marți, 28 iunie 2011

Ordine pe piața financiară

Se pare că frica investitoriilor are un impact mare asupra piețelor financiare. Un studiu făcut de câțiva fizicieni de la Universitatea din Tel Aviv arată că decizia de a investi nu întotdeauna este una rațională, așa cum presupun cele mai obișnuite modele financiare.

Cercetătorii au verificat volatilitatatea volatilității, ca să simplific un pic, și au descoperit că piața financiară nu este chiar așa de imprevizibilă cum s-a crezut până acum. O descoperire importantă, care dă peste cap multe modele matematice folosite pentru determinarea conținutul unui portfoliu, este că prețul acțiunilor are memorie. Multe modele matematice presupun că prețurile acțiuniilor fluctuează fără a ține cont de evoluțile istorice ale prețurilor, însă se pare că fluctuația cotațiilor totuși are o ”memorie”.

Pe mine mă miră faptul că cineva a putut să creadă că piața n-are memorie, având în vedere câți traderi iau decizii bazate pe analiză tehnică, ceea ce practic înseamnă un studiu istoric asupra evoluția prețurilor. Articolul este foarte interesant și-l puteți găsi aici.

B.

Niciun comentariu: