vineri, 18 iulie 2014

Gânduri și moralitate

Senzația este destul de interesantă. Să te supui un regim militar, să abandonezi din start orice gând ce începe cu ”aș vrea” sau ”aș avea chef” și să faci doar ceea ce este necesar este o senzație pe care vi-o recomand cu drag.

Multe gânduri trec prin cap când nu mai ești victima propriilor dorințe. Începi să vezi lumea altfel. De exemplu, în Suedia, oamenii de-a lungul generațiilor au creat o societate cu valori moi când vine vorba de protecția socială etc etc. Lumea cunoaște acest fenomen ca ”modelul scandinavic”. Și nu este rău de loc.

Însă, de ceva vreme încoace, nu știu cum sau exact când, totul s-a pervertit. Mai nou, în Suedia, a devenit un concurs să arați cât de dăruitor și tolerant ești. Cum? Abia te-ai dat jos din avionul de la Mogadișu și deja ai fost prins pentru tentativa de crima, crima și viol? Nu-i bai, nu-i vina ta ci vina a noastră că nu te-am iubit suficient. Voi credeți că exagerez? E caz real. S-a întâmplat nu de mult în garajul de la hotel Sheraton în Stockholm.

Până aici toate-s roz spre rozosin. Dar în Suedia, cavalierii moralității nu se opresc la ce fac ei însiși, nu, de ceva vreme au început să și judece și demonizeze cei care nu împart dragostea lor pentru a da a n-șpea șansă unei brute drogată care a distrus câteva vieți. Și aici, când se iau de mine, încep eu sa fac cu nervii.

Suedia este probabil cea mai puțin rasista țară din Europa. Păi, ce zice românul de rând despre minoritatea romă...așa ceva nu auzi aici decât la cretini fără cei șapte de acasă, sau cei noua din școală. Dar și așa, dacă îndrăznești cumvă să întrebi dacă totuși n-ar fi cazul ca unele tradiții noilor veniți să rămână acolo de unde au fugit PAC! ești rasist.

Mai am doi ani de facultate. După acești ani vreau să cred că am să mă pun într-o asemenea situație astfel încât să pot zice ceea ce văd fără ca pita mea de zi de zi să depindă de reacția unor extremiști. Vreau asta fiindcă prin geam văd cum o societate, o dată ideală, zi de zi se scufundă în mociârla adusă de alții. Iar cei care pun întrebări daca-i musai să evolueze lucrurile astfel sunt, mai mult sau mai puțin, crucificați în spațiul pulic.

Niciun comentariu: