luni, 28 februarie 2011

O știre motivantă

Coincidență sau nu, se pare că astronomii au făcut unele observații cărora explicație este că sunt superfluizi, superfluide sau cum se numește această stare a materiei în română, în interiorul stelelor.

O stea de neutroni este o stea formată din materie foarte comprimată. O linguriță de materie cu o asemenea densitate ar cântări șase miliarde de tone pe Tera. Următorul pas, adică dăcă comprimi și mai multă materie în același spațiu, sau dacă menți aceeași cantitate de materia dar constrângi spațiul în care se află, este formarea unei găuri negre. Bun. Continuăm.

Am scris un articol despre o descoperire ce ține de interiorul stelelor aici; astăzi am găsit un articol pe physorg.com în care scrie că astronomii au monitorizat o stea de neutroni timp de 10 ani și au observat un declin a temperaturei. Acestă rată a declinului necesită ceva ce transportă căldura din interiorul stelei până la suprafața, iar modelul care explică acest fenomen cel mai bine este cel care propune că ar putea exista materie în starea de superfluiz,superfluide sau cum se zice în română, în interiorul stelelor. Această stare a materiei înseamnă, printre altele, că nu există fricție și că materia devine un conductor de electricitate perfect (cum li se zice în română, superconductor sau cum?). Articolul îl puteți citi urmărind link-ul physorg.com de mai sus.

Fiind luni, asemenea știri este exact ceea ce este nevoie pentru a porni în forță o săptămână nouă și promițătoare. Ca toate săptămânile de altfel...

B.

Niciun comentariu: