vineri, 19 iunie 2009

O intrebare de fizica

Am o intrebare legata de fizica. As vrea sa-mi explice cineva de ce situatia pe care am s-o descriu mai jos nu este posibila. Sunt foarte constient ca sunt foarte limitat in acest domeniu si din acest motiv sper ca cineva sa ma ajute si sa-mi clarifice anumite intrebari. Aceste intrebari le-am avut de ceva vreme si nu scap de ele. Sunt sigur ca cineva deja sa gandit la ceea ce am sa scriu si ca exista motive pentru care nu se poate, iar eu sper ca cineva poate sa ma ilumineze si pe mine. Aceasta situatie mi-a venit in cap prima data cand am citit ca viteza luminii este 300 000 km/s indiferent de viteza observatorului. Viteza luminii este intotdeauna 300 000 km/s si asta nu se negociaza. Ok - acum urmeaza exemplul meu, cel care sper sa fie spulberat si condamnat la imposibilitate de cineva care stie mai multe decat mine.

Eu, Gudrun si fratele ei Anders locuim pe Tera. Locatia Terei nu este statica in univers ci se misca in relatie cu axa sa, cu soarele si cu centrul Calii Lactea etc etc. Pentru noi trei frame-ul de referinta este Tera. Cand stam si observam lumina ne dam seama ca viteza sa este 300 000 km/s.

Eu si Gudrun ne hotaram sa imbarcam o nava cu un sistem de propulsie revolutionar care nu cunoaste limite de acceleratie, adica putem accelera pana la nesfarsit daca dorim. Incepem sa zburam intr-o directie oarecare, o numim directia A, accelerand constant pana ne indepartim de Anders cu 300 000 km/s (viteza luminii, c). Nava este constituita de doua nave gemene, unde doar una este folosita la plecarea de pe Tera, iar sora sa este atasata de ea dar nu-si foloseste sistemul de propulsie.

Cand am atins viteza c (viteza luminii) stingem "motorul", bagam autopilotul si mentinem o viteza constanta fara sa acceleram sau deceleram. Daca acuma masuram viteza luminii in interiorul navei vom afla ca este 300 000 km/s (c). Cand eu si Gudrun am imbarcat nava si am inceput sa acceleram am parasit frame-ul de referinta de pe tera si am intrat in altul, in cel din nava, iar pentru noi doi viteza luminii este in continuare c. Dovada pentru asta este ca ne vedem unul pe altul in nava. Dar daca ne uitam inapoi in directia A o sa vedem ca ne distantam de Anders, care in continuare este pe Tera, cu viteza c. Pana aici partea de science fiction este doar faptul ca eu si Gudrun am supravietuit acceleratia pana la viteza c. Toeria relativitatii interzice ca eu si Gudrun sa trecem de viteza c. Asa ca din punctul de vedere a lui Anders si conform Einstein, eu si Gudrun calatorim cu viteza maxim posibila in univers. Bun.

Sa zicem ca trec anii si eu si Gudrum ne traim viata in acea nava care in continuare in ochii lui Anders se indeparteaza de el cu viteza c. Eu, fiind mai dezordonat de felul meu, nu prea imi strang hainele si nu o ajut pe Gudrun cu curatenia si spalarea vaselor pe nava. Dupa o cearta, Gudrun se satura de mine si imbarca cealalta nava, identica cu prima, care este atasata pe ceea cu care am calatorim de cand am plecat de la Anders. Plina de nervi, Gudrun nu se gandeste incotro vrea sa plece, stie doar ca vrea sa scapa de mine, asa ca porneste motorul si din intamplare incepe sa accelereze tot in directia A. La moment dat, ea opreste motorul fiindca isi da seama ce prostie a facut ca ma parasit, sunt totusi un tip de treaba, si cand verifica viteza vede ca este viteza c. Acuma Gudrun se indeparteaza de mine, tot in directia A, cu viteza luminii. Cand ea a imbarcat a doua nava a parasit frame-ul de referinta pe care-l imparteam pe nava cu care am plecat de pe Tera. Cu ce viteza se distanteaza Gudrun acuma de fratele sau? 600 000 km/s (2c)? De ce nu ar fi plauzibila aceasta situatie daca scoatem faptul ca momentam nu avem tehnologia de a accelera pana la viteza luminii? Daca o miscare in oricare directie in univers este relativa la o alta miscare, atunci de ce n-ar exista particole care azi se misca cu 300 001 km/s si pe care noi nu le putem observa fiindca suntem limitati biologic la observatii in intervalul frame-ul de referinta in care ne aflam plus 300 000 km/s.

Mi se pare ca interzicerea vitezelor peste viteza c este ciudata atata vreme cat aceeas persoana care a interzis-o a si spus ca orice miscare in univers este relativa unei alte miscari. Cum poate atunci sa existe un maxim? Daca raspunsul este ca acel maxim este alcatuit din posibilitatea omului de a percepe evenimente, adica daca un particol se misca mai repede decat viteza luminii, noi nu suntem capabili ca fiinte biologice sa observam acel particol, iar limita c este una antropica (nu poate sa existe ceva daca noi nu putem observa acel ceva, la fel cum universul exista fiindca noi suntem aici si-l putem observa); dar asta n-ar inseamna ca toata fizica este una geocentrica fara sa vrea, sau fara sa-si dea seama? Chiar asa este, ca 2000 de ani mai tarziu noi percepem universul intrun mod geocentric? De ce mi se pare mie ca totul se rezuma la fraza: "daca noi nu-l vedem, sau daca noi nu-l putem masura, atunci nu exista". Iar asta nu e o explicatie mult prea simpla?

Stiu deja ca eu si Gudrun n-am putea supravietuii acceleratia care sa ne aduca la viteza luminii. Scoateti-ne din poveste... Raman doar acele doua nave, care fiecare sunt echipate cu aparate de masurat viteza. Importanta este intrebarea daca a doua nava continua sa accelereze in directia A pana se distanteaza de prima nava cu 300 000 km/s, atunci a doua nava se distanteaza de Tera cu 600 000 km/s (de doua ori viteza luminii)? Ce nu pricep eu? Cu ce gresesc? Asta as vrea ca cineva sa-mi explice deoarece sunt foarte, foarte curios.

Imi doresc foarte mult ca cineva sa-mi explice de ce nu se poate ceea ce am scris mai sus si sa ma corecteze prin a comenta aici pe blog sau intrun mail la bogdan_dobondi@yahoo.com, sau sa-mi dea add pe messenger. Sunt absolut convins ca povestea mea se poate falsifica de cineva care stie mai multa fizica. Si cam asta imi doresc. Va multumesc anticipat.

B.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Tahionii sunt particule ipotetice care se deplaseaza cu viteze mult mai mari decat viteza luminii. Existenta lor este demonstrata teoretic pornind de la teoria relativitatii a lui Einstein Teoria spune ca tahionii pot avea si viteze negative. Cu alte cuvinte, ar putea veni din viitor.
Probabil ca Gudrun ar atinge pentru moment o viteza tahionica dar ar decelera pana la viteza luminii, nava ei fiind supusa agentilor exteriori. Va fii insa la o departare suficient de mare ca, ajuns in final in punctul A sa nu o mai gasesti in viata aceasta fiind moarta demult.
Viteza luminii a fost masurata in "vid". In conditii normale lumina se propaga cu o vitez maimica.
Universul uman masurat de acesta este de marimea unui atom in comparatie cu universul real.

"Nu te poti stapani decat intre patru pereti. Chemarile departarilor te imping mai departe de calculul existentei tale??Â??š" (E. Cioran)

Bogdan Dobondi spunea...

Multumesc frumos. Este un raspuns bun deoarece imi starneste alte intrebari...

aka Vali spunea...

viteza luminii este o limita "axiomatica" si este valabila pentru foton, care nu are masa.
viteza luminii este lipsita de sens pentru particule cu masa(inclusiv corpuri, navete etc).
aici este si explicatia ca viteza luminii e aceeasi in toate sistemele de referinta, datorita lipsei masei particulei in cauza.
teoria sistemelor de referinta inertiale este buna pentru fizica clasica, a obiectelor (unde avem mase).
fizica cuantica este foarte greu de modelat vizual, fara notiuni de matematici speciale e imposibil sa intelegi macar, iar modelarea nu este vizuala sau corporala, ci descriptiva, cu ajutorul unor instrumente matematice.
adica ai un fenomen care e descris de niste ecuatii, care-ti dau niste propprietati, care, daca ai noroc, definesc un camp, caruia poti sa-i definesti legile si limitele...
samd
iar eu nu fac parte dintre cei care inteleg, am bagat un pic nasul prin facultate, dar gradul de abstractizare e foarte mare

Anonim spunea...

300.000 m/s

Bogdan Dobondi spunea...

@anonim Corect. Multumesc pentru corectare... :)

aka Vali spunea...

corect e aprox. 300.000 km/s...