miercuri, 27 mai 2009

De ce zic ca romania s-a nascut -89..

Acum vreo saptamana am scris aici pe blog despre Suedia si despre sistemul sanitar Suedez. Acel articol a fost preluat de catre suedia.se si apoi a urmat cateva schimburi de replici cu alti romani din Suedia. Am scris intr-un comentar ca Romania s-a nascut in anul 1989, de craciun, si as vrea sa explic de ce spun acest lucru.

Eu sunt de parerea ca Romania sa nascut in 1989. Ascult si citesc opinile altora despre Romania si-mi dau seama ca sunt putini romani care au ceva frumos de a spune despre tara in care sunt nascuti. Iar acest lucru ma intristeaza nu pentru ca as fi un mare nationalist, eu nu am cetatenie romana, ci ma intristeaza mai mult pentru ca nu este corect sa compari Romania cu de exemplu Suedia. Suedia a avut peste 200 de ani de pace (in care multi americani, norvegieni, danezi si finlandezi au murit luptandu-se pentru ca Suedia sa-si pastreze democratia, liberatatea si pacea) iar Romania, cea care este comparata cu tari mai civilizate si judecata ca o societate fara civilizatie, s-a nascut abia acum 20 de ani. Americanii au avut aproximativ 220 de ani de democratie. Romania a avut maxim 8 ani de democratie dupa revolutie - cele doua mandate in care NU a fost PSD la putere, chiar daca am cateva rezervari vizavi de cei care sunt la putere acuma.

Multi romani au plecat dupa revolutie si multi dintre ei sunt azi prin alte tari contribuind asadar la democratiile din tarile respective. Sa nu ma intelegeti gresit. Parinti mei au plecat pe vremea lui Nicu', iar pentru acest lucru le raman mereu multumitor. Dar mai sunt inca, in 2009, persoane in Romania care vor sa plece pentru ca traiesc in iluzia ca ORICE este mai bine decat ceea ce au in Romania. Scuipati-ma pe bloguri, forumuri sau prin mail daca vreti, dar eu cred ca acest mod de a gandi este o mare prostie. O mutare in Suedia fara loc de munca prestabilit, sau cu cel putin 10 000 de euro in buzunar, este cea mai mare prostie pe care o poate face un roman. Nu mai este cum era acum 25-30 de ani, cand noi care am venit am avut status de imigranti politici, care au fugit dintr-un sistem totalitar si nedemocratic. Parerea mea este ca ar fi bine sa ramana acasa romanul. Bine, daca isi gaseste un loc de munca aici este cu toata alta poveste - ar fi ca si cum un Bucurestean s-ar angaja la o firma din Cluj si s-ar muta acolo din cauza noului loc de munca.

Multi romani din strainate critica Romania si spun ca este o tara de rahat, sucuzati-mi expresia, dar ce se asteapta? Multi dintre cei care ar fi trebuit sa fie acolo, sa se lupte impotriva lui Iliescu (Nicu' - varianta light), impotriva Funariilor si impotriva altora care au violat tara, au plecat sa construiasca alte societati. Cei care trebuia sa apere interesele "oamenilor civilizati", a "dreptatii" si care ar fi trebuit sa construiasca tara au plecat. Iar cei care au ramas s-au predat partii intunecate a fortei si sau alaturat Funarilor, Iliestilor, Becalistilor si toti ceilalti care azi au o avere la prima vedere cinstita, dar care in marea majoritatea cazurilor este inceputa cu bani furati.

Nu inteleg cum unii pot critica Romania cand ei insisi au plecat dupa revolutie (atentie, ma refer la cei care au plecat dupa revolutie, cu cat mai tarziu cu atat mai dura este critica mea). Cat tupeu! Ce drept au ei sa judece societatea romana? Romania, cea care este mereu si nedrept comparata cu alte tari mai civilizate, s-a nascut in 1989. Atunci, si nu numai atunci dupa cum stie domnul Iliescu, multi oameni au murit pentru acel drept care azi este vazut ca ceva fireste: libertatea de a avea o opinie. Ceea ce este foarte dezamagitor este faptul ca cei care dupa revolutie trebuia sa-si asume responsabilitatea au ales sa-si intoarca spatele si sa fuga. Din pacate n-au fugit doar acea mizerie postrevolutionara, au fugit si de propria responsabilitate civica. Iar acum stau "in tari civilizate" fara a gandi vreodata cum si de cine au fost construite acele tari din care judeca societatea romana.

