luni, 25 mai 2009

Ganduri unei nopti albe

Am trimis un mail ieri in care am scris ceva ce mi-a ramas in cap toata ziua. Am scris in acel mail ca de ceva vreme privesc viata si existenta altfel decat inainte. Am "descoperit" si eu anumite adevaruri si intr-un fel ma simt mai liber. In acel mail am pomenit de caracterul "dr House" din serialul cu acelas nume. In multe feluri, modul meu de a privi viata si oameni seamana cu el. Haideti sa va spun ce nu mai cred, ca e mai usor decat sa va spun ce cred.

Nu cred ca exista o contabilitate superioara care tine cont de faptele noastre bune sau cele rele. Nu exista karma, fapte bune sau rele nu provoaca ghinion sau noroc, ele sunt doar o manifestare a constintei noastre. Incercam sa facem fapte cu care putem sa traim si reusim in proportie de 99% suta. Asta-i tot. Einstein ne-a dovedit ca totul este relativ. Iar acest lucru este adevarat in toate domeniile din viata. Bineinteles ca-mi iubesc familia, dar omenirea? Mi-am dat seama ca viata este un joc de suma zero, in care fapte bune sau rele nu sunt rasplatite sau pedepsite. Un fapt bun ne satisface pentru ca stim ca e bun si un fapt rau ne incarca constiinta fiindca stim ca am gresit. Dar asta-i totul. Nu exista merit sau karma. Traim aici, acum si apoi nimic. De aia vreau sa aflu cat mai multe inainte sa ajung la acel nimic. Multa vreme am crezut ca adevaratul succes este sa ajuti pe altii sa aiba succes. Ne asteptam ca viata sa fie corecta, ca dumnezeau, roata sau karma sa spuna o vorba buna pentru noi. Dar nu exista asa ceva. Cand am realizat acest lucru am devenit liber.

Omul este nici rau si nici bun la baza. Vrea sa supravietuiasca si, asa cum m-am invatat ultimii trei ani, unde exista un castigator trebuie sa existe si cineva care si-a luat-o-n barba. Starea normala a lumii este neutrala, iar toate lucrurile negative si positive se vor echilibra fiindca lumea tinde spre acea neutralitate. Aceasta descoperire a fost un soc pentru mine si am suferit enorm. Dar a fost o lectie de viata foarte utila. Daca pot sa aleg, nu ma bag in acest joc de suma zero. Aleg sa fac ceea ce fac acuma in solitudine. Acest mod este singurul mod in care pot sa traiesc o viata in siguranta. Iar acuma privesc lumea mult mai limpede. Everybody lies...nu?

B.

PS Sunt cativa care acuma poate isi fac grije pentru mine. Stati linistiti, sunt bine. Chiar foarte bine! DS

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu cred ca exista un Dumnezeu si exista un deavol care vrea sa ne spuna ca nu exista Dumnezeu.

Dana spunea...

Adica ce vrei tu sa spui? Ca pentru orice fapta buna petrecuta intr-un colt al lumii, in alt colt se petrece ceva rau? Ca nu vei mai face nici o fapta buna pentru ca iti e teama ca altcineva, in alta parte a lumii, o s-o ia in barba? Poate ca nu intotdeauna binele invinge, dar cred ca, la nivel mondial, scorul general e in favoarea binelui. Nu prea ai cum sa nu intri in acest joc odata ce te-ai nascut. Fiecare decizie, fiecare actiune sau inactiune influenteaza pe cineva. Si daca te-ai duce sa traiesti singur in varf de munte, aceasta decizie poate influenta pe cineva: parintii tai, sora ta, prietenii tai, etc. Asa ca nu te opri din a face lucruri bune. Intradevar te simti foarte bine, e foarte simplu, si daca, cumva, se mai si contabilizeaza pe undeva, cu atat mai bine!
P.S. Ma bucur ca esti bine

Bogdan Dobondi spunea...

@Dana Nu este vorba ca nu o sa mai fac nici o fapta buna. Este vorba ca nu mai cred ca exista karma sau cum ai vrea sa o numesti. Cei mai fericiti sau putin amarati oameni sunt egoisti. Eu nu vreau sa devin un egoist si de aia realizez ca singura cale este izolare. Mi-e greu de explicat cum gandesc...

B.

Good_run spunea...

"Alte masti, aceleasi fetze,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atat de-adese,
Nu spera si nu ai teama."

(Eminescu)