sâmbătă, 2 mai 2009

Din punctul meu de vedere

Pentru a echilibra continutul blogului am sa scriu ceva negativ despre Suedia fiindca ultima vreme am fost cam anti-romania si pro-suedia, ceea ce nu este corespunzator cu ceea ce simt si gandesc.

Acum cateva saptamani mi-am scris id-ul de mess pe un online-forum pentru romani in Suedia. Am primit, asa cum m-am si asteptat, cateva intrebari daca ofer serviciu de la cativa din Romania care vor sa vina in Suedia (sau sa plece din Romania). Ultimul nici macar nu mi-a spus la revedere atunci cand i-am spus ca mi-ar place sa ma intorc in Romania - n-ar fi primul cetatean roman care mi-a dat ignore pe mess. Stiu ca unii nu-si pot imagina de ce as vrea sa locuiesc in Romania cand pot alege sa locuiesc in Suedia. Am mai multe motive si in aceasta postare vreau sa va scriu despre cateva dintre ele:

- modul foarte deranjant in care este privita valoarea omului de catre guvern si mai ales de catre populatia generala suedeza

- cum concep suedezii proprietatea privata

- cat trebuie sa platasti daca esti criminal

VALOAREA OMULUI

Daca, ca director general, ai o parte din salariu bazat pe comision si dupa 25 de ani, in care ai condus firma de la anonimitate la un jucator pe plan global, la pensie ti se plateste acel comision risti sa fii considerat dusmanul poporului numarul unu. Asa i sa intamplat lui Percy Barnevik acum cativa ani, care, la plecarea sa din firma a primit pensia stabilita cu 25 de ani in urma. Aceasta pensie a fost morcovul lui domnul Barnevik pentru a face o treaba cat mai buna la compania ABB. A fost nevoit sa plateasca inapoi o parte din bani altfel n-ar fi putut iesi din casa de frica de a fi executat in public. Nimeni nu lua in considerare ca acea pensie reflecta succesul muncii lui domnul Barnevik. Toti uitasera ca dansul a creeat sute de mii de locuri de munca in Suedia si a generat zeci de miliarde de euro pentru statul suedez sub forma de impozite platite (si care marea majoritate au fost platite poporului suedez ca tot felul de ajutoare sociale).

Problema oamenilor in Suedia a fost ca aceasta suma a fost destul de mare - 100 milioane de euro. Toti, inafara de mine bineinteles, urlau ca nici un om nu valoreaza atat de mult. Eu am fost si inca sunt de parerea ca toti oameni valoreaza mult mai mult decat atat. Asa ca pentru romanul care vrea sa vina in Suedia: viata ta valoreaza mai putin de 100 de milioane de euro aici! Nu se stie cat mai putin, dar fiind imigrant probabil este mult mai putin.

PROPRIETATE PRIVATA

Sindicatele suedeze sunt extraordinar de puternice si obraznice. Dar ceea ce va face ca suedezii sa mearga in strainatate la munca peste cativa ani pentru a trimite bani acasa, este lipsa totala de respect catre proprietarul firmei care si-a asumat riscul. La negocieri, sindicatele suedeze cer ca profitul sa fie impartit si de angajati; de oameni care nu sunt proprietari de firma. Si marea majoritatea populatiei este de acord cu acest lucru. Pai cine nu ar fi? Tu iti asumi riscul si daca pierzi atunci asta este; daca e profit impartim in doi! Moralitate suedeza. Si acuma se intreaba de ce nici o firma mare suedeza nu este infiintata dupa 1970... Apropo, ati auzit de SAAB?

Iar daca indraznesti sa zici ceva, toti te acuza ca vrei sa te imbogatesti pe seama altora(!?). Da, asa este; eu vreau ca altii sa-si asume tot riscul si in caz ca merge bine, sa-mi dea si mie o parte din profit. De aia nu-mi plac sindicatele. Cine a spus ca socialismul european este mort n-a stat de vorba cu un suedez...

CRIMA SI PEDEPSA

Cateva infractiuni si cu cat se pedepsesc.

Vatamare corporala: max 3-4 luni de inchisoare
Furt, inselaciune: max 3-5 luni de inchisoare
Viol: max 2-3 ani (!!!!!)
Jaf calificat, trafic de droguri: max 5 ani
Crima: 8 ani (!!!!!!!!!!!)

Daca te porti frumos poti iesi dupa 2/3 din timpul care trebuie sa stai in inchisoare. Practic, acest lucru inseamna ca daca eu maine premeditat si cu intentie ucid copilul cuiva pot iesi cu parintii la o cafea prin martie-aprilie 2014 ca sa-mi cer scuze!

Bine ati venit in Suedia! E raiul pe pamant, intr-adevar, doar ca nu stiu al cui...

B.

P.S Nu stiu denumirile oficiale tuturor infratiuniilor, asa ca aveti rabdare daca cumva (foarte probabil) denumirile pe care le-am folosit nu sunt cele oficiale. D.S

7 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Foarte interesante informaţiile astea, mai ales că despre Suedia nu aflăm prea mult din ziare...

Bogdan Dobondi spunea...

Ai dreptate. Apropo. Sunt onorat sa fiu in blogrol-ul tau. Mersi

Dana spunea...

Referitor la "crima si pedeapsa", intradevar pedepsele sunt foarte mici. Dar ar fi interesant de stiut si care este rata criminalitatii in Suedia.

Bogdan Dobondi spunea...

Rata criminalitatii este aproximativ 140 pe 1000 de locuitori...

Anonim spunea...

Si totusi in general valoarea omului se masoara in asistenta medicala, posibilitatile de scolarizare, ce se intimpla cind ajungi in criza etc etc.
Stiai ca in urmatorii 2 ani statul alocheaza 4 miliarde !!!! de coroane pentru rescolarizare. Atunci cind economia se intoarce sa fie oameni cu calificarea necesara.
Se fac multe in aceasta tara
(Suedia). Trebuie sa ai obiectivitate si perspectiva ca sa remarci.
Dupa parerea mea, Romania cu populatia ei are nevoie de citeva generatii sa ajunga la acest nivel

aka Vali spunea...

daca-l omori pe pensionarul de la ABB scapi?
iti face sindicatul statuie?
dar pe romanii care se lasa de bowling nu-i expulzeaza?

Bogdan Dobondi spunea...

@anonoim Da stiam. Si nici o coroana nu este destinata unui cetatean romana care vrea sa scape de Romania. Am prieteni care de cand ii stiu nu fac altceva decat sa se rescolarizeze. Da, atunci cand Romania o avut si ea vreo 100 de ani de democratie putem compara cu adevarat, aici iti dau dreptate...
@Vali da si sper ca da... :))