Ma gandeam sa incerc sa descriu unele diferente de atitudine intre salariatii din Suedia si salariatii din Romania cu speranta ca va ajuta pe cei care isi gasesc de munca in Suedia. Am fost salariat si a am avut salariati in ambele tari. Am trait si am fost activ in Suedia si cativa ani si in Romania si am observat unele diferente de mentalitate care, daca cel care vrea sa munceasca in Suedia le stie inainte sa vina aici, l-ar putea ajuta sa castige mai bine si sa fie tratat mai bine. Ceea ce urmeaza sa scriu sunt parerile mele personale, formate din experienta acumulata in Suedia dar si in Romania. Nu este un adevarat absolut, este opinia mea si daca nu va place nu mai cititi restul articolului (am scris asta fiindca aud deja cum unii au inceput sa se tureze....).
Prima si poate cea mai aparenta diferenta intre pietiile de munca din Suedia si Romania este, in mod paradoxal, proprietarul sau seful. Exista in general o diferenta mare in modul in care un sef in Suedia isi face meseria comparat cu un sef la o firma din Romania. Sa fii sef in Romania inseamna ca esti autoritar, ca trebuie sa fii inspaimantator si atotstiutor. Salariatul roman se asteapta ca seful stie totul, iar daca seful il intreaba ceva considera ca seful este incompetent. Stilul autoritar a sefului roman a nascut oameni care rareori iau o decizie pe propria initiativa si incearca sa evite responsabilitatea cat mai mult posibil. Acest lucru nu va ajuta atunci cand venit sa lucrati in Suedia.
Aici este fix invers. Seful este invatat sa conduca fara sa fie prea autoritar. In Suedia, opinia angajatului este dorita si chiar solicitata. Un angajat care isi da cu parerea intr-un mod constructiv este foarte apreciat. La fel de apreciat este angajatul care lucreaza si isi face treaba si atunci cand seful nu se uita. Asa ca primul sfat pe care as vrea sa-l dau celor care vor sa munceasca in Suedia este sa fiti pregatiti sa va folositi si creierul. Daca vreti sa castigati increderea sefului, trebuie sa-i dovediti ca sunteti capabili sa munciti in echipa, ca va faceti treaba fara supravegherea sefului si ca rezolvati probleme pe propria initiativa. Aceste atuuri sunt foarte apreciate in Suedia.
Trebuie sa stiti cum se da critica in Suedia. Nu este ca in Romania unde cel care tipa cel mai tare are dreptate. Daca lucrati intr-o echipa si criticati fara sa dati un exemplu constructiv pentru a rezolva problema, o sa va creati o imagine de "plangacios" si nimeni nu o sa mai respecte ceea ziceti chiar daca aveti dreptate. In Suedia este ok sa critici seful atata timp cat critica este constructiva si ii dati si sugestii pentru a remedia problema. In general este bine sa evitati sa criticati doar pentru ca nu aveti ce spune si sunteti nevoiti sa fiti bagati in seama. Nu va suparati ca spun, dar sunt si eu roman si stiu ca uneori avem boala de a fi in centru atentiei (fara a avea vreo intentie rea). Stiu cineva care mai imi comenteaza articolele pe suedia.se. Sa nu faceti ce face el. Daca nu aveti ceva concret de adauga intr-o discutie, mai bine zambiti si nu ziceti nimica. Suedezi judeca calitativ ceea ce iese din gura - nu cvantitativ.
Alt lucru bine de tinut minte cand veniti la munca in Suedia este ca sindicatul este foarte puternic aici. Sunt foarte constient ca multi romani vin aici si lucreaza "la negru". Nu recomand acest lucru deoarece deveniti foarte vulnerabili si riscati sa ramaneti fara salar (mai e si ilegal, dar asta stie toata lumea). Daca totusi o faceti, atunci incercati sa va informati cam cat de mari sunt salariile daca erati angajati cu acte in regula. Toate firmele in Suedia au semnat un contract cu sindicatul si asta inseamna ca salarul este decis in contractul intre firma si sindicat; iar sindicatul este foarte sensitiv daca un angajator plateste mai putin si/sau la negru. Marea majoritate, peste 95% din salariati din Suedia sunt membri intr-un sindicat. Un roman care vine in Suedia sa munceasca probabil nu stie despre drepturile sale (nemaipomenite si neconcepute in Romania) si unele firme se bazeaza pe acest fapt. Se folosesc de oameni care sunt departe de casa si care sunt vulnerabili. Dar credeti-ma, in Suedia sindicatul are puteri reale asupra proprietarului. Asa ca incercati sa va aflati drepturile. Si sa invatat limba cat mai repede.
Un proprietar serios in Suedia nu-ti va cere niciodata ca sa lucrezi "o perioada de proba" fara salar, n-are dreptul legal sa-ti ceara asta. Daca totusi ti se cere poti fi foarte sigur ca se va folosi de tine si nu te va angaja si de bani poti uita. Repet - IN GENERAL este asa cum am descris - sunt sigur ca exista cazuri care arata partea opusa.
Daca veniti in Suedia si va angajati cu acte in regula - adica platiti impozit - atunci va recomand sa luati legatura cu sindicatul la care apartineti si sa va interesati care sunt salariile. Daca patronul va retine o suma din bani care sunteti promisi sub pretextul ca a platit impozite, atunci cereti sa fi-ti pusi in legatura cu sindicatul la care apartine. Daca nu vrea spuneti ca mergeti la politie. Jaf si inselaciune este ilegal in suedia. In cazul in care sunteti razboinic si chiar vreti sa va aparati drepturile puteti suna la redactia unui ziar local si sa le povestiti ce ati patit - marea majoritatea ziaristilor din Suedia sunt de stanga in politica si ar inghiti o poveste despre cum un capitalist sa folosit de un biet muncitor cu pofta nesatulului.
Multi romani vin si lucreaza cu acte in regula, dar sunt platiti si tratati mult mult mai rau decat altii. Daca esti unul dintre ei - dute la sindicat! Aproape toti sindicalisti suedezi inca mai cred in acel socialism care lupta impotriva capitalului si acele tampenii romantico-comuniste. Folositi-va de asta! Imaginati-va ca orice arbetsombudsman ar sari la ajutor daca ar afla ca sunteti angajati la o firma care va plateste mai putin decat ar trebui doar pentru ca suntet roman si credeti ca 700-1000 de euro sunt multi bani. Ei, in cele mai multe meserii, daca lucrezi full-time, cu acte in regula si esti membru la sindicat castigi mai mult. Asa ca informativa cand incepeti sa lucrati in Suedia. Aveti mult mai multe drepturi si mai multe posibilitati decat credeti. Autoritatiile in Suedia chiar ajuta oameni. Nu este ca in Romania, asa ca daca aveti probleme cu un patron - nu va temeti sa apelati la autoritati! Nu uitati ca sunteti intr-o tara mai civilizata si nu in Romania; aici se merita sa-ti aperi drepturile.
O sa mai scriu pe aceasta tema daca sau cand mai imi vine in gand ceva. Dar sper totusi ca va fost de folos acest articol. As avea o propunere pentru cei de la suedia.se. Nu puteti pune linkuri la sindicatele din Suedia? Nu de alta, dar daca pe suedia.se s-ar gasi asemenea informatii, atunci acest site ar fi facut mai multe pentru romanii care vin in Suedia decat ambasada Romaniei...
B.
15 comentarii:
Jos palaria pentru ce ai scris! La fel ca tine, am lucrat si eu si in Ro si acum lucrez aici in Suedia. Sunt cu totul de acord cu ceea ce ai scris, eu m-am adaptat putin mai greu la faza cu "seful stie tot" pentru ca am multi ani de munca in spate in Romania pe cand aici abia am inceput de 3 zile. Bine, am facut practica din octombrie in locul unde acum muncesc si am vazut de atunci care e relatia intre sef si angajati. Nu mai spun de cum s-au purtat cu totii cu mine cand am inceput practica, pentru ca nici nu vorbeam bine suedeza si nici nu o intelegeam...eu am tot respectul pentru colegii si sefii mei.
Mai astept sa scrii pe tema asta, sunt interesata.
Salut,
Eu de 6 luni ma chinui sa imi gasesc un job in Suedia. Sunt inginer proiectant in industria auto si incerc sa dau de un job cu acte in regula. Problema e limba. Multi nu angajeaza din cauza limbii. Care sunt posibilitatile, ca roman, de a invata suedeza.. in Suedia?
Salut,
Eu de 6 luni incerc sa imi gasesc un job in Suedia. Sunt inginer proiectant in industria auto si caut un job cu acte in regula. Problema este.. limba suedeza; nu faptul ca nu mi-as da toata silinta sa o invat ci pentru ca nu o stiu. Care este posibilitatea unui roman, in Suedia, de a invata suedeza?
Cel mai simplu cred ca ar fi să vă înscrieți la SFI. Dar atunci trebuie să aveți numărul personal din câte știu eu.
Sunt casatorita si am un copil de 13 ani, am 36 de ani si licentiata in economie.Nu stiu suedeza dar stiu bine engleza.Am sanse de a-mi gasi de lucru in Suedia?
esti mare d-le multumesc pt sfaturi si ma bazez pe ceea ce ai scris ai dreptate 100%dar desi muncesc de 3 luni nu stiam ca salariul de 1000 € este un salariu mic cum spunram multumesc pentru ce ai scris ai mai desteptat un Român. sa tot avem parte de oameni ca tine
Multă baftă Dorel! Nu uita că-n Suedia se premiază valoarea, așa că dacă ai intrat pe piața de munca de aici și tragi tare, ai toare șansele s-o duci foarte bine. Mult spor să ai în continuare și mulțam fain pentru cuvintele de laudă!
salut tuturor,salut si domnului Bogdan Dobond,eu am absolvit o facultate de inginerie de 5 ani de zile,actualmente sunt Masterand la aceeasi Universitate cu profil de Inginerie in Mediu.Domnule Bogdan imi doresc ca dupa finalizarea studiilor de Masterat sa plec in luna lui August,lucrez in invatamant ,am un salariu de 450 de lei,este de plans dar nu am ce face,m-am nascut sarac si cinstit.Am muncit mult dar nu am realizat nimica datorita faptului ca Romania numai reprezinta nimica pentru mine,poate imi voi gasi candva linistea in orice tara ,dar nu in Romania.Tot odata sunt alaturi de conationalii mei/nostri,as dori sa lucrez in orice domeniul indiferent de salariu,dar consider ca in Suedia poti sa iti faci un viitor..va multumesc frumos pentru timpul acordat..inginer_stoicamarius197885@yahoo.com-mobil:0040742551685/0742551685.Marius..poate voi avea noroc vreodata..
Domnule te felicit si eu. Desi m-am intors recent din Spania pt ca nu am gasit de lucru as incerca in Suedia. Ma bucur ca am gasit lucruri esentiale pe care e bine sa le stie tot omul. Principalul e limba. Ok asta amretinut si ma face a mai sta eventual pina ce imi voi da seama daca inteleg sau nu limba. Multumesc si eu pt informatie.
bravo ai scris exact adevarul despre suedia.eu sant in suedia de 2 ani si nu am reusit sa-mi fac nr.personal si nici sa-mi dau baiatul la gradinita pentru k nu are cine sa ma ajute
buna bogdan,frumos din partea ta ptr aceste randuri, acum as dori mai multe inf daca nu te superi, situatia e putin mai delicata despre ceea ce te voi intreba, daca poti sa ma indrumi, as dori sa vin eu, sotul si cei2 copilasi de7 si9 ani vrem sa venim in sudul suediei, cam cum am putea proceda ptr a inmatricula copii la scoala, cum se cauta o chirie ptr noi, care sunt primi pasi ce trebuie facuti in cazul nostru cu copii si cam ce suma de bani sa avem ptr a ne putea stabili. noi vom veni din spania si dorim sa ne stabilim in suedia.iti multumesc anticipat
George timisoara Salut Bogdan sant convins ca ai dreptate cu privire la problemele care le antampinam noi romanii an suedia nu am fost dar sant pe drum am gasit de munca an suedia la restaurat de locuinte peste 1200 de locunte am firma am austria si nu stiu cum sa fac ca nu stiu limba doar engleza si germana ,am nevoie sa ma anscriu undeva sa ma sustina pe toata perioada contractului ? SAU LA CINE MA POT ADRESA DIRECT?E-Mail:geo7info@yahoo.roMultumesc
buna Bogdan eu lucrez in invatamant si as vrea sa ma angajez in Suedia cum putem sa reusim sa ne angajam in aceasta tara?
Buna. As dori sa lucrez pentru o persoana in varsta si am inteles ca angajarea se face prin statul suedez. Ma poti ajuta cu o informatie in sensul asta? Mercic frumos.
Salut bogdan ai putea sa-mi spui si mie daca sunt cautati maseuri in suedia si daca ai putea sa-mi dai un site de la ei pentru joburi.Multumesc
Trimiteți un comentariu