Toti oameni sunt liberi sa aiba o parere, evident, la fel cum toti au dreptul sa-si construiasca viata asa cum cred ei ca este mai bine. Nu am nimic cu romani care sunt aici, cunosc pe cativa, care spun ca au considerat ca li-e mai bine aici. Chiar daca ei din cand in cand mai critica sistemul din Romania, nu ii judeca pe toti acolo sau fac galagie ca vai ce neam de doi bani suntem noi romanii. Alegi sa-ti faci viata altundeva? Bine, bravo tie. Bafta, mult succes si doamne ajuta! Dar asta nu-ti da dreptul ca dupa cativa ani sa te crezi mai presus si sa-i bagi pe toti romanii in aceeas oala. Unii, eu, sunt mandru de Romania asa cum este ea si chiar daca mai are mult de mers.

Am creeat un grup pe Facebook. Grupul se numeste "Doresc o Romania mai curata!". Acest grup a fost creat ca un experiment. Vreau sa vad cati dintre cei care stau prin tari civilizate si scuipa in directia Carpatiilor, sau persoane in Romania care ar putea face o diferenta prin ceea ce sunt, simt nevoia de a fii constructivi si se deranjaza cu doua-trei click-uri pentru a se distanta in mod oficial de totul ceea ce este murdar cu Romania. Mai multe vocii sunt puternice - acum urmeaza sa vedem cati romanii stiu acest lucru. Am eu banuielile mele...

B.

5 comentarii:

Dana spunea...

Cunosti expresia "Avem o tara foarte frumoasa, pacat ca-i locuita"? Cam asa se intampla si prin Romania. Mentalitatea romanului e foarte greu de schimbat. O, da, suntem un popor foarte prietenos, ospitalier, stim sa ne distram si avem un ascutit simt al umorului (trebuia sa avem, altfel n-am fi rezistat atat "Epocii de aur"!). Si suntem un popor istet (cu pronuntate tendinte catre smecherie). Dar cam atat. Nu prea ne place sa muncim (Doamne, ce bine era in acel "dolce far niente" de pe vremea lui nea Nicu, munceai, nu munceai, leafa o luai!). Suntem cam mincinosi si cam hotomani. Dar, hei, nu e vina noastra! Pestele de la cap se impute, si timp de 20 de ani am avut ce invata! E adevarat ca avem o democratie foarte tanara, totusi, cred ca in 20 de ani se puteau face mai multe. Suntem si un popor foarte optimist, si tocmai de aceea credem ca nepotii nostri, sau nepotii nepotilor nostri vor trai intr-o societate mai buna.

salmi spunea...

Bogdan ai perfecta dreptate cand spui ca democratia e tanara in Ro si ca ii trebuie timp sa se maturizeze. Insa eu cred ca ar trebui sa ii intelegi pe cei care nu mai doresc sa ramana in tara si aleg sa plece intr-o tara unde democratia e veche si de cand lumea, nu neaparat Suedia. Nu ii condamna ca nu mai pot sta si munci acolo, e greu sa intelegi ce inseamna sa fi trait ani de zile in comunism, sa fi "venit" Revolutia, sa fi visat ca de acum gata, va merge mai bine(nu de la inceput, normal), sa speri, sa visezi si sa astepti ca totusi lucrurile se vor indrepta. Si asta sa nu se intample, dimpotriva...Fiecare avem numai o viata...noi astia care eram adolescenti deja la Revolutie, nu mai avem timp sa asteptam maturizarea Romaniei, desi se tot spune ca suntem "generatia de sacrificiu". Unii pur si simplu au ales sa nu mai fie si au plecat...

Citeam deunazi pe un blog, o mamica care tocmai a nascut si e purtata pe drumuri, cu ancheta sociala, acte peste acte, stat la cozi la birouri in caldura de 35 de grade, pentru ca acel copilas e nascut in afara casatoriei si asa "scrie legea". Nu gasesti pe net informatii despre ce acte trebuie sa prezinti, nu le poti trimite prin posta, trebuie depuse personal. Eu am fost acum 5 ani jumate in aceeasi situatie in Ro, cu un copil nascut in afara casatoriei si n-am avut astfel de probleme...concluzia? Se pare ca lucrurile nu SE VOR a fi mai usoare, dipotriva. Pe masura ce trece timpul se complica tot mai mult...

Nu, eu nu hulesc Romania, mi-e drag de ea caci e tara unde m-am nascut, unde am copilarit, unde m-am format ca adult si ca om, unde am iubit prima data, unde mi s-au nascut copiii. Suedia nu are astfel de amintiri pentru mine, dar totusi acum aici e casa mea. Am facut alegerea asta la fel cum au facut parintii tai acum multi ani. Pentru noi si pentru copii. Pentru a nu ne mai gandi zi de zi ca puteam pleca si n-am facut-o. Stii cum e o vorba romaneasca? Ulciorul nu merge de multe ori la apa! Adica trebuie sa profiti de ocazie atunci cand se iveste. Iar cei care se pornesc la "emigrat" cu 10.000 de euro in buzunar, o fac nu de bine ce le este. Poate tu nu stii ce inseamna sa te lupti cu morile de vant...dar eu cred ca ei stiu. Si daca nu vor reusi, se vor intoarce singuri, urand de data asta Suedia si adorand Romania. Dar pana n-au incercat, nu e foarte fair play sa-i convigi tu sa nu o faca. Fiecare are experiente personale, noroc, fler si mai stiu eu ce alte calitati, fiecare are dreptul sa incerce. E greu, eu cred ca nu as fi ascultat de nimeni care mi-ar fi spus sa nu incerc, ca nu merita. Pentru ca nimeni nu se putea pune in locul meu, nu stia ce trairi am eu si ce sperante.

