marți, 14 august 2012

La noi nu-i ca la NASA!

Ei, pauză scurtă, mai lungă, tot aia e. N-am mai scris de ceva vreme fiindcă am simțit nevoia să iau un pas înapoi și să culeg impresii despre ceea ce se petrece în jurul meu. Au fost destul de multe evenimente ultimele săptămâni, atât în politică cât și-n comunitatea științifică, iar eu le-am savurat pe unele, urmărit cu scârbă pe altele și am învățat, căci începe imediat noul an universitar și nu-mi place să ajung la cursuri fără să fii citit și tocit subiectul în ziua respectivă. Așa că n-am bloguit. Ca atare, urmează acum un scurt rezumat.

CFR Cluj, echipa campionă a României, de altfel o echipă din Transilvania (normal, doar la fotbal este vorba de a munci și nu de a sta la table, șpriț și manele), arată din ce în ce mai bine. Echipa s-a calificat mai departe și este doar la un pas de Champions Leugue. A mai și spulberat speranța sudiștiilor, Vaslui-ul, cu 3-0 acasă într-un meci după care nici hienele din presa sportiva dâmbovițeană n-au putut să comenteze altceva decât ”jos pălăria”. Bine, pentru acele specimene scârboase de oameni nu-i de ajuns să-și dea jos pălăria - ei ar trebui și să stea cu capul aplecat când vorbesc despre Transilvania in general și CFR in special. Punct. Nu vă convine această analiză, citiți alt blog. Asta a fost în legătură cu fotbalul, acum trecem la următorul subiect.

Americanii, adică NASA și partenerii lor internaționali, au încheiat cea mai periculoasă fază din proiectul ”Opportunity”, ceea de a trimite nava de pe Tera pe Marte și aterizarea care de altfel a fost foarte spectaculoasă. Unele dintre primele imagini trimise de Opportunity au stârnit valuri pe Tera deoarece arătau ”ca e ceva ciudat acolo pe Marte”. Bun, ca să tai elanul conspiratoriciilor descreierați; ceea ce s-a văzut în acea imagine a fost praful ridicat de restul navei care a transportat ”mașinuța” Opportunity pe Marte. După ce Opportunity a fost pusă pe suprafața planetei, nava și-a folosit rachetele pentru a se-ndepărta de Opportunity înainte de a se prăbuși pentru a nu risca compromiterea activității lui Opportunity. Costul plătit de NASA pentru a trimite ceva de pe Tera pe Marte a fost aproximativ 2,5-3 miliarde de dolari. ATENȚIE! NASA, cu 2,5-3 miliarde de dolari a reușit să transpoarte o navă de pe Tera pe o altă planetă. Da?

Haideți așadar să comparăm cu autostrada Târgu Mureș - Iași. Știți cât costa? Conform Sabin Gherman ieri seară pe Transilvania Live, iar eu îl cred, costul acelei autostrăzii se ridică la - doamne! - 7,5 miliarde de euro. Oameni buni, acea sumă nu este departe de a fi de trei ori, de trei ori!!, mai mare decât banii cheltuiți de NASA pentru a trimite chestii pe alte planete! De ce? Simplu!

Pentru că politicienii români nu sunt tocmai NASA! Și de aia se trăiește atât de bine în România.

Niciun comentariu: