luni, 27 august 2012

Învățând în timp ce dormi

N-ar fi o soluție genială pentru mulți studenți stresați dacă am putea învăța când dormim? Gândiți-vă: mâine ai un examen și când mergi la culcare porneși o înregistrare care-ți citește informația relevantă în timp ce dormi, iar tu o asimilezi și te trezești dimineața cu suficent de multe informații ca să treci examenul.

Problema este că pâna acum, toate experimentele care s-au făcut n-au putut să arate că omul poate învăța, adică asimila informație, în timpul somnului. Aceste experimente sunt foarte grele de făcut fiindcă există tot felul de variabile nesigure (cum știi că cel implicat în experiment într-adevăr doarme?), iar până acum s-a crezut că deși somnul este vital pentru a păstra și o organiza informație, nimic n-a sugerat că poți învăța lucruri noi în timpul somnului.

Aici pe sciencedaily.com, se anunță însă că cercetătorii de la Institutul Weizmann au descoperit că omul poate crea o legătură între un anumit miros și un anumit sunet în timpul somnului care să-i modifice  comportamentul atunci când este treaz la un nivel subconștient. Accesat linkul către sciencedaily.com de mai sus pentru a citi articolul cu mai multe amănunte despre acest subiect.

Acest experiment, dacă este validat conform normelor științifice, ceea ce rareori se-ntâmplă în domeniului științelor sociale, chiar dacă acest experiment pare să fie unul care se poate repeta și de alții, arată că omul poate asimila informații dormind. Însă de aici și până la învățatul pentru examene dormind cu siguranță mai este, așa că eu personal mă pregătesc pentru încă un trimestru cu capul printre teoremele limbii universale - matematica.

Ființa omenească nu-ncetează să ne surprindă.

Niciun comentariu: