sâmbătă, 23 aprilie 2011

Eu și Niels Bohr

Ieri am fost și am ajutat părinții, adică mama și tatăl vitreg a unui prieten. Tatăl vitreg are peste 90 de ani, este profesor universitar de filosofie și mintea lui este la fel de limpede precum unui tânăr de 33 de ani (in curând 34). În mașină vorbeam despre ultima lucrare - ultima în sensul latest și nu last - pe care mi-a promis că mi-o dă s-o citesc înainte s-o publice. Printre altele, domnul profesor mi-a citat o poveste scoțiană veche. Citatul a durat cinci-șase minute; cine n-ar vrea să fie atât de limpede la o asemenea vârstă?

Însă pe spate m-a dat atunci când l-am menționat pe Niels Bohr, unul dintre legendele mecanicii cuantice, iar dânsul îmi spune: ”Vai, îmi aduc aminte că am fost la un seminar la universitatea din Copenhaga unde a vorbit și Niels Bohr. Cred că a fost prin 1955 cândva și dânsul, Niels Bohr, a vorbit despre ambele teori care descriu lumina și a spus că urmează descoperirea care dintre cele două este corectă.”

!!!!!! a fost reacția mea...

Știți ce înseamnă asta? Eu am dat mână cu domnul profesor ieri și, dacă presupunem că el a dat mâna cu Niels Bohr, înseamnă că eu și Niels Bohr - ce bine sună eu și Niels Bohr! - am dat mână cu aceeași persoană. Sau că eu indirect am dat mână cu Niels Bohr, fiind doar un singur nod între mine și Niels Bohr!! Mă simt ca Sheldon atunci când Penny i-a făcut cadou acel șervețel folosit de actorul care a jucat Spock...

Aici este linkul pentru cei are nu știu cine este Niels Bohr și care vor să afle mai multe...

B.

2 comentarii:

aka Vali spunea...

NIELS BOHR

Bogdan Dobondi spunea...

AAAHHHH..da... Asa e... :))

Nils e Nils in Suedia si Niels in Danemarca...

Graba strica treaba..:D