duminică, 2 mai 2010

Mirajul electoral

În Cancan-ul nostru, celor care ne mândrim că nu citim Cancan, adică newscientist.com, putem citi un articol foarte interesant despre problemele şi paradoxurile sistemelor electorale. Se pare că nu există un sistem care este cu totul corect, fiecare sistem are problemele sale; cine nu-şi aduce aminte de alegerile din SUA în 2000, atunci când Al Gore a primit mai multe voturi dar George Bush jr a câştigat dreptul de reşedinţă la Casa Albă?

Eu sunt foarte ambivalent faţă de sistemele electorale precum cel american, cel francez şi, implicit şi mai ales, cel român. Adică, da, e democratic dar totuşi am impresia că este în primul rând construit pentru mânării, de parcă cel sau cei care l-au gândit au ţinut cont de posibilitatea politicianului de a se menţine la putere o viaţă întreagă şi nu de idea că cetăţenii trebuie să aibă voturi cu o valoare egală.

De multe ori am criticat modul în care Suedia a fost construită. Am trăit aici suficient de mult timp ca să mă scârbesc de mentalitatea îngâmfată a unora ţărani, ca să mă exprim civilizat, care cred că Suedia este raiul pe pământ şi care, fiind deja în rai, nu văd motivele de-a călători prin alte ţări. Trebuie însă să zic că la un punct Suedia este superioară marea majoritatea ţărilor UE. Sistemul electoral este mult mai democratic în comparaţie cu de expemplu cel francez.

Societatea suedeză este într-adevăr clădită pe valori democratice şi asta se vede în aproape toate domenile, de la cluburi sportive sau alte asociaţii locale până la guvern. Este foarte important pentru un suedez ca orice decizie să fie luată într-un mod democratic. Din acest motiv se mişcă mai încet ţara şi, de multe ori spre disperarea mea, durează veacuri până se ajunge la o hotărâre în Suedia. În comparaţie cu alte ţări, când mergi la vot în Suedia şti că votul tău va fi acontat chiar dacă cel pe care-l votez nu câştigă o majoritate.

Sunt probleme şi în Suedia, staţi liniştiţi, nu vă înghesuiţi pentru biletele de de avion; conform articolul de pe newscientist.com nu există un sistem electoral fără paradoxuri. Economistul Kenneth Arrow a dovedit că sunt probleme în toate sistemele electorale. Se pare că avem de alege între a avea un guvern efectiv, dar ales printr-un sistem electoral care lasă voturile multora nulle, sau un guvern mai ineficient ales printr-un sistem electoral care ţine şi acreditează toate voturile cu aceeaşi valoare.

sursa: newscientist.com

B.

Niciun comentariu: