joi, 11 iunie 2009

Surogat ro

Surogat ro este numele unei persoane atotstiutoare care patrunde forumul site-ului suedia.se. Ma uimeste cu profunzimea cunostintelor sale fiindca la fiecare articol are o parere si ii corecteaza pe cei care au scris articolul.

Exista un articol pe acel site cu numele "Nordul si Fata Morgana sau experientele unui tanar roman la munca in Suedia" in care cineva a scris despre experienta sa ca muncitor strain si necalificat in Suedia - varianta scandinava a capsunarilor. In acel articol, intentionat sau fara sa stie, a iluminat o problema al carei marime creste in mod exponential in Uniunea Europeana - migratia mainilor de munca din est catre vest - si care este mult mai importanta decat cred politicienii din parlamentul european. Dar asta este un alt articol. Gasiti articolul aici si cititi cu atentie comentarul nr 23 care este scris de domnul "surogat ro". Apoi intrebati-va ce vrea acest domn? Ce vrea sa dovedeasca? Si de ce trebuie sa fie atat de tipic roman?

Cel care a scris acel articol (Nordul si Fata Morgana...) a vazut o parte a Suediei care putini o vad, care multi nu cred ca exista si care si mai multi se fac ca nu exista. Exista o parte in Suedia care seamana foarte mult cu partea urata a Romaniei. Diferenta intre Suedia si Romania este ca in Romania se face mai cu tupeu, mai pe fata si cu mai multa rautate si nesimitire, iar aici sau invatat sa o faca mai discret, mai cu zambetul pe fata si pe un ton care pare sa fie foarte prietenos. Acest lucru nu este descoperit inca de domnul surogat ro si se poate distinge un anumit nivel de plafonare in viata dansului. Ma gandesc ca altfel nu s-ar lega de toti oameni care fac ceva constructiv daca el insusi facea lucruri pozitive. Imi cer scuze daca ma insel. Nu este intentia mea sa jignesc, dar un fir logic trebuie urmat pana la capat.

Surogat ro, cu dorinta dansului de a se impune la orice pret chiar si atunci cand habar nu are despre ce este vorba, reprezinta motivul pentru care romani bine integrati in societatea suedeza evita sa faca cunostinta cu alti romani. Eu unul nu as avea ce sa discut cu domnul surogat ro. Daca as spune ca unu plus unu face doi atunci dansul, chiar daca este de acord cu mine, nu va spune niciodata: da mai Bogdane ai dreptate, bravo tie - nu esti atat de prost cum crede lumea. Ar incepe sa regurgiteze retoric si bombastic cum ca matematica a fost inventata de greci si ca cine ma cred eu sa spun ca unu plus unu e doi si o sa posteze (asa cum va face si la acest articol) un comentar care se poate incadra drept o munca literara. Nu stiu, poate este asa ca dansul crede ca lungimea comentariilor conteaza. Nu sunt eu in masura sa judec acest lucru, chiar daca am auzit ca lungimea nu conteaza.

Care ti-e problema domnul surogat ro? Intreb cu amabilitate si fara intentie de a jigni. Intreb pentru ca sunt curios cum gandeste o persoana care nu lauda niciodata pe cineva si care bate toate recordurile mondiale de cinism. Ce doriti sa obtineti? Si nu incepeti sa va simiti singur? In acel comentar criticati pe cineva care s-a batut cu raul si care a castigat. Criticati intentile personei care si-a aparat drepturile? De ce? Sau mai degraba; de ce va deranjaza cineva care a facut ceva concret si care si-a aparat drepturile?

Palaria jos pentru romanul care si-a aparat drepturile. Castigandu-si dreptul a dovedit ca este mai priceput in legile muncii suedeze decat domnul surogat ro.

Acum ca am scris acest articol il regret. Consider ca este o pierdere de vreme sa pun intrebari care niciodata nu vor fi raspunse.

B.

Niciun comentariu: