatie. Nu judeca asa repede niste oameni. Multe teorii conspirationiste sunt foarte populare. Sondajele zic ca 30% din oameni cred ca si mersul pe Luna a fost regizat...

Daca gasca lui Bush nu ar fi profitat de 9/11 pentru a-si urmari propriile interese si nu ar fi declansat niste razboaie stupide, probabil ca numarul celor care credea ca atacurile au fost o diversiune ar fi azi mult mai mic.

Dana spunea...

Inteleg ca esti suparat pe acei tineri care, fie din prostie, fie din lene, fie din dorinta de a impresiona, preiau informatii si le prezinta ca pe un adevar de la sine inteles. Am peste 30 de ani. Sunt mult peste generatia Nintendo si pot spune ca am si o educatie solida (cu tot cu cei sapte ani de acasa). Imi place foarte mult sa citesc si sa fiu informata. Am citit o gramada de materiale despre 9/11. Sunt foarte multe intrebari fara raspuns, sau la care s-a raspuns destul de ambiguu. Si parca toate "aceste idei tampite si periculoase" nu mai par chiar asa...

Adrian spunea...

@Dana: Daca ai peste 30 de ani tu esti exact generatia Nintendo, doar ca la noi nu prea existau jocuri din astea in anii '80. :-)

Generatia de azi e cu XBox si PS3, desi si Wii are meritele ei...

Dana spunea...

Da, Adrian, ai dreptate, am vorbit de generatia Nintendo doar din punctul de vedere al celor care nu am avut asa ceva. Am uitat ca prin alte parti ale globului lumea a evoluat totusi :-)

Bogdan Dobondi spunea...

@Dana şi Adrian Eu am vazut ceea ce s-a întâmplat atunci, live la televiziune. A doua prăbuşire sa întâmplat în spatele reporterului care vorbea despre primul avion şi primul turn. Aceste teori sunt, părerea mea, jignitoare faţă de acei care au pierit atunci. Acele teori conspiratorice nu ţin cont de ceea ce s-a întâmplat în Madrid sau la Londra. Este o prostie să crezi aşa ceva. Ce mai urmează? Englezii şi spaniloli au fost responsabili de evenimentele in ţările lor?

Când vine vorba de lună sau nu, nici nu mă bag în discuţie. Sunt câteva sute de kilograme de nisip lunar pe pământ. Cred că omul are nevoie să înţeleagă ceea ce se întâmpla şi asta naşte tot felul de idei fantastice. Adevărul li-e prea incomod. Nu mă refer la voi doi, ci la cei care pornesc aceste teori. Uneori adevărul este greu de acceptat atunci când este raportat la proprile convingeri. Însă asta, oricât de mult ne-am dori, nu transformă o minciună în adevăr sau adevărul într-o minciună. Să nu uităm că gelozia in multora europeni faţă de americani este destul de mare. Atunci este greu de acceptat unele adevăruri despre ei.

B.

Dana spunea...

Dupa cum foarte bine spui, oricat de mult iti doresti, nu poti transforma adevarul in minciuna, sau invers. Am vazut si eu in direct(ca foarte multi altii)ceea ce s-a intamplat atunci. Nu exista nici o indoiala ca acele avioane au intrat in turnuri. Dar de aici pana la prabusirea lor, precum si a altor cladiri ce nu aveau legatura directa cu nici un avion, e o cale mai lunga si plina de intrebari. La fel, nu exista nici o indoiala in privinta terorismului. El exista. Ceea ce s-a intamplat in Madrid, Londra, precum si in alte parti ale lumii, explica foarte bine acest lucru. Din punctul meu de vedere, nu sunt decat o adunatura de bezmetici inarmati (oare de unde???) care cred ca adevarul lor e mai bun decat al altora si nu ezita sa foloseasca orice mijloc pentru a demonstra asta. Ca toata lumea (normala la cap, adica) am suferit pentru acei oameni care au murit nevinovati. Nu cred ca este jignitor fata de victime sa-ti pui intrebari. Daca as fi avut pe cineva care a murit acolo, cu siguranta as fi vrut sa stiu de ce s-a intamplat toata nenorocirea. Si nu stiu daca explicatia "al-Qaida" ar fi fost suficienta, doar pentru ca asa a spus guvernul. Intradevar, unele lucruri pot fi foarte greu de acceptat...

Bogdan Dobondi spunea...

Am citit şi am văzut şi eu acele filme despre ce sa întâmplat "de fapt" 11 septembrie 2001. Sunt oameni care îşi bazează opiniile fară să aibă toate informaţiile. Acele teori conspiratorice au la bază argumente formate de oameni care n-au toate informaţiile despre acele evenimente. Un "exerciţiu" intelectual foarte interesant este să pui toate acele teori la un loc şi să vezi in ce fel de lume am trăi. Am trăi intr-o lume în care SUA îşi omoară propri cetăţeni şi în care există extratereşti între noi. Asta ar însemna, totodată, că SUA n-are duşmani şi că nimeni altcineva n-ar fi vrut să doboare WTC.

Orice inginer trebuie crezut doar pentru că este inginer? Acei oameni care spun că turnurile WTC n-au putut fi doborâte doar din cauza impactului avioanelor sunt îngeri care vor doar să spună adevărul pentru că au o inimă curată şi bună? Teori bazate pe dorinţa de a primi atenţie de la media sau de la oameni din preajmă nu mă înteresează şi toată vrăjala despre 11 septembrie se bazează pe oameni dornici de atenţie. Sunt destul de multe dovezi că în acel caz, verde este verde şi nu altceva. Lama lui Occam...

Dana spunea...

"Am trai intr-o lume in care SUA isi omoara proprii cetateni." Ce-i nou in asta? Trec peste faza cu extraterestrii, cunosti foarte bine credinta mea in existenta lor (pe Terra sau nu).Dar nu inteleg saltul tau la afirmatia urmatoare. Bineinteles ca SUA are dusmani, ca orice alta natiune puternica. Dar, din nu stiu ce motiv, am tendinta sa ii cred mai mult pe ingineri (pentru ca au fost mai multi si cu explicatii mai pertinente) decat un guvern care nu mai stie cum sa iasa din...dintr-o situatie delicata. Poate nu m-am facut bine inteleasa: in acest subiect, nu am nici o convingere formata, nici intr-un sens, nici in altul. Doar ca imi pun intrebari... Poate ca ceea ce tie iti pare verde, mie imi pare turcoaz, sau chiar albastru. Nu chiar intotdeauna cea mai simpla explicatie e si cea mai buna...

Bogdan Dobondi spunea...

Din contră, cea mai probabilă explicaţie este...cea mai probabilă. Acei ingineri, fiecare a parte, explică doar un mic procent din ceea ce s-a petrecut. De ce să-i cred pe ei? Ei n-ar avea motive pentru a se băga în seamă? Sunt altruişti?

Logica unora, nu neapărat a ta Dana, este că totul rău ce li se întâmplă americanilor este vina lor, şi-au facut-o singuri, şi totul rău ce se întâmplă în restul lumii este vina americanilor. Este o gelozie asemănătoare cu ceea care a ucis 8 milione de evrei pentru că erau evrei.

Sunt foarte pro-SUA, deşi Bush a fost un idiot, şi dacă e să aleg între doua dogme fundamentaliste, în acest caz Koranul sau constituţia americană, aleg pe cea care tolerează stilul meu de viaţă. Între constituţia americană, adică libertate şi dreptul la opinie şi exprimare, sau ură şi haos in numele unui dumnezeu aleg prima variantă. Dacă e să aleg între mine şi ei, păi, nici nu mai este o alegere. Şi bărboşilor din peşterile din Afghanistan nu le convine că eu nu cred ca ei. Şi din acest motiv, eu n-am dreptul să trăiesc. Sau băgat americanii în Afghanistan? Foarte bine! În Irak? Şi mai bine!

Îmi ţin pumni că americani termină ce au început. Mai este de lucrat în Siria, Iran şi Coreea de Nord. Noi europeni o să continuam să facem ce am făcut mereu; să ne ascundem atâta vreme cât treaba este riscantă şi să ne cerem drepturile financiare atunci când pericolul a fost îndepărtat de americani. Germania şi Franţa în Irak este un exemplu foarte bun. De fapt, Germania şi Franţa este un exemplu foarte bun al ipocriziei europene şi din punct de vedere istoric.

B.

Adrian spunea...

Felul in care s-a comportat SUA dupa 9/11 a contribuit foarte mult la cresterea terorismului international; daca s-ar fi concentrat pe gasirea celor vinovati, musulmanii i-ar fi inteles (exista chiar o urma de simpatie printre ei fata de America dpa 9/11); dar cruciada asta oarba si fara sens a dus la cresterea exponentiala a terorismului, toti frustratii din lumea islamica au acum "Al Qaeda" ca simbol (inainte de 9/11 nu stia nici dracu ce ei, era o grupare interntionala numai in visele lui Rumsfeld si Cheney). In plus, in vest s-au restrans libertatile individuale, tot din cauza Statelor Unite.

Europenii n-au niciun fel de datorie fata de SUA. Eu cred ca din contra, raspunsul European a fost prea slab; daca aveau cojones si UE era o forta cu adevarat unita, trebuia ca nici o tara europeana sa nu aiba trupe in Irak.

Bogdan Dobondi spunea...

Hmm, da? Deci inainte de 11 septembrie lumea a fost paşnică? La asta mă refer... O memorie selectivă din partea europenilor care mă scârbeşte. Păi de ce să lupte vreo ţară europeană impotriva unor forţe malefice? N-a facut-o acum 80 de ani... de ce s-o facă acuma...?

Dana spunea...

Bineinteles ca lumea n-a fost pasnica inainte de 9/11!!! Lumea nu e pasnica de cand e...lumea!!!

Logica mea ( si nu neaparat numai a mea) este ca cine seamana vant, culege furtuna. Nu sunt pro sau contra a nimic...doar imi pun intrebari. Dar,apropo, ai citit Coranul? Nu stiu sa existe acolo instigari la violenta. Sunt doar niste oameni care interpreteaza cum vor...ca in absolut orice religie.

In continuare imi scapa momentul in care americanii au fost declarati politaii lumii. Poate dupa Hiroshima si Nagasaki? Cine stie?

Iar din punct de vedere financiar, tu glumesti? Ei, care la ora actuala isi cladesc toata economia pe o minciuna?