luni, 27 august 2012

TED Talks: Gary Kovacs - Tracking the trackers

Învățând în timp ce dormi

N-ar fi o soluție genială pentru mulți studenți stresați dacă am putea învăța când dormim? Gândiți-vă: mâine ai un examen și când mergi la culcare porneși o înregistrare care-ți citește informația relevantă în timp ce dormi, iar tu o asimilezi și te trezești dimineața cu suficent de multe informații ca să treci examenul.

Problema este că pâna acum, toate experimentele care s-au făcut n-au putut să arate că omul poate învăța, adică asimila informație, în timpul somnului. Aceste experimente sunt foarte grele de făcut fiindcă există tot felul de variabile nesigure (cum știi că cel implicat în experiment într-adevăr doarme?), iar până acum s-a crezut că deși somnul este vital pentru a păstra și o organiza informație, nimic n-a sugerat că poți învăța lucruri noi în timpul somnului.

Aici pe sciencedaily.com, se anunță însă că cercetătorii de la Institutul Weizmann au descoperit că omul poate crea o legătură între un anumit miros și un anumit sunet în timpul somnului care să-i modifice  comportamentul atunci când este treaz la un nivel subconștient. Accesat linkul către sciencedaily.com de mai sus pentru a citi articolul cu mai multe amănunte despre acest subiect.

Acest experiment, dacă este validat conform normelor științifice, ceea ce rareori se-ntâmplă în domeniului științelor sociale, chiar dacă acest experiment pare să fie unul care se poate repeta și de alții, arată că omul poate asimila informații dormind. Însă de aici și până la învățatul pentru examene dormind cu siguranță mai este, așa că eu personal mă pregătesc pentru încă un trimestru cu capul printre teoremele limbii universale - matematica.

Ființa omenească nu-ncetează să ne surprindă.

duminică, 26 august 2012

A Capella Science - Rolling in the Higgs (Adele Parody)

Iată un clip foarte tare! Cine zice că fizicienii nu știu de glumă, să se uite la acest clip! Autorul este un student care acum lucreaza la lucrarea sa de masterat în fizică teoretică. Absolut genial!!

A murit Neil Armstrong

Primul om care a călcat  pe lună a decedat la vârsta de 82 de ani. Atâta timp cât vor exista cărți istorice, numele lui Neil Armstrong va continua să existe.



marți, 21 august 2012

Câștigul democrației instituționale

Se pare că mai sunt și persoane cu cap, civilizați și corecți pe holurile puterii. Referendumul a fost declarat invalid de către CC. Este clar că această decizie trebuie privită ca un semnal către clasa politcă: ”Aici este granița pe care n-aveți voie s-o treceți!”.

Problemele țării rămân; este nevoie de un program politic concret care să redreseze economia țării. Dacă era după mine, primul pas ar fi renunțarea oficială la planurile introducerii euro-ului și, totodată, forțarea băncilor să transforme toate creditele în euro în lei. Nu este treaba poporului să speculeze pe piața forex - acel risc îi aparține băncii, care încasează dobândă pentru că-și asumă printre altele și acel risc. În România, bănciile au reușit să împingă acel risc către popor, ceea ce nu este acceptabil.

Oricum, partea plină a paharului este că democrația instituțională a supraviețuit. Chiar dacă partea care a câștigat este la fel de incompetentă și necinstită ca și partea care a pierdut această bătălie politică.

marți, 14 august 2012

La noi nu-i ca la NASA!

Ei, pauză scurtă, mai lungă, tot aia e. N-am mai scris de ceva vreme fiindcă am simțit nevoia să iau un pas înapoi și să culeg impresii despre ceea ce se petrece în jurul meu. Au fost destul de multe evenimente ultimele săptămâni, atât în politică cât și-n comunitatea științifică, iar eu le-am savurat pe unele, urmărit cu scârbă pe altele și am învățat, căci începe imediat noul an universitar și nu-mi place să ajung la cursuri fără să fii citit și tocit subiectul în ziua respectivă. Așa că n-am bloguit. Ca atare, urmează acum un scurt rezumat.

CFR Cluj, echipa campionă a României, de altfel o echipă din Transilvania (normal, doar la fotbal este vorba de a munci și nu de a sta la table, șpriț și manele), arată din ce în ce mai bine. Echipa s-a calificat mai departe și este doar la un pas de Champions Leugue. A mai și spulberat speranța sudiștiilor, Vaslui-ul, cu 3-0 acasă într-un meci după care nici hienele din presa sportiva dâmbovițeană n-au putut să comenteze altceva decât ”jos pălăria”. Bine, pentru acele specimene scârboase de oameni nu-i de ajuns să-și dea jos pălăria - ei ar trebui și să stea cu capul aplecat când vorbesc despre Transilvania in general și CFR in special. Punct. Nu vă convine această analiză, citiți alt blog. Asta a fost în legătură cu fotbalul, acum trecem la următorul subiect.

Americanii, adică NASA și partenerii lor internaționali, au încheiat cea mai periculoasă fază din proiectul ”Opportunity”, ceea de a trimite nava de pe Tera pe Marte și aterizarea care de altfel a fost foarte spectaculoasă. Unele dintre primele imagini trimise de Opportunity au stârnit valuri pe Tera deoarece arătau ”ca e ceva ciudat acolo pe Marte”. Bun, ca să tai elanul conspiratoriciilor descreierați; ceea ce s-a văzut în acea imagine a fost praful ridicat de restul navei care a transportat ”mașinuța” Opportunity pe Marte. După ce Opportunity a fost pusă pe suprafața planetei, nava și-a folosit rachetele pentru a se-ndepărta de Opportunity înainte de a se prăbuși pentru a nu risca compromiterea activității lui Opportunity. Costul plătit de NASA pentru a trimite ceva de pe Tera pe Marte a fost aproximativ 2,5-3 miliarde de dolari. ATENȚIE! NASA, cu 2,5-3 miliarde de dolari a reușit să transpoarte o navă de pe Tera pe o altă planetă. Da?

Haideți așadar să comparăm cu autostrada Târgu Mureș - Iași. Știți cât costa? Conform Sabin Gherman ieri seară pe Transilvania Live, iar eu îl cred, costul acelei autostrăzii se ridică la - doamne! - 7,5 miliarde de euro. Oameni buni, acea sumă nu este departe de a fi de trei ori, de trei ori!!, mai mare decât banii cheltuiți de NASA pentru a trimite chestii pe alte planete! De ce? Simplu!

Pentru că politicienii români nu sunt tocmai NASA! Și de aia se trăiește atât de bine în România.

joi, 2 august 2012

Acum ar fi cazul, dragi români...

Acum ar fi cazul, dragi români. Acum ar fi cazul să ieșiți cu toții în stradă și să spuneți gata, nu vă mai puteți juca cu legiile și cu constituția cum vreți voi! Ieșiți acum până mai se poate repara ce a fost stricat ultimele luni.

Iată de ce spun asta (mediafax.ro):


”Curtea Constituţională a amânat decizia privind validarea referendumului până pe 12 septembrie. Cursul euro a urcat peste 4,63 lei după anunţ”

miercuri, 1 august 2012

Majoritate româno-peceristă

Citesc tot felul de comentarii pe net care spun cam același lucru: ”Nu este drept ca votul celor opt milione de români care au votat să nu fie luat în seam.”

Iată ceea ce nu poate să-nțeleagă balcanicul român; ba da! Este luat în seamă. Opt milioane de români, însă, nu este majoritate, iar în democrații chestia cu majoritatea este de nediscutat - dacă subscrii la normele democratice atunci mai e musai ca din când în când să tragi burta și taci din gură fără să te milogești.

Măi, frați, conform BEC - știți voi, ăia care se ocupă cu datele oficiale - au votat 46,23% din cei cu drept de vot, iar din cei aflați printre cei 46,23% au votat cu Plagiatorul și cu pruncii peceriști 87,52 %. Asta NU înseamnă în NICI UN CAZ că o majoritate au votat pentru demiterea lui Băsescu. Dar voi o tot țineți pe a voastră! Bravo!

Care este procentajul celor care nu l-au mai vrut pe Băsescu (de înțeles, de altfel)? Dacă facem puțină aritmetică observăm că 0,4623x0,8752=0,4046, cu alte cuvinte; 40,46% din totalul celor cu drept de vot au votat împotriva președintelui. 40,46% cu tot cu morții de pe listele din anumite județe ”plate”.Nu mai tot insistați cu ”majoritatea” voastră, fiindcă trăiți atât de bine pentru că vă lăsați spălați pe creier de foști mai-mari tovarăși peceriști. Valabil pentru Interimatu' atât cât și pentru Suspendatu'.

Momente Tiger Woods



Și următorul - ca să-nțelegeți cât de grea e acea lovitură - green-ul este tare ca și parchetul, adică mingea nu are nevoie de multă viteză pentru ca se meargă departe. Daca ar fi dat-o cinci centrimetri mai departe, ar fi fost în apă. Mingea nu s-ar fi oprit. Daca ar fi dat-o cinci centrimetri mai scurt, mingea ar fi venit înapoi aprope până locul de unde a lovit-o. Există doar un Tiger Woods.