luni, 15 iunie 2009

Efectele verii suedeze

Am fost in Stockholm cateva zile si de aia nu am mai prea scris pe blog. Sambata ma plimbam cu-n prieten prin centrul orasului si povesteam. Vremea era foarte urata, ploua si era frig, iar noi am inceput sa ne miram cum de nu stau cersetorii romani pe Sergels Torg. Eu chiar nu ma gandeam ca nu am vazut nici unul, nici in metrou si nici pe strazi.

La care prietenul meu, si el tot roman, zice: ceea ce nu reuseste legea si politia suedeza sau bunul simt reuseste natura. Cea ce nu reuseste legea, politia sau bunul simt o rezolva vara suedeza. Am ras cu lacrimi. Si am inghetat. A fost sub 10 grade si ploua in continuu...

Azi primesc un mesaj de la prietenul in care mi-a povestit ca in metrou erau doi baieti care fumau si care atunci cand li sau spus ca fumatul este interzis au inceput sa devina agresivi, injurandu-i pe tuturor in romana. Bineinteles ca au venit cativa agenti de paza si iau luat. Dar nu inteleg; am locuit doi ani si ceva in Bucuresti si si in metroul din Bucuresti este interzis fumatul. Si nu am vazut oameni care sa nu respecte aceasta interdictie.

Problema cu romanasii nostri tampiti, cei care parca n-au trait in civilizatie si nu stiu ce inseamna respect pentru alti, se va agrava. Eu de mult m-am saturat sa-mi fie rusine ca sunt roman. Iar cativa idioti desculti vor strica pentru marea majoritatea care isi vede de treaba.

Suedezi au nevoie sa afle ca nu toti suntem ca cei pe care ii vad zi de zi. Cu toti avem de pierdut pe seama celor care ne fac de ras si din pacate cred ca multi din comunitatea romana in Suedia nu-s dau seama de acest lucru. Nu mai merge sa bagi capul in nisip si sa crezi ca nu te afecteaza pe tine. Nu conteaza daca tu iti vezi de treaba. Daca cuvantul Romania devine sinonim cu hot sau cersetor, si din pacate cred ca deja este, nu conteaza ce faci si cum te porti sau cat de capabil esti. Fiind roman, multi suedezi te vor asocia automat cu hotii si cersetorii. Ca vrei ca nu vrei. De aia tot repet ca romanii care sunt in Suedia, cei normali, cei care nu cersesc sau fura, cei care incearca sa-si construiasca o viata, ar trebuii cumva sa marcheze ca nu suntem cu toti asa. Pana la urma, chiar daca Romania si poporul roman mai are de invatat, nu suntem chiar salbatici. Cineva trebuie sa faca ceva si trebuie s-o faca cat mai repede, altfel cu toti aveam de pierdut. Am trait in Romania si stiu ca avem lucruri de care ne putem mandri. Problema este ca acele lucruri au neovie de promovare si acum nimeni nu o face.

Uitati-va in Italia. Sunt sute de mii de romani in Italia care traiesc o viata normala. Cand sa intamplat acel lucru cu Mailat toti au suferit. Am vazut un interviu cum o famile de medici romani nu mai puteau sa-si trimita copii la scoala fiindca li erau teama ca vor fi batuti. Asta se intampla atunci cand partea civilizata a unei comunitati tace si isi vede doar de treaba lui. Toti romani din Suedia au de suferit din cauza catorva idioti, iar prin a fii civilizati, asa cum o concepe romanul, idiotii ne va face imaginea in media.

Iar tu, care esti de treaba si care esti educat, ai de pierdut prin a tace. Tacerea le da putere idiotilor.

B.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Faina analisa. Sper ca citesc bloggul tau si "colegi" ai celor doi din tbanan.
Au ajuns sa faca prea mult. Dar nu vor ajunge sa faca nebunile din Italia si Romania si alte tari.

Vremea suedeza e impotriva lor iar POLISEN tace si face.

Aici e SUEDIA!

/K

Dana spunea...

Cum adica sa-ti fie rusine ca esti roman? De ce ti-ar fi rusine? Recunosc, nu m-a incercat acest sentiment. Oricat de mult as avea de comentat asupra situatiei din Romania (si am comentat intr-o interventie anterioara), niciodata nu mi-a fost rusine de faptul ca sunt romanca. Nu exista padure fara uscaciuni. Peste tot exista oameni normali, cum le spui tu, si exista comportamente deviante. Fara nici o legatura cu nationalitatea. Peste tot in lume oameni de diferite nationalitati comit o serie de infractiuni, in tara de bastina sau aiurea. Problema e ca atunci cand fapta se petrece pe teritoriul altei tari, acest lucru este simtit mai intens. Cei doi baieti din metrou, de exemplu. Puteau injura in franceza, spaniola, indiana, aramaica, hindu, etc.,etc. Nu conteaza. Conteaza ca nu erau suedezi. Iar suedezii normali, martori ai scenei, probabil isi spuneau :"Ce naiba cauta strainii astia aici, sa ne strice armonia vietii noastre?" Fara sa se gandeasca o clipa ca, poate, in acelasi timp, doi tineri suedezi fac acelasi lucru intr-o alta tara. De asemenea, faptele in care sunt implicati oameni de alta nationalitate sunt si mai intens mediatizate. Ai mentionat cazul Mailat. Fapta lui este dincolo de orice discutie rationala, evident. Dar, timp de zile intregi, acest lucru a fost cap de afis in presa sau in televiziune. Fara a se tine cont ca in aceasta perioada au existat italience violate sau ucise de conationalii lor. Si asta se intampla peste tot in lume. Crezi cumva ca italienilor le e rusine ca sunt italieni pentru ca un compatriot de-al lor si-a omorat iubita in Romania? Sau ca belgienilor, sau germanilor, sau englezilor le e rusine de nationalitatea lor pentru ca niste conationali au fost prinsi intretinand relatii sexuale cu minori in Romania? Ma indoiesc. Spui ca romanii din Italia, sau Suedia, sau de oriunde, au de suferit din cauza unor idioti de conationali care fac tampenii. Parerea mea este ca au de suferit din cauza altor idioti care nu stiu sa faca diferenta dintre o persoana si o natie. Dar, asa cum am mai spus, exista oameni normali, si exista ceilalti. Peste tot in lume.