luni, 31 mai 2010

Palestinienii "nevinovați"...

Azi la Stockholm, 6-7000 de idioți, 6-7000 de băgători în seamă neinformați, 6-7000 de viermi, 6-7000 de paraziți și pupincuriști au demonstrat pentru a susține "palestinienii pașnici" care cică n-au facut nimica și au fost atacați neprovocat de forțele israeliene!  Bărboșii ăia cu prosoape de bucătărie pe cap sunt foarte parșivi. Iar in Stockholm, după cum vedeți, lumea a pus botul în ultimul hal...
Așa a aratat în capitala primei țări musulmană din Uniunea Europeană. Uitați-vă la clipul de mai jos. Săracii pacifiști. Cât de nevinovați sunt!!
Uitați-vă la video-clip și spuneți-mi....ăștia sunt nevinovați?

Dacă ăia-s activiști anti-război eu sunt Popey și mănânc spanac!

ACUM UITAȚI-VĂ CE AU SPUS FORȚELE ISRAELIENE INAINTE SA SE URCE PE NAVALE "Pacifiștilor"....



Vă rog să observați cum așa-zișii ugigași de "pacifiști" le spun că STATUL ISRAEL SPRIJINĂ EFORTUL DE A DUCE AJUTOARE PENTRU POPULAȚIA CIVILĂ DIN GAZA!!! Reuters m-au dezamagit; au aratăt acest video dar l-au tăiat și n-au transmis partea în care militarul informează navele că au voie sa ajungă la Gaza, insă doar dacă se lasă controlate. Sunt sigur că există prostituate cu mai mult bun simț decât marea majoritatea jurnaliștiilor - o meserie care mă scârbește din ce în ce mai mult...

Nu pot să înțeleg cum toată lumea refuză să vadă și să analizeze ambele părți a povestei înainte de a trage concluzii. Ce se așteaptă lumea de la Israel? Să-i creadă pe cuvânt pe palestinienii din exil atunci când spun că duc doar ajutoare pentru populația civilă? Erau activiști pe acea navă care sunt clasificați ca fiind drept membri grupuri teroriste - asta conform Turcia! Mi-e silă să văd cum lumea bune botul la milogia teroriștiilor...

svd, DN,

UPDATE ora 01.08

Acest clip arată ce fel de oameni au fost la bordul navelor în drum spre Gaza. Domnisoara la sfârșitul clip-ului spune clar că sunt două feluri în care acea călătorie se poate termina - la Gaza sau ca martiri! Ăștia-s chiar nebuni! De ce cântă despre armata lui Mohamed dacă sunt pacifiști? Ceva este foarte ciudat în această poveste...



UPDATE 2: Țin să subliniez că NU țin cu nici-o parte în conflictul Israel/Palestina. Ambele părți sunt niște idioți. Sunt însă revoltat că massmedia manipulează opinia cu jumate de adevăruri. DA! Populația civilă din Gaza au drepturi umane! DA! Israel are dreptul să se apere! Este incredibil de deranjant că massmedia, cel puțin massmedia asta cvasi-comunistă din Suedia, refuză să scrie că Israel n-a intenționat să opreasca navele sau să nu le lase să ducă ajutoarele la destinație. Pur și simplu au vrut să controleze navele. 


Dacă Israel nu controleaza FIECARE navă, data viitoare vor fi și arme pe acele nave, iar cand începe ploia de rachete peste Israel, atunci massmedia cu siguranță nu scrie nimica. Eu mă intreb de ce n-ar scrie ceva; e cumva așa ca "un jidan" nu are aceeași valoare ca un sărac palestinian? "Jidanii" n-au voie să se apere? Acest articol este un protest impotriva modul în care clasa prostituată (massmedia) manipulează o țară întreagă! Dar vreau să subliniez că orice pierdere de viață este tragică! Nu ține de etnie sau naționalitate! 


Mai departe, respect toate religiile și mă aștept că toate religiile să mă respecte și pe mine, dacă înțelegeți ce vreu să zic. Mi se rupe dacă omul este musulman, buddist sau ce-ar fii. El cu ale lui si eu cu ale mele. Iar eu fac urat, chiar foarte urat, atunci cand nu mi se respectă acest drept democratic!

Din nou, de la capăt și mai bine!

E luni din nou! Repet; azi e luni! Din nou! Mă gândesc că mulți au sentimente nu tocmai bune legate de această zi care marchează, ca deobicei, că ciclul săptămânal începe din. Știu că majoritatea de abia așteaptă să vină week-end-ul. Iar pe unii chiar îi înțeleg. Eu, pe de altă parte, încerc să abordez ziua de luni un pic altfel.

Eu văd ziua de luni ca fiind ziua în care o luam de la capăt și îmi propun să făc totul posibil ca această săptămână să fie cea mai bună săptămână până acum. Cu alte cuvinte, nu gândesc că e luni. Mă gândesc că azi începe cea mai bună săptămână din istorie, de când îmi pot aminti sau de când s-a inventat calendarul cu 52 săptămâni.

Îmi dau seama că, citind acest articol, câscotași râd, sau dacă nu râd sunt sigur că în sinea lor se gândesc: Ce tăntălău! Ei, bine, poate sunt un tăntălău, poate nu-s normal fiindcă nu gândesc cât de grea este ziua asta tocmai și doar pentru că astăzi este luni. Știu însă că viața la nivel de particole elementare ține de probabilități. Fiindcă și eu, exact ca și restul lumii, sunt făcut din particole elementare mă gândesc că și viața de zi cu zi ține de probabilități.

Aleg așadar să-mi placă ziua de luni. Aleg să privesc ziua de luni ca începutul unui concurs nou, al căruia rezultat nu ține prea mult de concursul, sau concursurile, precedente. Chinezii au un proverb; cum pornești o călătorie de o mii de kilometri? Cu primul pas! Alții, cred că sunt cei de la resurse umane de la banca Morgan Stanley, au un alt proverb; cum mănânci un elefant? Tai o bucată, o bagi în gura, mesteci și înghiți! Așa că azi facem primul pas spre o săptămână excepțională. Mâine e altă gură de carne de elefant; o mestecâm mâine! Este o alegere conștientă ceea ce am spus aici. Ai curajul s-o faci și tu?

B.

Noapte de vară

Noaptea-ncet, ticnit se lasă -
Poezie, sau destin -
Luna urcă, somnoroasă, -
Vino, vin!

Este linişte, răcoare,
Codrul e de farmec plin -
Pe sub teii încă-n floare, -
Poezie, sau destin.

În suavele parfume
Poezie, sau destin -
Ori pe unde-ai fi în lume, -
Vino, vin!

Îngerii deasupra noastră
Vor cânta un imn divin -
Ah, ce clară noapte-albastră, -
Poezie, sau destin.

George Bacovia

sâmbătă, 29 mai 2010

Zbor istoric cu Mach 6 - X-51 Waverider

Imaginea arată noul model de rachetă/avion cu propulsia experimentară "Scramjet". Acum câteva zile a reușit să zboare cu vitezaMach 6 timp de 200 de secunde înainte să piardă din accelerație. Zborul hipersonic, care începe de la Mach 5 în sus, este considerat ca fiind următorul pas în evoluția aviatică.

surse: sciencedaily.com, physorg.com
imagine: U.S. Air Force graphic

B.

Trăiți în România și asta vă ocupă tot timpul, da?

M-am trezit azi dimineață și ca deobicei, am deschis site-urile mele preferate de știri. Pe unul dintre ele, ediția online al ziarului suedez DN, am citit un articol care m-a făcut să mă simt de parcă sunt în România. Am citit acel articol cu un dor de România ciudat, un dor mai mult masochist-spre-morbid decât altceva. Acumă vă întrebați ce scria în acel articol; au scris despre cultura din România? Da. Din păcate. Cultură aceea de care nu cred că vom scăpa în curând.

Un domn cu numele Lars Nylin, aflat acum la pensie, este acuzat că a făcut licitații trucate. El a fost ceva director în cadrul ministerului justiției și decidea construirea noilor închisori. Se pare că dânsul a acordat contracte de o valoare de aproximativ 26 milioane de euro - contracte care n-au respectat legea licitațiilor din Suedia. El a spus că este o neînțelegere. Cine știe, poate era și el sub influența alcolului! Citiți articol din DN.

Știam de mai de mult că nici Suedia nu este lipsită de hoție, chiar dacă sunt unii pe aici care chiar cred tot ce le servesc ziarele și televiziunile suedeze. Și când scriu unii mă refer la acei români care după doi-trei ani, și fără să învețe suedeza suficient de bine, se fac că au uitat limba română și România.

Ca să termin cu aberațiile și să ajung la subiect; articolul despre "șpăgarul" pensionar este pentru mine personal încă o dovadă că nu locul geografic te face să ajungi unde ți-ai propus. Tu prin gândirea ta, prin modul în care abordezi eșecurile și, nu în ultimul rând, succesele tale decide cum îți va merge în viață. Iar românul, în general vorbind bineînțeles, nu știe să câștige. Iar de pierdut nici n-are sens să pomenesc.

Am observat că mulți oameni se plâng că nu sunt ajutați. Aceste persoane, unii dintre ei aflați în România, dar nu doar în România, nu-și dau seama că problema lor este tocmai că așteaptă să fie ajutați. Stau pe loc ca și căprioara prinsă în farurile tirului care se apropie noaptea; stau statici scuipând semințe, dând din umeri și repetă mantra: "Asta este, trăim in România și asta ne ocupă tot timpul."

Haideți să fim serioși; cum pot unii să creadă că dintr-o dată cineva îi va opri pe stradă să le ofere un job, o carieră sau o oportunitate în Suedia sau altă țară "mai civilizată"? Asta nu se întâmplă niciunde în lume. Dar este mai ușor să crezi că altundeva într-adevăr se întâmplă; este mai convenabil să stai în fața televizorului uitândute la Badea, care în fiecare seara oferă tuturor exemple că nația, educația și guvernul este de vină pentru că trăiesc în mizerie. Așa îți bagi piciorul în continuare, așa cum ai făcut-o mai mereu atunci când e vorba de societatea română, fiindcă și așa ai de gând să pleci, nu? Să nu mă înțelegeți greșit; Badea e ok. Ceea ce face el este necesar, deși nu foarte productiv pentru altcineva decât cariera lui. Zic asta pentru că lipsesc ceilalți care să-l completeze pe Badea cu propuneri constructive...

