joi, 6 mai 2010

Grecia - filosofia şi idioţia

Urmăresc foarte atent ceea ce se întâmpla în Grecia. Situaţia lor este dezastruoasă şi-mi pare rău pentru oamenii de-acolo. Dar totuşi? Cocktail-uri Molotov? Să dai for la o bancă şi să omori trei persoane? Şi pentru ce?

Că nu-ţi mai dă salar pentru lună 13 şi 14, sau că nu mai poţi intra la pensie la 55 sau 60 de ani? De aici, din Suedia, mulţi oameni cer excluderea Greciei din UE. Li se pare o mare nesimţire că, după ce că nu muncesc, vor să şi primească ajutor de la ţări care şi-au ţinut economia sub control. Sincer şi eu tind spre acel sentiment. Dacă nu ştiu să se comporte civilizat, să fie responsabili, atunci n-are ce cauta în UE şi, mai ales, în zona euro. Să nu uităm că guvernele din elene din ultimii ani a minţit vizavi de starea financiară a Greciei.

Am citit undeva că la Atena, conform planul oficial de urbanism, exista ceva de genul 1000 de piscine aprobate de către autorităţile locale. Mă refer la case particulare care şi-au facut piscină în curte. Când sau uitat la o imagine satelit au numarat ca sunt peste 17 000!! Inmatricularea de maşini de lux este la nivel record in Grecia acest an. Deci există bani. Dar dacă politicienii fură şi cetăţenii fură prin a nu-şi plăti taxele; chiar ce se aşteptau filosofii?

Paul Krugman scrie pe blogul său că Grecia, nefiind capabila să reducă salariile printr-un acord comun între sindicat şi angajator, va fi nevoită să părăsească euro-ul. Dacă Grecia avea propria valută ar fi putut devalua-o şi s-ar fi scos din acest necaz, conform Krugman. Dar cum este cazul acuma nu pot devalua, nu vor salarii mai mici - ceea ce-i de înţeles - şi nici nu vor să muncească după vârsta de 55 ani.

România ar trebui să se uite foarte atent la Grecia. Uitaţi-vă unde se ajunge într-o ţară cu politicieni corupţi şi o populaţie care, în general, respiră un aier de "mi se rupe dacă pot să ciugulesc ceva şi eu". Ceea ce mă distrează este că ştiu unii în Bucureşti care se uitau le Grecia ca un exemplu de o civilzaţie superioară...

B.

2 comentarii:

Anonim spunea...

In Suedia muncim toti si barbati si femei pina la 65 de ani si nu exista al 13-lea si al 14-lea salar.

Adrian A. spunea...

Grecia nu mai e un exemplu de civilizatie de vreo 2000 si ceva de ani.

Un stat excesiv de birocratic duce la evaziune fiscala masiva; o statistica oficiala spunea ca doar vreo 12.000 de greci si-au declarat venituri mai mari de 100.000 euro/an, ceea ce este aberant daca te uiti numai la cartierele de lux din Atena si la opulenta din insule.

Solutia - si la ei, si la noi - este simplificarea legislativa si debirocratizarea, nu cresterea taxelor.