In fine, mai vreau doar sa-ti spun ca eu atunci cand ma duc in Ro, ma coplesesc toate amintirile neplacute, toate amintirile pentru care am plecat de acolo si abia astept sa ajung inapoi aici. E ceva psihologic, ca si in cazul copiilor crescut de niste parinti carora nu le pasa de ei, lasati de izbeliste...dar tu ai avut parinti normali(ma refer acum la tara in care ai crescut), nu ai fost lasat de izbeliste, au avut grija de tine, te-au integrat asa cum au stiut in democratia lor de 200 de ani. Nu ai cum sa intelegi suferintele psihologice ale celor crescuti in Ro...la fel cum noi nu avem cum sa intelegem trairile tale fata de Romania. De aici si mie mi se pare idilica Romania, e ca un parinte abuziv care e departe. Problema apare cand il intalnesti din nou pe acel parinte...adica cand ma intorc in Ro.

M-am intins, sper sa ma scuzi si sa intelegi mesajul pe care am vrut sa-l transmit. Tu ai dreptatea ta, dar noi o avem pe a noastra. E psihologic, atat.

Bogdan Dobondi spunea...

Sami, iti dau dreptate. Pe mine nu ma deranjaza oameni care din cauza experientelor sau mutat din Romania si isi vad de treaba. Ma deranjaza cei care de fiecare data cand li se iveste ocazia, se plang ca ce neam urat si salbatic suntem si ce tara de doi bani avem. Prin ceea ce scriu incerc sa arat ca fiecare tara are lucrurile frumoase si lucrurile urate. 20 de ani nu este un timp foarte lung cand este vorba de a dezvolta o tara practic de la zero. 80 de ani de comunism nu se sterg asa de usor. De aia insist ca nu este corect sa comparam Romania cu alte tari mai civilizate ca de exemplu Suedia... Nu critic pe nimeni care vor sa plece ca sa-si faca o viata altundeva. Este dreptul fiecaruia bineinteles. Critic pe cei care critica doar pentru a iesi in evidenta, ca sa capete confirmare de la cei din jurul lor ca sunt acceptati in noua societate. Ei oameni ar trebui sa se gandeasca mai mult inainte de a deschide gura. Toti au dreptul sa incerce bineinteles, dar adevarul este ca nu mai merge sa vi aici la nimereala ca si muncitor necalificat si fara sa cunosti limba... Sansa este foarte mare ca iti va fi si mai rau. Si ce ma deranjaza foarte mult este ca singuri care se aud sunt hotii, cersetori si cei care nu rateaza o ocazie de a ne predica ca ce tara de rahat este Romania. Daca la restul romanilor nu le pasa, evident ca tara nu evolueaza....

salmi spunea...

Oh da Bogdan, nu avem ce compara, din pacate Romania e departe de tarile vestice, e departe si de multe tari estice, foste comuniste...nu stiu daca tu ai fost in Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia. Eu da, am stat la 10 km de granita cu Ungaria si in loc sa mergem la Felix de ex. unde am fost ani la rand, a fost suficient o iesire in Ungaria, la o distanta mai mica decat era Felixul, intr-un oras de marimea satmarului(unde am locuit noi) dar care era superior-din punct de vedere al curateniei, al oamenilor, al spatiilor verzi si al strandurilor. De ce ei au putut si au avut acelasi numar de ani de comunism si apoi de democratie...stii asta cred ca e cel mai jignitor. Sa vezi ca altii au putut in aceleasi conditii. Pentru ca e o comparatie nedreapta asta a Romaniei cu tarile vestice. Dar cu tarile estice cred ca esti de acord ca o poti compara. Pe ea, Romania. Sa nu ma intelegi gresit, tara nu are nici o vina si o iubesc. Dar degeaba e ea frumoasa daca e locuita...

Da, nu merita Romania sa fie improscata cu noroi tocmai de cei care au dat bir cu fugitii, care au renuntat sa mai lupte. Dar iti spun ca multi au incercat sa faca ceva si cand au vazut ca nu se poate, au renuntat.

Cat despre raufacatorii care au ajuns sa critice tara de departe, da...ei ne fac intr-adevar de rusine. Pacat...

Bogdan Dobondi spunea...

Tot respectul pentru cei care au facut tot ce au putut. Sunt de mirat.