De mult mi-am dat seama că este vorba de o profeție la nivel național care se autoîndeplinește: E necaz, dar asta este să fii român, nu? Așa că n-are sens să faci ceva pentru a schimba lucrurile în bine. Iar seara, cu câteva pahare la suflet, asculți cum Badea și ceilalți care vreau să fie ca el, îți confirmă că nu tu ești responsabil de propria situație. Este vina altcuiva, așa cum nu Gigi Becali este de vină că Steaua București nu mai este nici o stea și nici în București. Apropo, dacă cineva este interesat să studieze rezultatul stilului de conducător - lidership-ul - român, studiați cum au evoluat cele trei cluburi de fotbal din București - Steaua, Dinamo și Rapid. Eu zic că sunt paralele foarte clare între cum a evoluat România din 1990 încoace și aceste trei cluburi în ultimii șapte-opt ani. Cu cât mai nesimțiți au devenit patronii de club cu cât mai puțini spectatori pe stadioane. Apoi schimbați cuvintele "patronii de club" și "spectatori pe stadioane" cu "politicienii" și "cetățenii care vor să rămână în România".

Încă un exemplu și apoi gata; sindicatele din România avertizează cu grevă generală. Bun. Acumă când nu sunt bani și când este criză sau trezit să protesteze? Dar atunci când PIB-ul creștea cu șase, șapte sau opt la sută pe an, unde au fost? Atunci când marjele de profit erau în sutele de procente, unde erau șefii de sindicat? N-ar fi fost mai bine să ceri mai mulți bani atunci când într-adevăr existau mai mulți bani? E greu să înveți ceva atunci când le ști pe toate. N-ar trebui aplicată regula numărul unu din vânzări? "Asigurăte că vinzi cuiva care poate plăti."

Sau poate n-am înțeles eu ceva - lucru puțin probabil deoarece înțeleg destul de multe chiar dacă uneori mă fac că plouă. Am menționat că azi este sâmbătă? Și nu este oricare sâmbătă ci cea mai tare sâmbătă din lume!

B.

Contrast

Femeie - mască de culori,
Cocotă plină de rafinării -
Tu, care ţipi la desfrânări târzii,
Pe visători, cu greu, îi înfiori...

Oh, sunt fecioare cu obrazul pal,
Modele albe de forme fine -
Şi singure dorm, albe, şi senine
În albele crivate de cristal...

George Bacovia

vineri, 28 mai 2010

Din punctul meu de vedere...

Totul devine așa cum crezi, așa cum îți propui, sau așa cum ai gândit. Evident că doar dorință nu este destul, mai trebuie și muncă, însă cred că modul în care gândești atunci când abordezi diferite situații în viață are un impact foarte mare asupra rezulatul tău. Este mult mai bine să zici ce ai de gând să faci decât ce ai de gând să încerci să faci. A încerca este ca și cum ți-ai cere scuze de eșec înainte să eșuezi. Din acest motiv mai postez articole cu titlul "Din punctul meu de vedere". Cum văd eu treburile; adica care este punctul meu de vedere? Priviți imaginea din dreapta...

B.

joi, 27 mai 2010

Primul om infectat de un virus de calculator

Vă rog să faceți cunoștința cu dr Mark Gasson, un cercetător la universitatea de la Reading care, după ce și-a implantat un microprocesor în braț, a infectat acel microprocesor cu un virus de calculator. Foarte tare! El vrea să cerceteze dacă protezele tot mai complexe, care mai nou seamănă cu un calculator, vor reacționa, sau cum vor reacționa dacă vor fi virusate. Presupun că un Algocalmin nu ajută...

sursă: physorg.com

B.

miercuri, 26 mai 2010

Am râs...


Atlantis a aterizat..

..iar eu stau și mă uit la reluarea pe NasaTV (link). Trebuie să zic că este uimitor ceea ce fac acești oameni. Nu doar că este pericolos, trebuie sa fii într-o forma fizică excelentă și să fii un cercetător promient în propriul domeniu pentru a fii unul dintre cei care sunt aleși să meargă la ISS. Acuma, tocmai acuma, arată reluarea aterizări...ce să mai zic...aș da orice să merg și eu.

B.

luni, 24 mai 2010

Nebuloasele Hart și Soul

Aceste două nebuloase vecine se află în constelația Casiopeia, la 6000 anilumină de Tera. Numele lor, Inimă și Suflet, li s-au dat fiindcă cea din dreaptă arată ca o inimă și cea din stânga arată ca o inimă așa cum este desenetă deobicei. Imaginea este compuse din 1147 de imagini luate de telescopul WISE care, până la momentul actual a fotografiat 75% din cer. Frumusețe...

sursă: physorg.com
imagine: NASA/JPL-Caltech/UCLA
 
B.

Căldură cosmică

Astronomii din SUA și Polonia au descoperit că soarele nostru, împreună cu întregul sistem solar, este mult mai aproape de a intra într-o regiune plină, relativ vorbind, de gaz foarte fierbinte. Inițial se credea că soarele se află la între 5 și 10 anilumină distanță de acel nor fierbinte, însă acum s-a descoperit, cu ajutorul câmpului gravitațional al soarelui, că de fapt suntem o mie de ori mai aproape de acea regiune în cosmos. Asta ar însemna că vom intra în acea zonă fierbinte dejă în secolul următor. În ciuda faptului că acel nor are o temperatură de câteva milioane de grade Kelvin, noi nu o să fim extinși; nu e capăt de lume cu alte cuvinte! Știu că la asta v-a fugit gândul. Stați liniștiți, densitatea norului e mai mică decât cel mai bun vacuum creat în laboratorile fizicieniilor de pe Tera. Totuși, articolul sursă, este destul de interesant. Nimic nu este static în natură, totul este frumos dar schimbător...natura este o femeie!!

imagine: SRC/Tentaris,ACh/Maciej Frolow

B.

duminică, 23 mai 2010

Brad Mehldau Trio - C.T.A

Informație utilă despre Suedia

Sunteți o familie și doriți să vă mutați în Suedia cu speranța că copii dvs vor avea o educație mai bună? Nu zic să vă răzgândiți, însă cred că ar fi bine să știți că în unele județe suedeze s-a introdus un sistem în care elevii dau note cadrelor didactice, note care ulterior afectează salarul cadrelor didactice.

Cu alte cuvinte; elevii din școlile care au introdus acel sistem "democratic" au puterea de a se răzbuna pe un profesor dacă primesc prea multe teme de casă, sau dacă le dau o notă mai proastă decât vor ei. Ca atare, profesorii trebuie să fie pe placul elevului, nu să se asigure că elevii invață, dacă își dorește să păstreze luxul de a avea ce mânca. Foarte tare, nu-i așa? Și voi credeați că politicienii români sunt campionii sportului "Distruge-ți propria țară". Ei, nici politicienii de aici nu se lasă învinși așa de ușor! Și exact ca și în România, prostituatele, pardon, jurnaliștii sunt de acord cu acest mod de democratiza sistemul de învățământ. Te doare capul uneori...

Nivelul de învățământ suedez este deja în cădere liberă; dacă stângă ajunge la putere la toamnă, și există un risc destul de mare că într-adevăr vor ajunge la putere, atunci sistemul pomenit mai sus va fi implementat în întreaga țară. Nu sunt așa de sigur că copii dvs vor avea o educație mai bună în Suedia. Poate vor fi mai fericiti; orice copil care în loc de a învăța poate să se joace pe calculator este un copil fericit, nu? Dar cu siguranță nu o să fie mai bine educat...

N-o să vă plictisiți niciodată în Suedia, asta vă promit. Toate ideile anilor 60 - de altfel idei concepute sub influența marijuanei - au fost și sunt în continuare puse în aplicare în Suedia. Dacă lumea în Suedia nu se trezește, ar fi bine ca țări precum România să pregătească câmpurile de căpșuni pentru căpșunari blonzi și cu ochi albaștri fiindcă peste 10, 20 de ani vor veni suedezii la cules....

Articol în DN (Dagens Nyheter) despre acest articol. E în suedeză...

B.

Teleportare record in China

Fizicieni din China au reușit să teleporteze informație cuantică 16 km prin spatiu liber. Nu este vorba de teleportare á la Star Trek ci despre bucăți de informații legate de doi fotoni încâlciți. Acest experiment, reușit de altfel, este un pas enorm spre comunicarea cuantică. Sursă: physorg.com

imagine: Nature Photonics, doi:10.1038/nphoton.2010.87

B.

vineri, 21 mai 2010

Mai degrabă aș bea apă noroiasă

Bună dimineața lume! Lou Rawls, aflânduse printre spectatori a fost invitat pe scenă să cânte această melodie. Sunt puține moduri mai bune de a începe o zi plină și agitată! I Rather Drink Muddy Water - Lou Rawls

miercuri, 19 mai 2010

Opportunity bate recordul...

imagine: nasa.gov

Micuța mașinuță Opportunity tocmai a bătut recordul de longevitate pe Marte. Recordul precedent a fost tinut de nava Viking 1, care a rămas activă pe suprafața planetei roșie timp de 6 ani și 116 zile. Azi pe 20 mai, Opportunity a depașit acel record. Foarte tare!

B.

St James Infirmary - Lou Rawls



Dacă doriți să aflați mai multe despre Lou Rawls, vă recomand pagina wikipedia despre dansul.

B.

Acuma v-ați trezit?!

Cum scriam mai devreme azi, am stat fără net o perioadă și n-am prea citit știrile din România. Din păcate nu am reușit să evit să citesc cum presa sportivă, evident dominată de muritori de foame și scuipători de semințe din capitala noastră atât de dragă; da, scuipători de semințe care știu să scrie, oarecum, dar și așa scuipători de semințe.

În acest an valoare, muncă și dăruire a câștigat campionatul național de fotbal. Evident că mă refer la cea mai modernă echipă de fotbal din România - CFR Cluj. Presa sportivă n-a făcut altceva decât să insinueze că echipa din Cluj, despre care tot ei scriau la începutul campionatului că au cel mai valoros lot, a fost ajutată sau că a cumpărat meciuri și arbitrii.

Vă mai miră că țara, România, arată cum arată? România a fost condusă prea multă vreme dintr-o groapă de gunoi, unde, pentru a supraviețui, trebuia sa furi. Și furatul a devenit singurul prin care unii pot explica succesul cuiva. CFR a câștigat din nou? Domnule, au furat altfel nu-mi explic...

Este logic că mai devreme sau mai târziu toată lumea începe să gândească și să vadă hoția ca singura metodă de a putea avea succes. Idioții din media, meseria mai prostituată decât prostituția, le intoxică viața românilor cu oameni de genul Becali, care a făcut ce a făcut și a ajuns la sute de milioane de euro prin furt și înșelăciune. Și românul a acceptat! De la așa zisă revoluție încoace a tot acceptat! Iar acum s-a trezit să demonstreze? De ce acuma? Sunteți furați de 20 de ani încoace oameni buni și voi doar acuma ieșiți în stradă?

Starea României nu li se datorează politicenilor, care au furat cât au putut, ci populației, care a știut cum stau treburile dar a tăcut. Românul cică a demonstrat la București. Opinia mea, de altfel lipsită total de modestie, este că este prea târziu și prea puțin. V-ați vândut votul pentru câteva zeci de lei, oameni buni, de ce credeți atunci că meritați mai mult decât ce aveți?

Plătiți pentru lipsa de curaj civic și interes în dezvoltarea societății. Plătiți pentru că ați lăsat țara condusă de la București - orașul unde valoarea nu contează. Doar ciupeala.

Citiți ce scrie laureatul Nobel Paul Krugman despre situatia în Europa. Comparați cu ce se întâmplă în România. Articolul lui Krugman.

Cu drag

/CVTS (Ce V-am Tot Spus).

Moartea stelelor

Am mai tot scris și postat imagini care arată stele și locuri unde se nasc. A venit rândul să postez o imagine cu o stea care e pe moarte. Aceste stele aflate la sfârșitul vieții, cel puțin unele dintre ele din câte am înțeles, pulsează și au tendința de a-și schimba comportamentul. Articolul cu mai multe detalii tehnice îl puteți găsi pe sciencedaily.com.


imagine: NASA Hubble Telescope

Fără net...

Am stat câteva zile fără net și îmi dau seama cât de handicapat sunt atunci când nu am acces la internet. Acuma, în sfârșit, am remediat problema. Am făcut rost de o conexiune mobila de bandă largă, astfel să nu mai fiu nevoit să mă plimb din nou prin deșert.

B.

luni, 17 mai 2010

Început de săptămână

Vă doresc un inceput de săptămână minunat! Cum am mai scris; îmi place lunea fiindcă se simte ca și un început nou. La mulți ani Norvegia!

B.

joi, 13 mai 2010

Krugman despre noi şi ei

Paul Krugman a scris un articol destul de interesant pe blogul său. Le spune cititorilor că nu toate evenimentele care se întâmpla în lume au tangenţă cu SUA şi că republicanii au opinie mult prea mare despre cât de super este superputerea SUA. Foarte interesant articol deoarece se vede clar că dânsul face o diferenţă clară dintre SUA şi Europa. Nu sunt chiar atât de sigur că economii de pe partea noastră a baltei văd lucrurile într-un mod la fel de bipolar. Eu cred că mulţi de-aici, din Europa, se gândesc mai mult noi decât ei şi noi...

Apropo, Europa, fiind în ruine acum 65 de ani din cauza al doilea război mondial, s-a împrumutat de la americani, adică, de la Fed, pentru a reconstrui întregul continent. Duminică UE a decis să înfinţeze un fond de urgenţă pentru ţările din zona euro. Nu ţin minte suma exactă, şi mi-e lene s-o caut, dar cred că era vorba de aproximativ 700 miliarde de euro. Luni au sărit în sus de bucurie toate bursele, chiar dacă mulţi nu sunt aşa de siguri că este de ajuns cu "doar" 700 de miliarde. Bun, bine totuşi că se încearcă, dar de unde vin banii?

O parte din ei cică vor veni de la Fed deoarece ECB are o linie de credit acolo. Măcar bine că n-a fost nevoie de un război mondial de data asta. Cu dolarul înainte marş!

B.

Atlantis pentru ultima dată

Peste aproximativ 21 de ore, nava spaţială Atlantis urmează să fie lansată în spaţiu pentru ultima dată. Mâine in jur de ora 19 (20 in România) o adevărată piatră de hotar din exploararea spaţiului îşi va porni ultima călătorie. Atlantis şi celălalte nave de acelaşi tip au făcut posibilă construcţia ISS-ului, amplasarea telescopului Hubble în orbită şi multe alte lucruri foarte utile. Cine ştie, poate peste câteva sute de ani vor exista copii în şcoli pe Marte sau pe Lună care vor  vorbi despre nava Atlantis aşa cum noi vorbim despre vasul lui Cristofor Columb, Santa Maria. Vreau să cred că totul a început cu Atlantis şi surorile sale şi nu că se termină acum cu ultima lansare.

Detalii despre ultima misiune ale navei Atlantis: nasa.org

Lansarea live NasaTV.

B.

NGC 346

Imaginea arată NCG 346 care este cea mai luminoasă regiune din Norul Magelanic Mic. Distanţa de noi este aproximativ 210 000 anilumină şi are o lăţime de 200 de anilumină. Pe mine mă fascinează incredibil de mult imagini detaliate din alte galaxii. Vom fi oare capabili să ajungem pe acolo vreodată? Dacă doriţi mai multe amănunte despre această zonă intraţi atunci aici.

imagine: ESO

B.

miercuri, 12 mai 2010

Nebuloasa 30 Doradus

Imaginea mare arată nebuloasa 30 Doradus. În această zonă se produc stele noi care ulterior, dupa cum puteţi vedea din imaginea mică, sunt date "afară" din pepinieră. Steaua din imaginea mică se îndepărtează de locul unde s-a născut cu o viteză de 400 000 km/h. Ca să punem această viteză într-o perspectivă mai uşoară de înţeles; cu această viteză am putea merge la lună dus-intors în doar două ore! Pentru mai multe amănunte: sciencedaily.com


imagine: (ESO) Wide Field Imager at the MPG/ESO 2.2-metre telescope on La Silla, Chile. (Credit: NASA, ESA, C. Evans (Royal Observatory Edinburgh), N. Walborn (STScI) and ESO)


luni, 10 mai 2010

Galaxia Triangulum

 imagine: Paul Mortfield, Stefano Cancelli

Imaginea arată galaxia Triangulum care este una dintre cele mai apropiate galaxii şi este la treilea membru ca mărime al grupului local de galaxii din care şi Calea Lacteea face parte.

B.

Expunere de motive

Pentru ce n-am concurat niciodata la premiile Academiei.

Întâi, fiindcă mi-a fost lene...
Al doilea, nu-s modernist
Sentimental ca Demostene
Şi nici ca Blaga - futurist...

Al treilea, mi-e imposibil:
Eu dezaprob şi versul şchiop
Şi orice premiu divizibil...
Al patrulea - sunt mizantrop.

Al cincilea, din fudulie...
Al şaselea, fiindcă n-am
Încredere-n Academie
Şi nici la cine s-o reclam...

Al şaptelea, - mi-a fost ruşine...
Al optulea, n-aveam nici eu
Părere bună despre mine...
Al nouălea, îmi vine greu

Să mă prezint cu opu-n mână
Pe la iluştrii mei confraţi
Din Academia Română,
Să zic: "E bun - mi-l premiaţi?..."

Al zecelea, nu pot admite
Să fiu învins la handicap -
Şi când m-ar scoate din sărite
Le-aş da, pardon, cu opu-n cap!

Al unsprezecelea, - valuta
Reduce-o parte din talent.
Când mia face azi cât suta,
Ori dai un spor echivalent,

Ori tragi oblonul la fereastră...
Şi-al doisprezecelea - nu pot,
Fiindcă printre dumneavoastră
E unul cârn şi idiot...

George Topârceanu

duminică, 9 mai 2010

Herschel - cercetând în infraroşu

Primele rezultate ale telescopului Herschel de la ESA au fost primite şi analizate. Herschel este construit să observe emisi infraroşi de la galaxie îndepărtate sau, cum puteţi vedea în imaginea din dreapta, regiuni ale Căii Lactee unde se nasc stele. Partea roz din centrul şi centrul-stânga a imaginii sunt regiuni în care stele cu toate dimensiunile posibile se nasc.

imagine: ESA/Hi-GAL Consortium
sursa: sciencedaily.com

vineri, 7 mai 2010

Şapte ciudăţenii a mecanicii quantice

Pe newscientist puteţi găsi un articol care vă îndrumează spre alte şapte articole despre ciudăţenile cuantice. Articolul newscientist.com

B.

Prăbuşirea Dow-ului live



A fost ceva uluitor. Nu pot explica... Ascultaţi ce zice cineva din studio după patru minute...

Dead cat bounce...

Am avut parte de ceva destul de şocant. Stăteam cu un ochi pe bursă când a luat-o razna dintr-o dată. Ştiţi melodia aceea lui Tom Petty? Free Falling? Cam aşa a fost. În 5 minute Dow-ul a mers de la aproximativ 10700 pâna la 9800 în cinci minute şi apoi, tot în cinci minute, a sărit sus pâna la 10450!

Iniţial explicaţia a fost că un trader de la Citigroup din greşeala a scris un miliard în loc de un milion. Apoi explicaţia s-a schimbat; acuma ne spun că a fost o problema structurala ale softurilor de trading. Eu nu ştiu ce să spun, ştiu însă că acele minute a fost horor. Ştiu ce gânduri mi-au trecut prin cap...

Evenimentul se numeşte dead cat bounce. Imaginea din dreapta arată ce înseamnă. Săraca mâţă...

B.

E vineri!!

Dedicaţie pentru G. şi F. ... şi şi pentru mine. Mi-au venit cărţiile...

joi, 6 mai 2010

Materie întunecată

Italienii au spus că proiectul lor, DAMA, au descoperit ceva ce ar putea fi materiei întunecată. Acum americanii de la proiectul Xenon 100 şi CDMS-II arată că ceea ce a descoperit DAMA nu poate fi materie întunecată deoarece aceste proiecte, din care Xenon 100 are instrumente mult mai sensibile decât DAMA, n-a putut confirma ceea ce au descoperit italienii.

Eu am o singură întrebare - de câte ori trebuie falsifiată o ipoteză înainte de a arunca-o la coşul de gunoi? Mi se pare o pierdere de bani să cauţi după materie întunecată atâta timp cât nici  modelul standard nu este confirmat, iar de asta se ocupa cei da la LHC. Mna, la tăţi ni-e greu....

sursa: newscientist.com

B.

Grecia - filosofia şi idioţia

Urmăresc foarte atent ceea ce se întâmpla în Grecia. Situaţia lor este dezastruoasă şi-mi pare rău pentru oamenii de-acolo. Dar totuşi? Cocktail-uri Molotov? Să dai for la o bancă şi să omori trei persoane? Şi pentru ce?

Că nu-ţi mai dă salar pentru lună 13 şi 14, sau că nu mai poţi intra la pensie la 55 sau 60 de ani? De aici, din Suedia, mulţi oameni cer excluderea Greciei din UE. Li se pare o mare nesimţire că, după ce că nu muncesc, vor să şi primească ajutor de la ţări care şi-au ţinut economia sub control. Sincer şi eu tind spre acel sentiment. Dacă nu ştiu să se comporte civilizat, să fie responsabili, atunci n-are ce cauta în UE şi, mai ales, în zona euro. Să nu uităm că guvernele din elene din ultimii ani a minţit vizavi de starea financiară a Greciei.

Am citit undeva că la Atena, conform planul oficial de urbanism, exista ceva de genul 1000 de piscine aprobate de către autorităţile locale. Mă refer la case particulare care şi-au facut piscină în curte. Când sau uitat la o imagine satelit au numarat ca sunt peste 17 000!! Inmatricularea de maşini de lux este la nivel record in Grecia acest an. Deci există bani. Dar dacă politicienii fură şi cetăţenii fură prin a nu-şi plăti taxele; chiar ce se aşteptau filosofii?

Paul Krugman scrie pe blogul său că Grecia, nefiind capabila să reducă salariile printr-un acord comun între sindicat şi angajator, va fi nevoită să părăsească euro-ul. Dacă Grecia avea propria valută ar fi putut devalua-o şi s-ar fi scos din acest necaz, conform Krugman. Dar cum este cazul acuma nu pot devalua, nu vor salarii mai mici - ceea ce-i de înţeles - şi nici nu vor să muncească după vârsta de 55 ani.

România ar trebui să se uite foarte atent la Grecia. Uitaţi-vă unde se ajunge într-o ţară cu politicieni corupţi şi o populaţie care, în general, respiră un aier de "mi se rupe dacă pot să ciugulesc ceva şi eu". Ceea ce mă distrează este că ştiu unii în Bucureşti care se uitau le Grecia ca un exemplu de o civilzaţie superioară...

B.

marți, 4 mai 2010

Pacostea socialdemocrată

Bun. Ieri şi-au lansat budget-ul partidele din opozitie. Din nou promit că vor să mărească impozitele. Deci, dragi prieteni, o spun de acum, socialdemocratii vor să mărească impozitele dacă vor fi aleşi la toamnă. Vor să mărească impozitele şi să mărească ajutoarele de stat. Vă daţi seama că vor câştiga... Practic, pentru o multime, nu o să se mai renteze să mergi la serviciu pentru-n salar mai mic de 2000 de euro, suma care se poate obtine in unele cazuri de la stat. Si voi credeaţi că Grecii habar n-au cum sa-si gestioneze economia sau că doar în România se cumpără voturi cu o franzelă...

B.

luni, 3 mai 2010

Encelados

Proba spaţiala Cassini a trimis următoarea imagine luată în timp ce vizita Encelados - luna planetei Saturnus. Îmi place imaginea. Îmi aminteşte de un loc pustiu şi foarte frumos în care am fost.

imagine: NASA/JPL/Space Science Institute

duminică, 2 mai 2010

Propulsie cu positroni

Nava care va duce primi oameni pe Marte are sanse mari să fie propulsată de positroni. O declaraţie foarte tare, care dă speranţe celor care refuză să crede că Star Trek va rămâne SF pentru întotdeauna - eu fiind unul dintre aceste persoane. Problemele cu motoarele de antimaterie sunt radiaţia, greutatea a ţine un stoc de antimaterie şi preţul pentru producerea "combustibilului". Folosind positroni in loc de antiprotoni radiaţia este redusă considerabil, la fel şi preţul combustibilului şi totul pare mai fezabil, susţine un oficial de la NASA. Pentru mai multe detalii vă recomand articolul pe nasa.org.

imagine: Positronics Research LLC

B.

Mirajul electoral

În Cancan-ul nostru, celor care ne mândrim că nu citim Cancan, adică newscientist.com, putem citi un articol foarte interesant despre problemele şi paradoxurile sistemelor electorale. Se pare că nu există un sistem care este cu totul corect, fiecare sistem are problemele sale; cine nu-şi aduce aminte de alegerile din SUA în 2000, atunci când Al Gore a primit mai multe voturi dar George Bush jr a câştigat dreptul de reşedinţă la Casa Albă?

Eu sunt foarte ambivalent faţă de sistemele electorale precum cel american, cel francez şi, implicit şi mai ales, cel român. Adică, da, e democratic dar totuşi am impresia că este în primul rând construit pentru mânării, de parcă cel sau cei care l-au gândit au ţinut cont de posibilitatea politicianului de a se menţine la putere o viaţă întreagă şi nu de idea că cetăţenii trebuie să aibă voturi cu o valoare egală.

De multe ori am criticat modul în care Suedia a fost construită. Am trăit aici suficient de mult timp ca să mă scârbesc de mentalitatea îngâmfată a unora ţărani, ca să mă exprim civilizat, care cred că Suedia este raiul pe pământ şi care, fiind deja în rai, nu văd motivele de-a călători prin alte ţări. Trebuie însă să zic că la un punct Suedia este superioară marea majoritatea ţărilor UE. Sistemul electoral este mult mai democratic în comparaţie cu de expemplu cel francez.

Societatea suedeză este într-adevăr clădită pe valori democratice şi asta se vede în aproape toate domenile, de la cluburi sportive sau alte asociaţii locale până la guvern. Este foarte important pentru un suedez ca orice decizie să fie luată într-un mod democratic. Din acest motiv se mişcă mai încet ţara şi, de multe ori spre disperarea mea, durează veacuri până se ajunge la o hotărâre în Suedia. În comparaţie cu alte ţări, când mergi la vot în Suedia şti că votul tău va fi acontat chiar dacă cel pe care-l votez nu câştigă o majoritate.

Sunt probleme şi în Suedia, staţi liniştiţi, nu vă înghesuiţi pentru biletele de de avion; conform articolul de pe newscientist.com nu există un sistem electoral fără paradoxuri. Economistul Kenneth Arrow a dovedit că sunt probleme în toate sistemele electorale. Se pare că avem de alege între a avea un guvern efectiv, dar ales printr-un sistem electoral care lasă voturile multora nulle, sau un guvern mai ineficient ales printr-un sistem electoral care ţine şi acreditează toate voturile cu aceeaşi valoare.

sursa: newscientist.com

B.

sâmbătă, 1 mai 2010

Dezastrul euro prin prisma americană

Paul Krugman n-a fost niciodată un apărator aprig al proiectului european. Intr-un articol pe blogul lui ne aminteşte că el deja în 1998 a avertizat că slăbiciunea euro-ului sunt crizele asimetrice, precum cea din momentul de faţa. UE nu are aceeaşi flexibilitate ca SUA şi nu se poate adapta la fel de repede şi uşor atunci când unele ţări membre (Grecia în acest caz) o iau pe arături. Articolul de pe blogul lui Paul Krugman il puteţi citi aici.

Citind articolul putem trage mai multe concluzii, dintre care una iese la suprafaţă precum o insulă vulcanică în ocean, adică încet dar sigur. Americanii au ştiut de la bun inceput care-i punctul slab al euro-ului şi asta poate însemna totul sau nimic. Opinia populiaţiei generală al uniunii europene, şi în general şi a mea, este că americanii sunt ca noi; suntem aliaţi, colaboram printre altele în cadrul NATO, avem democraţia ca fundamentul pe care ne-am clădit societăţiile şi, în general, dacă n-ar exista ameninţarea terorismului, am putea fi aceeaşi ţară atunci când calătorim între SUA si UE. Însă nu este chiar aşa.

La fel cum mafia din Neapel incearcă, fără a avea vreun succes considerabil, să evite crime şi violenţă la lumina zilei fiindcă acel modus operandi nu face bine imaginii şi atrage tot felul de atenţie nedorită, la fel se luptă şi ţări care la suprafaţă sunt aliate. De ce să speri populaţia generală? Toţi au de pierdut într-un conflict cu arme, sau, dacă nu chiar cu arme, măcar o ceartă pe faţă şi oficială, aşa cum fac conducătorii cluburilor de fotbal din Bucureşti. În lumea dinafara Bucureştiului, uşa cortului a fost însă abandonată de mult, dar asta-i altă poveste.

Revenind la subiect; eu sunt ferm convins că orice eveniment de pe piaţa financiară are mai multe motive ascunse şi, pentru a putea înţelege ce se întâmplă, trebuie să punem întrebări care ajută să ne ilumineze trenduri, direcţii şi oportunităţi. Una dintre acele întrebări importante este: "Cine are cel mai mult de câştigat din ceea ce se întâmplă?"

Articolul lui Krugman m-a facut aşadar să mă întreb cine ar avea de câştigat din tâmpenia elenă? Cine are de câştigat dacă, dupa Grecia, urmează Portugalia şi/sau Spania? Cine are de câştigat dacă francezii se satură şi reintroduc franc-ul? Sau dacă nemţii spun că n-avem chef să facem curăţenie în curtea altcuiva? Răspunsul este: printre alţii SUA, însă aş vrea să-mi permit să spun, deşi nu mă prea văd ca marele analist, că SUA are cel mai mult de câştigat.

Dacă euro-ul se desfinţează, cerinţă de dolar pe plan internaţional va creşte din cauza lipsei de concurenţă. Îmi provoacă gânduri foarte incomode faptul că economia americană se bazează pe rolul dolarului ca valuta preferată pe plan internaţional; mă întreb dacă nu cumva tribunalul internaţional de la Haga ar fi instanţa la care directorii de la Goldman Sachs ar trebui judecaţi.
Nu cred, sau mai bine zis, nu vreau să cred că este un plan meschin al "băieţilor deştepţi"; cine sunt de fapt aceşti aşa-zişi "băieţi deştepţi"? Nu vreau să cred că totul a fost premeditat deoarece sunt primul care recunoaşte că teoriile conspiratorice se nasc atunci când omul incearcă să-şi explice evenimente despre care n-are toate informaţile sau propria neputinţă.

Este însă destul de interesant că ar fi foarte greu să-l contrazici pe cel care ar spune că totul a fost premeditat; că SUA şi-a aparăt dolarul cu împrumuturi sub-prime, colapsul lui Lehman Brothers etc etc. Chiar dacă eu personal nu cred că este aşa, este destul de înspăimântător că ar putea să fie aşa...

B.