miercuri, 28 martie 2012

Cum minte Bucureștiul provincia

Normalitatea a fost restabilită în fotbalul românesc. CFR Cluj arată din nou de ce Ardealul și civilizația și cultura din Ardeal este superiară cu cea din sud. Este pe locul întâi, un loc bine meritat dacă ținem cont că echipa din Cluj a dat cele mai multe goluri și, totodată, a primit cel mai puține goluri dintre toate echipele din Liga 1.

Dar la București, această gaură neagră a României, nu se poate suporta că cineva este mai bun. Ura față de provincie, față de totul ce nu aparține de București este monumentală. Până acum nu de mult, toate mijloacele de putere din toate domeniile ale societății române s-au aflat la București. Fotbalul este însă unul dintre puținele domenii în care Bucureștiul o primește peste bot, ca folosesc și eu un limbaj înțeles de mitici.

Iată, așa cum am anticipat acum vreo două-trei luni, presa din București dă o lecție tuturor despre modul în care informează întregul popor. CFR a jucat acasă cu Oțelul Galați și a-nvins cu 2-0. Spărgătorii de semințe din rușinea aia de oraș cu numele București urlă ca a fost blat.

În clipul de mai jos veți putea vedea lovitura liberă la care CFR a marcat primul gol. Daca citiți presa sportivă din București veți afla ca jucătorii Oțelului s-au dat la o parte din zid ca sa-i permită jucătorului CFR-ist să șuteze către poartă. Acele hiene de la redacțile bucureștene prezintă această poză ca dovadă:



Vedeți pe unde trece mingea? Acea ”gaură” este dovada supremă tovarășiilor de la București că meciul a fost aranjat. Bucureștiul urlă azi că jucătorii gălățeni s-au dat la o parte și că au creat acea gaură din zid pe care o vedeți.

Bun. Einstein a spus că totul este relativ și că una dintre consecințele relativismului este că poți vedea același eveniment în diferite feluri, depinde de perspectiva pe care o ai. Iată o altă perspectivă la aceeași fază.


Deci, secunda 6: in acea gaură din imaginea de mai sus se află doi jucători CFR-iști. În acel videoclip se dă reluari filmate din spatele porții și în aceste reluări se vede clar că ”gaura blatului” a fost, de fapt, o schemă foarte obijnuită în fotbal. CFR nu este prima echipă care pune oameni în zid care la momentul executării se dau la o parte pentru ca executorul să șuteze acolo. Concluzie? Presa din București minte cu tupeu. Așa cum o fac mai mereu...

Trebuia jucătorii Oțelului să închidă acea gaură? Da! Au făcut-o? Nu! Este mai degrabă o dovadă a unei greșeli comise de o echipă epuizată fizic decât dovada unui blat. Oameni buni; dacă o greșeală întotdeauna înseamnă blat, atunci toate meciurile de fotbal din întreaga lume sunt blaturi. La București nu există însă bun simț sau proporții civilizate, așa că ne trezim cu articole ca cele din presa sportivă din capitală. 

Din câte ați văzut în acest articol, presa din București se folosește din nou de acel truc retoric în care prezintă doar datele care le confirmă ipoteza. Așa se minte cu statistcă, dragi prieteni. Omiți toate datele care te contrazic și gata, ai dovedit ce vroiai.

Vi se servesc doar imaginiile care confirmă ipoteza oamenilor din București cărora interes este să facă scandal, nu să promoveze performanța. Nu trebuie să țineți cu CFR ca să vă dați seama că sunteți mințiți. De data asta este vorba de fotbal, da, într-adevăr, dar gândiți-vă că în orice domeniu a societății din România este la fel. Iată cum provincia din România, o țară capabilă cu oameni capabili, este furată de la București. Acest este și motivul pentru care românul trăiește atât de bine. Problema în România, adică problema de la care toate celălalte probleme pleacă se poate descrie cu-n singur cuvânt: 

București.

B.

17 comentarii:

Dantesc spunea...

Salut,
Ma bucur pentru articolul tau si sa stii ca greselile de exprimare nu sunt atat de vizibile pe cat crezi. Dar imi permit sa iti dau un sfat incearca sa iei legatura cu Dinu ca sa itiposteze aceste articole in tribuna. In felul asta esti mult mai vizibil...Oricum succes in continuare

Bogdan Dobondi spunea...

Mulțumesc, Blogul ăsta l-am făcut pentru ca să învăț să scriu în română. Este un work in progress, ca să zic așa.. :)

Sincer, mi-e un pic jenă să arăt acest articol celor de la tribuna, fiidncă mna... eu sunt profesioniști iar eu doar un amator... :)

Chefere spunea...

Bravo Bogdan, asculta-i sfatul lui Dantesc :)
Este bine scris si limpede, asta e cel mai important! Keep up the good work!

Adrian A. spunea...

Ce legatura are civilizatia si cultura cu fotbalul? Majoritatea oamenilor inteligenti (atat din Cluj, cat si din Bucuresti) nu se uita la fotbal si nu-i intereseaza cum se injura presedintii de cluburi...

Lafayette68 spunea...

Felicitări pentru articol, Bogdane !

Bogdan Dobondi spunea...

Adrian, in articol am scris ca asa cum presa sportiva informeaza despre sport, la fel functioneaza si presa cand vine vorba de alte domenii. Si cu un popor manipulat de catre oameni cu o civilizatie precum cea din Bucuresti normal ca ai politicienii pe care-i ai si asa mai departe. Doi la mana; in alte tari, nu doar spargatori de seminte merg la fotbal. Poti sa-ti arat documentari din alte tari in care ff multi oameni din toate clasele sociale sunt microbisti. De ce nu e asa in Romania? Pai, simplu, fiidnca este excrecabil mediul creat in jurul fotbalului. Si cine-i de vina? Multi, sigur, dar printre cei vinovati se afla si presa. Asta-i legatura.

Bogdan Dobondi spunea...

Lafayette - multam fain. Spun doar ceea ce multi oameni de dinafara capitalei gandesc. Cel putin multi cu care am vorbit.

Manioc spunea...

Buna,

Te-am urmarit constant o perioada dar datorita articolelor de genul asta am renuntat. Stiu, cred de fapt, ca nu suferi insa ce sper eu pt tine e ca matematica o abordezi intr-un alt mod comparativ cu modul in care analizezi Ardealul vs restul tarii.

P.S. 1 nu sunt bucurestean
P.S. 2 ce parere ai despre clujenii care sustin ca CFR-ul e o echipa care a umblat cu destul de multe aranjamente?

Bogdan Dobondi spunea...

Ce parere sa am. Haideti cu dovezi! Uite, articolul este despre cum presa din Bucuresti minte provincia. Am aratat ce dovada celor care acuza ca meciul a fost blat se bazeza pe argumentul ca galatenii din zid s-au dat la o parte. Eu am aratat ca ei nu s-au dat in nici-un fel si ca mingea a trecut printr-o gaura facuta de cei doi CFR-isti. Media alege sa nu arate imagini cu acei doi CFR-isti din zid si spun ca zidul s-a dat la o parte. Alte dovezi decat cele "las ca stiu eu d´le" aveti? Haideti, daca le aveti va invit sa le prezentati. Si inca o chestie; eu am prieteni bucuresteni foarte de treaba. La fel cum am prieteni clujeni foarte de treaba. Nu m-am referit la oamenii de rand ci doar la cei care pot influenta lucrurile spre normalitate dar aleg sa provoace scandaluri.

Bogdan Dobondi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Bogdan Dobondi spunea...

Si legat de abordare mea asupra matematicii este mult mai simplu fiindca este exact opusul ceea ce inseamna Bucuresti. Matematica este sincera si nu este parsiva. Imi pare rau ca ai renuntat, dar sincer, daca n-ai stomachul sa auzi o opinie diferita decat cea din media din Romaina, atunci ce sa zic... drum bun!

Max spunea...

Secunda 45....apara daca poti...sau mia bine zis daca o vezi.

Anonim spunea...

liviu28.viata mea in strainatate, la fel ca si tine,tineo tot asa pt ca . esti , o persoana speciala

Manioc spunea...

Stomac am, de renuntat am renuntat din astfel de motive: "Ardealul și civilizația și cultura din Ardeal este superiară cu cea din sud."
Din cate stiu eu nici Titeica nici Moisil nu sunt ardeleni. are asta vreo importanta? sa te apuci sa afirmi ceea ce ai afirmat si apoi sa spui ca de fapt generalizarea nu e chiar o generalizare, ca de fapt tu te-ai gandit la un anumit grup mi se pare prea mult.
e dreptul tau sa afirmi ce doresti si cum doresti insa sper c o opinie sincera nu ar trebui sa deranjeze

Bogdan Dobondi spunea...

Nu ma deranjeaza ca iti spui opinia, ba chiar din contra, apreciez foarte mult cei cu opinii diferite.

Nu am de gand sa-mi apar opinia. Ce am scris este cum interpret eu situatia. Alti o interpreta altfel. Stiu asta si respect asta.

Un singur lucru spun doar; opiniile mele legate de diferenta dintre sud si Ardeal nu sunt bazate pe ceea ce se intampla in fotbal. Am trait in Cluj si in Bucuresti si diferenta dintre acele doua orase este mult mai mare decat diferenta dintre, de exemplu, Umeå in nordul Suediei si Jönköping care este mai spre sud.

Citind articole scrise de mine, mai ales cele anti-Bucuresti, treuie sa tii cont de faptul ca am cunoscut oameni minunati acolo, oameni care mi-s dragi si-i consider familie. De aia spun ca poti si nu poti generaliza.

Sau mai pe scurt; nu toti sunt asa, doar foarte foarte multi...

Dar, asa cum am spus, nu ma supar ca ai alte opnii decat ale mele.

Manioc spunea...

http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/penalty-evident-neacordat-de-tudor-pentru-cfr-320957.html

Bogdan Dobondi spunea...

http://viatameainstrainatate.blogspot.se/2012/02/studiu-despre-metodele-dambovitene.html

A fost atat de clar acel penalti incat nici macar spurcatii din presa sportiva din Bucuresti n-au ce spune.

Daca vrei, iti dau n linkuri catre articole care arata GSP, ProSport si altii interpreta MEREU impotriva echipelor din privincie. Articolul la care te referi este despre o faza care nu poate fi interpretata fiindca a fost fault clar oricare ar fii unghiul din care analizezi faza (am vazut meciul).

Unirea Urziceni a castigat cu arbitri acum doi ani. Otelul Galati la fel anul trecut. Iar anul asta CFR, daca va castiga, ce crezi ca va scrie presa din Bucuresti?

Mai departe, poti sa-ti arat faze similare cu echipe din Anglia, precum Mancester United, sau Spania cu Real Madrid, in care cei care au lovitura libera pun doi oameni in zid. Cred ca Real a si dat gol nu de mult dintr-o asemenea faza. Si ala a fost blat?

Daca nu, atunci de ce a fost blat aici? Daca in loc de CFR era Steaua care dadea gol prin acea lovitura libera, chiar crezi ca presa damboviteana ar fi scris ca a fost blat?

Chiar nu crezi ca-i mai probabil c-ar fi laudat Steaua, ca vai doamne ce lovitura libera de clasa mondiala au executat. Ar fi urmat articol dupa articol in care ar fi descris cum s-au antrenat la acea faza, cum au gandit si asa mai departe...

Ce vrei sa-mi dovedesti de fapt? Ca GSP-ul este neutru? Pentru fiecare argument de-al tau iti dau trei care te contrazice, atat de mare este ura cocalarilor de la redactiile bucurestene fata de tot ce inseamna provincia.

Rezultatul campaniei anti-CFR a sudistiilor? Ai vazut si tu; ieri am avut penalti dar nu l-am primit fiinca arbitrul stia ce va urma daca ni-l da. Asta este fair-play-ul sudist. Frumos, nu?