miercuri, 31 august 2011

Dacă munciți în Suedia aveți drepturi

Într-un articol foarte interesant din cotidianul suedez Svenska Dagbladet putem citi despre persoane din europa de est care sunt aduși aici să culeagă zmeură și tot felul de fructe de pădure. De data asta era vorba de bulgari, însă scrie că au fost și vorba de români în alte locații, care au fost aduși aici la munca dar au primit foarte puțini bani, mai puțini decât li s-au promis, și au fost obligați să locuiască în condiții mizerabile, ceea ce este interzis în Suedia.

Articolul spune că unii dintre muncitori li s-au dat drept de ședere în Suedia doar pentru că poliția vrea ajutorul lor în anchetele pe care le fac. Așadar, dacă sunteți român în Suedia și cel care v-a angajat nu vă dă ceea ce vă cuvine; mergeți la poliție fără frică. O să vă ajute. În Suedia aveți mai multe drepturi decât credeți și în general, funcționarii publici din Suedia își fac treaba.

Fiindcă am scris acest articol ma simt nevoit să adaug că eu personal nu prea pot ajuta persoane cu asemenea probleme. Degeaba ma rugați pe mine sa va ajut fiindcă eu nu prea pot face ceva. Dacă aveți probleme cu cel care v-a angajat, dacă nu vi se dă banii promiși, dacă vi se ia din salar pentru locuință și alte cheltueli, deși nu așa a fost ințelegerea inițial, mergeți la poliție.

Multă baftă!

Niciun comentariu: