sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Discutie interesanta

Am primit cateva comentarii la postarea "O zi lunga" si dupa ce am citit ce a scris Vali Piros m-am gandit sa mai scriu ceva pe tema winners/loosers. Il apreciez foarte mult pe Vali pentru talentul lui de a ma pune pe ganduri si sunt recunoscator pentru asta.

Ipoteza mea este ca in viata sunt niste constante de genul: ai nevoie de aier si hrana pentru a putea traii, in viata mereu vor fi momente grele si usoare sau, de ce nu, atunci cand conduci si te-ai ratacit, iti vei apropia capul spre parbriz dand muzica sau radioul mai incet ca sa te poti orienta. Viata ne ofera, in masura egala, succese si esecuri. Nu cred ca se poate face un bilant dupa care, daca ai un surplus de succese sau esecuri, te poti considera invingator sau looser. Esti un invingator daca niciodata nu risti si mereu iti propui lucruri care sti foarte bine ca o sa-ti reusesca? Esti un looser atunci cand incerci sa inveti ceva nou si te alegi implicit cu mai multe esecuri pentru ca faci ceva ce este la limita puterilor tale? Nu este invers?

Un exemplu foarte bun este vestitul jucator de baschet Michael Jordan. Nike avea mai de mult o reclama in care Jordan isi spovedea toate esecurile carierei sale, spunea cate suturi a ratat, cate meciuri sau pierdut din cauza lui etc etc. Michael Jordan a ratat mai multe suturi decat oricine altcineva din istoria ligii profesioniste de baschet, NBA, iar el este, in ciuada nenumaratelor ratari, considerat cel mai bun baschetbalist din toate timpurile? Cum se poate asa ceva? Simplu! El a sutat de mai multe ori decat ceilalti; are cele mai multe ratari, dar totodata si cele mai multe suturi reusite. Cum ar fi fost cariera lui Jordan daca lua decizia sa nu mai suteze dupa cateva ratari? Nu cred ca mai era vestitul Michael Jordan ci doar un jucator anonim intre altii care au jucat baschet la nivel profesionist. Eu consider asadar ca succesul si esecul sunt doua fete a aceleasi monede. Stim ca avem succes pentru ca am esuat, stim ca am esuat pentru ca am avut succes. Stim ca zaharul este dulce pentru ca am gustat o lamaie si stim ca lamia este acra pentru ca am gustat zaharul. Plangem pentru ca au fost vremuri cand am ras si radem pentru ca au fost vremuri cand am plans. Yin si yang. Creierul uman prelucreaza si catalogheaza informatia dupa puncte de referinta. Daca nu avem cu ce sa comparam, de unde putem stii ceva?

Nu putem acorda titlul "om de succes" cuiva doar dupa numarul de succese, la fel cum nu-i putem acorda titlul de "looser" unei persoane cu multe esecuri. Parerea mea este ca modul de a reactiona la un esec sau la un succes dezvaluie adevarata caractera. In momentul succesului, unii uita de cei de dinaite de succes pentru ca traiesc in iluzia ca succesul este permanent, iar altii traiesc in mizerie, fara ca sa-si atinga adevaratul potential in viata, pentru ca cred ca esecul este o stare permanenta. Altii iau decizi bazate pe frica de a pierde si nu dorinta de a castiga. Acesti oameni sunt, in opinia mea, looseri vremurilor noastre. Nu conteaza ca si ei mai castiga din cand in cand...

In opinia mea, un looser crede ca succesul sau esecul este o stare permanenta si au tendinta sa-i judece pe cei din jur dupa greselile lor, fara sa tina cont de circumstante. Un invingator stie ca viata este plina de succese si esecuri, este constient ca ambele sunt trecatoare si ca tot ce putem face in viata este sa dam maxim in orice situatie si sa acceptam atunci cand maximul nostru nu este de ajuns. Un invingator judeca oamenii din jurul lui mult mai echilibrat, este mai intelegator si ca atare poate ierta atunci cand acest lucru este posibil.

Un invingator tine cont de expresia "sa fii atent cum te porti cu oameni din jurul tau atunci cand viata are un trend ascendent, pentru ca sunt aceeas oameni pe care-i vei intalni atunci cand trendul vietii este descendent". Looseri uita acest lucru si ulterior regreta ca au uitat acest lucru.

Singurul constant in lumea de azi este ca totul se schimba. Lumea este mai complexa azi decat acum 50 de ani. Oameni care stiu ca mereu au puterea sa-si revina dupa un esec si sa se adapteze sau sa fie darnici si modesti in momentele de glorie sunt adevarati castigatori. In domeniul financiar se zice ca profit precedent nu garanteaza profit in viitor. Succesele anterioare nu-ti garanteaza alte succese si este la fel si cu esecuri. In viata, singurul mod de a pierde este sa te lasi batut. Iar aceasta decizie nu depinde de genetica sau de mediu, este pur si simplu o decizie pe care fiecare dintre noi trebuie sa o luam pe plan intelectual.

De acest motiv am si scris...bring it on... Mersi Vali si altii care, desi nu erau nevoiti, m-au facut sa-mi reamintesc acest lucru atunci cand cei care trebuiau s-o faca au uitat.

B.

2 comentarii:

Anonim spunea...

succesul si esecul sunt fetele aceleasi monede, iar moneda esti tu insuti.
n-as putea explica cum,dar oamenii stiu foarte sigur daca un altul este un om de succes sau nu, tot asa cum unele femei sunt considerate evident atractive, iar altele nu.
evident ca dupa criterii absolute, din punctul de vedere al lui Dumnezeu,de exemplu, lucrurile pot sta cu totul pe dos.
succesul tau poate fi o crima, fiindca se bazeaza pe oprimarea unor muncitori nevoiasi din China, iar femeia deosebit de atragatoare e in mod evident o curva.
niciodata verdictul nu e definitiv.
dar ca sa vezi asta ai nevoie de o minte ascutita si limpede.
si asta este in mod clar o reusita data prin nastere de Dumnezeu(sau de genom, depinde cum privesti lucrurile).
primul succes a fost chiar nasterea ta.
continua-l!
Vali Piros

Bogdan Dobondi spunea...

Exact... Succes sau esec, sau mai bine spus, definitia succesului sau a esecului este foarte relativa. Winners stiu asta, loosers nu...