Azi am citit ca ambasadorul Suediei in Romania s-a intalnit cu demnitari din guvernul roman pentru a purta discutii legate de presedintia suedeza a Uniunii Europene. Sunt de parerea ca a fost doar un exercitiu diplomatic lipsit de necesitate sau importanta - o pierdere de vreme si o iroseala de smogul Bucurestean.
Cu toti stim ca politicienii romani fura cu un tupeu nemaipomenit. Daca cineva este interesat, puteti citi dezvaluirile facute de domnul Tolontan de la GSP (Gazeta Sporturilor; gsp.ro sau blogul dansului, www.tolo.ro). Este culmea ca un ziar de sport a facut acest reportaj! Dar totusi nu e de mirat - in Romania pana si presa este corupta. Jurnalistii care se ocupa de articole politice sunt stimulati sa aleaga subiecte "potrivite" de sefii de redactie, care la randul lor sunt tovarasi cu tintele articolelor. Stiu fiindca am vazut si cunosc oameni implicati in asemenea situati. Ce-ar fi daca cei care platesc impozite in Suedia, din care o parte merg spre UE si implicit Romania, stiau cum stau treburile cu adevarat in Romania si nu doar ceea ce li se arata vizitatorilor si reprezentanti UE?
Ce s-ar intampla daca politicieni suedezi afla ca in spitalele din Romania, in general vorbind bineinteles, trebuie sa dai mita pentru atentie si ingrijire medicala? Cum ar reactiona lumea civilizata din UE daca ar sti ca in Romania medicul se ocupa intai de pacientul care a dat cea mai mare mita - chiar daca cel care n-a dat mita are o problema mai grava? Au murit oamnei din cauza asta! Cum si-ar spala politicienii romani imaginea daca UE intreaba de ce o persoana trebuie sa dea mita unui medic pentru a fi tratat dupa o operatie; ca sa nu fie trimis acasa si sa riste infectii?
Si sistemul sanitar este doar un exemplu! Ce-ar fi daca UE incepe sa investigheze cum stau treburile cu democratia in Romania? Nu ma refer la alegerile nationale, ca nu acolo se fura (n-au cum fiindca comunitatea mondiala stau cu ochii pe ei), ma refer in interiorul partidelor. Am fost uimit de cat de nedemocratic este procesul de alegeri in interiorul partidelor! Cum explica politicienii romani daca restul uniunii afla ca in Romania practic nu toti cu drept de vot sunt eligibil in alegerile politice?
Cum ar explica guvernul roman daca ar intreba cineva de ce nimeni important nu a fost condamnat la inchisoare pentru coruptie? Probabil ar spune ca este doavada ca nu prea exista coruptie in Romania...
In ziua de azi in Romania, politicienii stiu cum sa tina curat atunci cand sunt priviti de dinafara. Locuiam in Bucuresti pe vremea sumitului NATO. Imi aduc aminte ca s-a renovat toate strazile pe unde se aflau demnitari NATO. Ma plimbam prin centrul Bucurestiului si ma miram cum in doar cateva luni primaria a reusit sa mascheze toata mizeria de acolo. Bineinteles ca doar zona sumitului a fost machiata - restul orasului a ramas groapa de gunoi pe care o cunoscusem. Atunci am realizat ca in Romania politicienii sunt cu totii - aproape fara exceptie - mici adepti a iluzionistului David Copperfield. Sunt experti sa ascunda mizeria si sa faca ca lucruri sa dispara - bani, acuzati de fapte penale, terenuri, vapoare, apartamente - toate aceste pot fi facute inexistente de politicienii romani. Ma gandesc ca este o parte din educatia lor politica - stiu din surse din interiorul sistemului ca de fapt chiar asa este. Toti candidatii de primari si viceprimari la alegerile locale din Bucuresti au avut firme private (SRL-uri sau SA-uri) cu dosare active la tribunal. Oare de ce au intrat in politica? Intai furi pana esti prins; iar cand esti depistat te bagi in politica ca sa eviti sa fii pedepsit. Asa sau facut majoritatea averilor din Romania.
Si cine plateste? Cine ramane pagubas? Cetateanul roman in primul rand si toti care platesc impozite in alte tari din UE in al doilea rand.
Eu consider ca am doua nationalitati. Ma consider suedez, dar si roman, si nu pot sa fiu de acord cu ceea ce am vazut in Romania. Romania n-a trebuit sa fie aderata la UE. Din punct de vedere politic si democratic nu a fost si inca nu este pregatita pentru UE. Este o tara condusa de o mafie si cu stilul management caracteristic mafiei moderne. Cei care devin politicieni sunt in proportie de 99% oameni care n-au nici un interes de a dezvolta societatea romana. Pentru ei este doar o oportunitate de venit, sau un mod de a scapa de dosare penale. Iar cei care chiar ar vrea sa schimbe lucrurile in bine sunt speriati la tacere; unii chiar emigreaza! Din acest motiv as vrea sa mai repet: jos palaria pentru domnu Tolontan de la GSP. Daca mai multi erau ca dumneavoastra, atunci mai multi romani puteau sa ramana acasa langa familie decat sa se afle pe un camp de capsuni in Spania sau intr-o padure in nordul Suediei!
Eu nu am nici o culoare politica si nici un interes de a avea vreo functie politica, nici in Suedia si nici in Romania. Dar cineva trebuie sa puna intrebarile, iar cei care traiesc in Romania sunt prea mahniti, satuli si preocupati de a supravietuii. In Romania, justificare furtului, a hotiei, a jafului este facuta prin diferite manevre si prin faptul ca toti politicienii au un interes ca sa nu fie descoperita hotia fiindca sunt cu toti implicati. Cei care azi intra in politica o fac pentru a se imbogatii si nu pentru a face ceva pentru poporul roman. As vrea sa vad cum reprezentati Romaniei justifica fata de UE ca doamna ministru Ridzi inca este in functie, doua luni dupa ce a furat 500 000 euro, si ca probabil nu va face nici o zi de puscarie. Sau cum de o persoana care a rapit pe cineva nu este in inchisoare ci in parlamentul european - ma refer la domnul Becali, aparatorul neamului. Vai de neamul nostru!
Vreti sa faceti ceva concret pentru Romania si pentru rudele voastre de acolo, fara sa aveti implicati cu guvernul roman? Trimiteti scrisoare reprezentantului dumneavoastra in parlamentul suedez si cereti explicatii. Chiar daca nu mai vedeti mizeria de acolo, suntenti furati in continuare si aveti dreptul sa cereti socoteala politicienilor suedezi sau in tara unde locuiti si platiti impozit. Cum va simtiti ca o mica parte din impozitul pe care-l platit aici in Suedia (sau in alta tara din UE inafara Romaniei) ajunge in conturile private a politicienilor romani. Nu suntenti curiosi ce face politicianul care va reprezinta ca sa va fereasca de hotii din clasa politica romana? Doar ati plecat ca sa sacapati de ei, nu? Sau este ok ca sunteti furati fiindca oricum nu vedeti hotul? Eu ca cetatean suedez sunt foarte indignat. Nu-mi place sa fiu furat!
Am un mesaj pentru noul ambasador a Romaniei din Suedia, doamna Raduta Matache: pregatitiva sa dati raspunsuri. Presimt ca in curand vor veni o multime de intrebari pentru dumneavoastra. Oare cum ar fi vazuta Romania de celalalte tari din UE daca, in ziarele din tara care detine presedintia UE, se publica o serie de articole despre coruptia din Romania si faptul ca cetatenii suedezi (si cetatenii UE) sunt furati de politicienii romani? Exista multe intrebari, dar exista oare si raspunsuri, doamna Matache?
B.
2 comentarii:
Ambasada Romaniei tot cuib de ... a ramas, chiar daca are arborat steagul EU in fata.
Raspunsul ambasadei, daca va fi, va fi unul de tipul "Romania parcurge pasi importanti spre EU...ne luptam cu coruptia... implementam ... analizam..." bla bla... Iar ei de fapt mai dau 500 de mii de euro fara licitatie la o firma dea lor, mai fac un km de drum cu nu stiu cate milioane de euro, sau isi mai maresc salariile, etc ...lista e deschisa.
Politicieni romani devin si mai "smecheri" ca acuma au ajuns sa pacaleasca si EU.
Romania a trimis cersetori si politicieni corupti in Europa.
Oare merita Romania EU ?!
/K.
De data asta comentariul meu va fi foarte scurt, pentru simplul motiv ca nu am nimic de comentat! Ai perfecta dreptate in tot ce ai spus!
Trimiteți un comentariu