luni, 22 iunie 2009

Suedia - campioana violurilor

Am citit azi un articol despre cresterea alarmanta a violurilor in Suedia. Tara se afla in topul european in aceasta statistica. In opinia mea, violul este printre cele mai horibile lucruri ce poti sa-i faci cuiva. Nu exista nici o scuza. Un barbat care comite asa ceva, este mai josnic decat un simplu animal si si-a consumat orice drept sa traiasca intre oameni. Articolul il puteti gasi aici.

Intr-adevar, este foarte alarmanta aceasta crestere, dar ma intreb daca nu cumva cresterea depinde si de faptul ca ceea ce s-a schimbat este frecventa raportarilor de violuri si nu neaparat numarul total de violuri? Eu nu stiu, dar ma intreb asta deoarece stiu ca la moment dat cateva partide politice aveau aceasta tema pe agenda, adica asigurarea drepturilor femeilor violate in sistemul judiciar suedez.

La fel ca toate infractiunile si violul, poate chiar mai ales violul, are un numar negru - un numar care nu se raporteaza la politie din diverse motive. Poate ca victima nu crede ca are rost sau poate ca-i este rusine si vrea sa uite cat mai repede - lucru care este de inteles. Ultimul deceniu feminismul in Suedia, cu Gudrun Schyman si partidul FI in frunte, au avut destul de mult spatiu pe scena mediatica. Unul dintre lucrurile pe care dansele le-au iluminat este rusinea unei femei care a fost violata si cum aceasta rusine se manifesta intr-un numar destul de mare de violuri neraportate la politie. Acea rusine si umilinta simtita de o femeie violata rezulta in multe violuri neraportate in comparatie cu alte tipuri de infractiuni.

Fiind barbat, nu-mi pot imagina cat de horibil este, si nici nu pretind sa inteleg cum se simte o femeie violata. Realizez totusi ca pentru multe femei - cele care aleg sa nu raporteze violul - este vorba de dorinta de uita cat mai repede, si ele considera asadar ca un proces juridic ar fi contraproductiv. Multe femei nu vor sa treaca printr-un proces juridic cu anchete care inevitabil va invada intimitatea personala si, mai ales, sa-l confrunte din nou pe cel care a violat-o. Ganditi-va cum se simte victima atunci cand tribunalul alege, asa cum era "la moda" mai demult, sa-l creada mai des pe barbat decat pe femeie. Aceasta problema este foarte delicata fiindca de multe ori probele tehnice, daca intr-adevar exista, pot fi contestate si tot procesul se rezuma la cuvantul femeii contra cuvantul barbatului.

Prin a spune ca in nici un caz n-ar trebui sa-i fie rusine unei femei daca este violata si ca anchetele facute de politie in aceste cazuri trebuie facute cu mai multa sensibilitate catre victima, doamna Schyman, impreuna cu miscarea feminista, au avut un rol foarte important in schimbarea atitudinii tribunalelor Suedeze visavi de violuri. Se pare ca munca lor a dat roade. Eu personal cred ca acest este motivul in spatele cresteri alarmante a violurilor in Suedia. Cred pur si simplu ca aici o femeie vioalata raporteaza la politie mai des decat in alte tari. Nu cred ca se comit mai multe violuri per capita, sau ca a luat-o razna barbatul suedez, ci cred ca numarul neraportat a violurilor a scazut. Ar fi foarte interesanta o cifra care sa arate raportul intre violurile raportate la politie si cele neraportate. Cred ca aceasta cifra ar da inca o nuanta articolului. Daca intr-adevar este asa ca numarul violurilor neraportate a scazut, atunci este un lucru bun, si, desi nu-mi place de dansa in general, trebuie sa recunosc ca aici Gudrun Schyman a facut un lucru bun.

Sunt sigur ca multi dintre cei care au citit articolul se gandesc ca si fetele trebuie sa-si asume o responsabilitate fata de propriul comportament. Deobicei cei care gandesc asa sunt barbati care au pareri foarte ferme, si foarte expirate, despre cum o femeie ar trebui sa se compoarte si care este locul ei in casa, in societate si in comparatie cu barbatul. O femeie nu are acelas drept ca un barbat sa faca ce vrea si cu cine vrea si, mai ales, CAND vrea? Nu exista scuze. Nu inseamna nu. Punct.

De fapt, aceasta problema nu n-are nici o legatura cu femeia, ea nu poate fi invinuita in nici-un fel. Problema provine in totalitate din lipsa de respect din partea barbatului fata de femeie, iar acest lucru este ceva ce inveti acasa.

B.

2 comentarii:

Sunshine Sarah spunea...

3 words:
jackasses
dickheads
deuchbags
End of story.
=))

Anonim spunea...

Mi se pare aberant sa califici o tara ca fiind campioana violurilor pt ca multe dintre statisticile mediatizate sunt facute pt un esantion minim din populatia tarii , iar multe dintre abuzurile fizice nu sunt reclamate ... asa ca USA ramane ( pt mine cel putin ) '' the champion of them all '' .

Poopici si take care of you !