După un week-end foarte plăcut, în care sora mea a fost in vizită cu viitorul soț, în care am stat și m-am uitat la SG1 sau învățat matematică, mă simt foarte optimist. Azi urmează să vorbesc cu un profesor despre ultimul examen pe care l-am scris acum două săptămâni. Știu că voi primi o notă mai slabă ca deobicei, însă nu-mi pasă. Materia asta - științe politice - este grea în sensul că îți spun ei cum să gândești și dacă nu gândești așa, înseamnă că nu gândești conform metodei științifice. Iar cel care folosește mai mult decât un neuron atunci când citește literatura cuprinsă în curs își dă seama că singurul mod de a primi cea mai mare notă este să face anumite compromise care, sincer, valorile mele morale nu-mi permite. Aș putea să ”mă vând” însă integritatea mea este mai importantă decât note mari, bani sau alte beneficii sociale.
În Suedia n-ai cum să-i critici cu argumente al cărora bază este ștințifică pe cei care critică SUA și Europa occidentală. Orice critică asupra celor care susțin că SUA de fapt nu este o democrație sau că țările arabe și chiar și Cuba (!) sunt modele mai bune, și sunt destul de mulți cu asemnea opinii, este concepută ca fiind lipsită de o metodoligie științifică. Sau pe scurt: dacă n-ai aceeași păreri ca și unii semi-marxiști, atunci pările tale nu-au o bază științifice. Doar așa, prin definiție!
Doi ani mai târziu vă pot spune că este ceva extraordinar de putred în sistemul școlar din Suedia. Ești încurajat să cauți ”adevărul”, însă până la urmă ți se bagă un adevăr, adevărul unora, care de fapt este o aberație, pe gât. Alternativa este să le explici ce pot să facă cu acel adevăr!
Urmează să postez această postare și să-l sun pe profesor. Sunt convins că va fi foarte interesant...
B.
4 comentarii:
In primul rand, gramatica (asa, la prima vedere):
- "stiinte politice" si pe cale de consecinta "metoda stiintifica"
- "sa faca anumite compromisuri"
- "pe care, sincer, valorile mele morale nu le permit" - acordul se face cu "valorile"
- stiintifica...stiintifica(vezi mai sus)
- pluralul pentru "parere" este "pareri" (desi aici suspectez mai degraba o incurcare a tastelor).
Nu cred ca exista om pe lumea asta care sa poata spune ca i-au placut toate materiile studiate in scoala. Unele sunt plictisitoare, altele greoaie, altele pur si simplu nu te poti abtine sa te intrebi la ce oare ti-ar folosi? Dar trebuie sa le studiezi. Pentru mine a fost simplu (mai ales in facultate): imi trebuia nota de trecere la astfel de materii. Aaaa, daca imi trebuia nota mare, bineinteles ca ma straduiam sa vad ca "adevarul" profesorului parca, parca aduce cu al meu. Dar asta nu mi se pare ca are vreo legatura cu valorile mele morale. E cam la fel cu luatul pastilelor, nu-ti plac deloc, dar trebuie sa le iei.
De aceea imi place si sustin acel sistem in care iti poti alege materiile pe care le vei studia. Macar stii in ce te bagi...
Cred ca in toata lumea asta se intampla ca sistemele scolare sa incurajeze cautarea "adevarului"... evident, pana in momentul in care "adevarul" tau nu intra in contradictie cu "calea batatorita"...sau cu programa scolara...sau cu vreun profesor... Asta se intampla si in Suedia, si in Romania, si in Cuba, si in SUA.
Multumesc pentru corectare Dana.
Legat de topicul postării; populația de aici a îmbrățișat gândul că ceea ce sunt învățați copii în școlile suedeze este predat obiecativ, din mai multe perspective și fără să spele creierile tinerilor.
Dar nu este așa. Aici parcă cetățeanul ideal este unul căruia-i pare rău că trăieste într-o țară dezvoltată și dacă este bărbat poartă o vină istorică și generală pentru toate nedrepturile legislative prin care a trecut femeia.
Adică, pentru o nota mare la acea materie eu trebuie să am următorile păreri:
1. Sunt bărbat și ar trebui să-mi fie rușine și să fiu pedepsit pentru că femeia n-avut drepturi egale acum n sute de ani.
2. Trebuie să mă simt aiurea fiindcă trăiesc într-o țară dezvoltată. Preferabil atât de aiurea încât să fiu de acord că musulmanii de aici au privilegii care nici măcar suedezii nativi nu le au.
Uite care-i opinia mea; îmi pare rău legat de aia cu drepturile femeiilor. Nu sunt de acord cu ce scrie în romane precum ”Emile„. Eu văd femeia ca fiind egală mie (probabil de aia am și luat-o-n barbă, dar aia-i altă proveste).
Din punct de vedere istoric, povestea omenirii este una care depictează o luptă pentru resurse. Tera are resurse limitate și atâta timp cât nu cred că ”ceilalți” ar fi mai îngăuditori, sau cum se zice, dacă ei ar fi câștigătorii prefer să fiu în echipa care câștigă. Așa că sper ca Onkel Sam să continuie să facă ce a făcut până acuma. NU am de gând să-mi cer scuze sau să am conștință încărcată că mă aflu în tabăra care momentan câștigă.
Cinic, da. Dar și realist.
B.
Imi pare rau sa aud ca incearca sa va invete asa ceva in Suedia. Nu vorbesc de absurditatea ideii de a condamna toti barbatii actuali pentru ceea ce au suferit femeile acum n ani. Ma refer la faptul ca, din cate stiu si din cate lasa Suedia sa se vada la exterior, este o tara foarte mandra de nivelul ei de dezvoltare. Asa ca... nu inteleg.
Pe de alta parte, scuza-ma ca iti spun, dar am senzatia ca valorile tale morale si integritatea ta cam palesc atunci cand vine vorba de "tabara castigatoare". Asa, de dragul conversatiei,oare ce s-ar intampla daca Uncle Sam nu ar mai fi in acea tabara?
Dana, este o intrebare fără rost...
Sau trebuie să avem dubii că SUA este o țară democratică în caz că va fi odata ca niciodată o situație în care ei nu vor fi democratici.
Păi dacă ei nu-s democratici, atunci s-ales praful cu lumea asta...
Hai să o intorc; crezi că daca Teheranul ar fi fost la fel de influent precum Washington-ul...crezi că m-ai aveai dreptul să sărbăterești paștele? Sau să umbli pe afara cu capul gol...Sau să mai comentezi pe vreun blob?
Da, sunt extrem de mulțumit că fac parte din tabăra câștigătoare și mă înteresează doar asta.
E plină țara asta de arabi și de musulmani și asta face Suedia din ce în ce mai necivilizată. Am scris despre tineri care săptămâna trecută dădeau foc la mașini și aruncau cu pietre după pompieri și echipele de ambulanță. Eu am presupus că-s arabi.
Logodnicul sorei mele este polițist în acel oraș, iar acele evenimente s-au petrecut încartierul care aparține de districtul lui. Și l-am întrebat. Și el mi-a răspuns.
Da. Sunt arabi/de origine din orientul mijlociu.
Este ușor să filosofezi că vai doamne într-un caz foarte ipotetic, SUA poate devenii o forță malefică. Dar în realitate...când îi vezi în direct pe acești ”pacifiști”, că doar islam cică este o religie care predică pacea... devine aproape sci-fi să crezi că SUA ar avea intenții la fel de malefice precum cei care promovează Khalifat-ul pe Tera...
Însă dacă aș avea ceva personal cu americanii, i-aș critica pentru orice și eu....
Un exemplu: au fost criticați că s-au băgat în Irak. Au fost și încă mai sunt criticați că nu se bagă în Libia... Damn if you do, damn if you don't!
Acuma tu vei spune că nu trebuie să fie așa și că de ce nu-i mai bine să coexistăm cu toții. Păi, de acord! Ar fi mai bine pentru toți. Însă atunci toți trebuie să tolereze pe cei care sunt diferiți. Tu-l vezi pe Ahmedijan, sau cum îl cheamă, să tolereze cineva care nu-i musulman? Păi, el zice că toți infideli trebuie să plătească!
Și atâta timp cât există unul ca microbul ăla din Teheran eu sper că americanii vor continua să se amestece militar peste tot. Așa știu că pot dormi mai bine noaptea...
Nu vreau să fie eu sau ei; dar Ei mă obligă să fac această alegere. Și aleg eu. Și de ce să-mi cer scuze că mă aflu în tabăra învingătoare...?
Trimiteți un comentariu