luni, 27 iulie 2009

Si totusi, acasa?

Am sa incerc sa descriu un sentiment care l-am avut de cand ma stiu si care ma face destul de moderat cand raspund la intrebari despre Suedia. Acest sentiment m-a facut sa ma mut in Romania desi am fost crescut aici. Nu sunt anti-Suedia sau impotriva suedeziilor, dar incerc sa am o parere mai echilibrata decat altii, care anunta pe diferite forumuri on-line ca locatia raiului pe pamant este in Suedia. A venit randul sa scriu si despre ce ma deranjaza in Suedia. Este un exemplu destul de lung, asa ca apelez la rabdarea dumneavoastra.

Suedia este o tara destul de multiculturala. Clasa intelectuala s-a zbatut pentru drepturi egale astfel incat Suedia contemporana se poate mandri, de-a dreptul, ca toti au aceeas sansa in viata, ca clasa sociala in care esti nascut nu-ti afecteaza sansele de a traii decent si ca originea sau sexul tau nu conteaza. De dinafara arata intr-adevar foarte frumos. Ei, va asigur, chiar este! Sunt insa unele lucruri care, daca nu esti atent la ele si esti nou sosit, nu-ti dai seama de ele fiindca esti orbit de frumusetea civilizatiei. Egalitatea exista, dar nu este chiar atat de perfecta cum crede lumea; unii sunt, asa cum a scris George Orwell, mai egali decat altii. Dar vreau totusi sa zic, inainte de a continua, ca Suedia este mai bine pusa la punct la acest capitol decat multe alte tari din UE.

Am sa va povestesc o poveste care descrie cum este vazut romanul, sau imigrantul, de catre populatia generala din Suedia. Evenimentul este doar un exemplu, dar asemenea cazuri chiar se intampla. Cei care citesc presa suedeza poate au observat acest lucru. Presa scrie ceea ce crede ca populatia va cumpara. Povestea ce urmeaza este una fictiva. Evenimentele nu s-au intamplat. Dar reactia presei si esenta exemplului ramane valabila, fiindca asa arata si-n cazuri reale.

A fost o data ca niciodata un oras cu numele Malmö. Orasul era situat in sudul Suediei. De pe str Paris din Cluj-Napoca si pana la intrarea in Malmö erau aproximativ 2400 de kilometri (depinde de traseul ales). Din Kiruna, un oras in nordul Suediei, si pana la Malmö era aproximativ aceeas distanta precum ceea intre Cluj si Malmö, sau poate un pic mai putin. Diferenta de cultura era la fel de mare. Dialectul vorbit in Malmö era asa de diferit de dialectul vorbit in Kiruna incat putea fi vorba doua limbi diferite - la fel cum romana si suedeza erau doua limbi diferite.

Intr-o zi, doi baieti sau urcat in doua autocare care mergeau spre Malmö - unul din Kiruna si celalalt din Cluj. Amandoi erau cu sufletul plin de speranta la o viata mai buna. Romanul pleca fiindca orice era mai bine decat Romania, evident, iar tanarul din Kiruna a fost dat afara din mina si nu mai gasea loc de munca in Kiruna. Amandoi aveau parul castaniu, aceeas inaltime, aceeas varsta, studii medii, chiar si aceeas alergie - nu puteau manca banane - si amandoi ascultau melodia "Where the streets have no name" cu U2 in iPod-ul lor. Da. Se gasea iPod si-n tara capsunariilor.

Dupa un drum aproape la fel de lung cei doi tineri foarte asemanatori au ajuns in premiera in Malmö.

In Malmö existau doua banci. De fapt, existau mai multe, insa doar doua dintre ele au fost jefuite in aceeas zi. Una a spart-o minerul din Kiruna si cealalta capsunaru' din Cluj. Dupa vreo doua-trei zile, cei doi au fost prinsi si ulterior condamnati la trei ani de inchisoare pentru jaf inarmat. Sentintele erau mentionate in articole separate pe diferite pagini intr-unul dintre ziarele locale din Malmö. Primul articol, despre viteazul din Kiruna, incepea cu fraza:"Tanarul de 22 de ani care a jefuit o banca a fost condamnat la inchisoare...". Celalalt incepea cu fraza: "Romanul de 22 de ani care, inarmat, a jefuit o banca a fost condamnat la inchisoare...."

Chiar daca acuma a fost vorba de un exemplu, multe redactii in Suedia cam asa relateaza asemenea cazuri. Este o scapare freudiana care dovedeste ca xenofobia, desi se manifesta mai civilizat in Suedia, intr-adevar exista si este prospera. Daca nu era, atunci, teoretic, ar trebui sa fie la fel de interesant faptul ca celalalt condamnat pentru jaf a fost si el inarmat si ca este din Kiruna. Dar rareori se scrie in Göteborg ca hotul a fost din Stockholm sau invers. De ce ar avea relavanta nationalitatea sau locul de nastere doar atunci cand nu esti din Suedia? Alte nationalitati sunt mai dispuse la criminalitate? Daca credeti ca am exagerat, utiati-va la articolele din presa suedeza despre cazuri asemanatoare. Daca este roman, sau imigrant, atunci aflam chiar daca nationalitatea n-are nici-o relevanta cu faptul comis.

Alta exemplu este o formulare dintr-un ziar din Västerås - "tiganii din Romania cersesc pe strazile noastre" - articolul il puteti gasi pe suedia.se. Unul la mana, a fost folosit cuvantul "tigan" si nu rrom - o jignire destul de grava. Doi la mana, problema si tragedia este ca oameni cersesc si nu ca sunt rromi sau ca sunt din Romania. Presupun ca multi romani si rromi nu cersesc atunci cand se afla in Västerås... Si, scuzati-ma daca zic - sa fii roman nu poate niciodata sa fie o tragedie sau o rusine.

Ca imigrant, oricat de bine-ti faci treaba vei fi mereu un strain. Intr-adevar, strainii sunt foarte bine primiti in Suedia, trebuie insa sa constientizati ca este mai greu pentru un nou venit sa castige increderea unui angajator sau unei firme care inchiriaza apartamente, ca sa mentionez doua exemple. Veti fi nevoiti sa munciti de doua ori mai mult decat un suedez si asta este intr-un fel fireste. Dar asta ma face sa ma indoiesc ca merita lasata familia cu speranta ca-i vei ajuta din Suedia. In marea majoritatea cazuriilor, situatia de trai nu este mult mai buna decat ceea pe care ai lasat-o venind in Suedia "la nimereala". Pentru unii, insa, acest lucru nu este o problema si va doresc multa bafta. Chiar nu este imposibil si suedezii sunt foarte rezonabili daca esti cinstit, loial si harnic. Dar nu este asa de usor precum va mint zvonurile din Romania. Sa aveti multa rabdare fiindca totul se misca mai incet aici decat in Romania. Tempo-ul este cu totul altul in Suedia si asta trebuie s-o accepti si sa va adaptati.

Nu va sfatuiesc sa veniti si sa incercati, dar nici nu va sfatuiesc sa ramaneti in Romania. Aceasta decizie nu-mi apartine, dar m-am gandit ca poate va intereseaza parerea mea. Am locuit in Suedia de la varsta de 7 ani. Am facut scoala aici. Am facut armata aici. Comparat cum vorbesc si scriu limba suedeza, acest articol parca a fost scris de un copil de gradinita. Am foarte multi prieteni suedezi care sunt foarte de treaba. Este mai curat si mai linistit in Suedia. Parinti mei se simt mai acasa aici decat in Romania. Sora mea a incercat sa locuiasca in Romania, dar s-a intors dupa un an fiindca nu s-a simtit bine. Eu, pe de alta parte, sunt acasa doar cand trec de Polus Center si intru in Manastur.

Habar n-am de ce....

B.

15 comentarii:

Brigadir spunea...

Sincer sa fiu eram suspicios la inceputul articolului. Nici acum nu prea inteleg ce anume se intampla dar am hotarat sa nu-mi bat capul. Si chit ca mi-e putin greu sa admit, mi-a placut articolul tau. N-am nimic sa reprosez si sunt 100% de acord cu ceea ce spui.
Ciudata e firea umana!

Brigadir - "dusmanul tau":)

salmi spunea...

Vazusem mai acum cateva luni la tv un reportaj tocmai despre asta, diferenta dintre felul in care sunt tratati si serviti suedezii versus imigranti. Stiu si ei problemele, incearca sa le diminueze, dar omul de rand e tot om de rand, nu-i asa? De ex. era o agentie imobiliara la care a sunat un tip arab, si-a dat numele si accentul il trada...i s-a raspuns ca nu e nimic de inchiriat in zona in care doreste el si l-au pus pe lista de asteptare. A sunat apoi suedezul dupa cateva minute, cautand exact ce cautase arabul, in aceeasi zona si i s-au pus la dispozitie cateva apartamente ca sa le viziteze. Emisiunea a fost pe SVT1 cred, a vazut-o tot suedezul :).

Si eu iti dau dreptate, suedezii sunt si ei oameni, asta e realitatea...nu pot fie ei mai toleranti decat altii. Diferenta este ca aici daca depui reclamatie, eu cred(inca) ca se poate rezolva ceva daca esti bine informat si documentat...sau poate ma insel. Deh, uneori am prea multa incredere in oameni, pana ajung sa constat contrariul...

Ha det bra! ;)

Anonim spunea...

Acasa e locul unde ne simtim cel mai fericiti, poate fi oriunde, e o chestie strict personala. Nu e vinovat sau nu greseste cineva care se simte acasa in Suedia sau altundeva decat Romania. Omul e liber sasi aleaga drumul in viata si nimeni nu are dreptul sal opreasca. Liberatatea personala e o "proprietate" privata.

Cu infractori romani problema e destul de complicata si as vrea sa nu se ajunga la situatia din Norvegia mai ales din Oslo unde baieti si fetele au trecut de la cersit la atacuri (cutite, etc)... Zilnic se intampla ceva acolo. E bine ca ziarele scriu depsre ei si cred ca ar trebi sa puna si poza si numele lor sa stie toata lumea cine sunt salbaticii.

Daca spunem ca sansele unui imigrant in Suedia sunt mai mici decat a unui suedez, atunci as spune asa: cate sanse are un roman in Romania? Acolo exista discriminare, acolo sunt probleme de tot felul... aici prea putin.

/K.

Bogdan Dobondi spunea...

Multumesc pentru comentarii. Sunt deacord ca este libertatea fiecaruia sa-si aleaga unde se simte acasa. Problema cu cersetori din Oslo nu are legatura cu nationalitatea lor sau etnia lor. Vreau sa cred ca omenirea a evoluat de pe vremea lui Hitler...

Bogdan Dobondi spunea...

Domnule Brigadir, nu va consider dusman, daca asta credeati. Articolul este despre un sentiment pe care aproape toti imigranti care au stat aici mai mult de 10 ani il au. Unora nu acorda importanta acestui sentiment fiindca pentru ei chiar nu are. Traiesc aici si se simt bine oricum. Altii, ca mine, dezvolta un simt de a nu apartine. Dar recunosc ca nu-s sigur ca are vreo legatura cu comportamentul suedeziilor. La fel de bine poate sa fie proprii mei pitici. Stiu ca-i am...

Anonim spunea...

pai cam are legatura... ptr ca sunt cersetori (...) si sunt romani.

E o diferenta intre a scrie nediscriminant si intre a scrie despre nimic. Ziarele sunt oglinda societati, a ce se intampla. Sunt suedezi de vina ca au o opinie asupra unor romani care creaza probleme? sau sunt devina cei care creaza problemele?

Sti bine ca drepturile se castiga nu se primesc gratis. Ca sa castigi drepturi trebie sa te incadrezi intrun anumit sistem, dai ceva si primesti ceva. Ce dau, ce fac acei romani (cersetori, infractori,etc) ca sa se incadreze in sistem? De cand vin in Suedia nu au gand sa se incadreze in sistem ci din contra.

Mi se pare ilogic ca uni romani sa vina in Suedia fara sa aiba "temele" facute, sau poate vin asa in mod voit... E greu sa te muti de la Cluj la Bucuresti dar din Romania in Suedia. Totusi sunt romani care vin aici, stau pe strazi, cersesc, fac alte prosti, stigmatiseasa cu sau fara voia lor intreaga comunitate de romani care isi vede de treaba ... si apoi daca e cineva care spune adevarul despre ei consideram asta ca reminiscenta a "omului cu mustata". Si chiar nu au fost reacti discriminatori la adresa lor... uni dintre ei sunt luati de pe strada si primesc sprijin...

Ziarele nu pot fi oprite din scris iar impresia generala despre romani nu poate fi schimbata decat daca ne schimbam noi (...) si nu suedezii. Ei au ajuns sa fie oarecum victime ale nesimtiri, smecheriei,etc unor romani.

/K.

Bogdan Dobondi spunea...

Tot nu ai inteles cum gandesc. Daca uni cersesc si sunt romani, cersesc pentru ca sunt romani? Asta inseamna ca toti romanii sunt cersetori! Daca nu este asa, ce legatura are nationalitatea? Faptul o scriu inseamna ca stiu ca vinede. Si Hitler a unit poporul cu-n inamic comun....

Bogdan Dobondi spunea...

Stiu la ce te referi, dar nu tine. Nu in acest caz. Faptul ca ziarele scriu unele nationalitati iar altele nu reflecta ceva ce se numeste smygrasism - rasism pe furisuri. Oricum ai intoarce-o... ;)

Bogdan Dobondi spunea...

Si crede-ma...Daca nu romani, atunci gasesc ei alte natii.. Au mai fost si polonezi si si albanezi... Cum ti-am mai spus - unele lucruri n-ai cum sa le realizezi pana n-ai locuit aici aproximativ 10 ani...

Cam atat de lunga e luna de miere a imigrantului... :)

Anonim spunea...

Eu miam spus parerea si ma bucur ca ai citito. I rest nu am chef de polemici si mai ales cu tine.

Nu cred in "luni de miere" in nici un fel de caz: casatorie sau alceva. Sti cum e, daca iti place de cineva, toata viata e ca o luna de miere ...

Ne vedem la o cafea :)

/K.

Brigadir spunea...

Nu Bogdane! Chestia cu "dusmanul" a fost o gluma cu ghilimelele de rigoare.
Cat despre anonimii care probabil nu au citit cu atentie ceea ce ai scris sau subiectul e "prea greu de digerat" as spune doar atat:
Diferenta dintre presa suedeza si cea din Romania este ca rasismul, xenofobia si nationalismul in Suedia se produce subtil, de multe ori printre randuri iar in Romania este direct, tip can-can. Efectul insa este acelasi. Daca un roman stabilit aici isi face treaba bine si apare in presa ca un exemplu pozitiv el este numit (ex.) Ion Popescu din Malmö. Daca aceeasi persoana fura un portofel apare in presa ca Ion Popescu din Romania. Conform celor mai noi statistici cei mai multi absolventi ai unei facultati concentrati la o singura firma este o firma de taxi din Malmö. 80% dintre taximetristi au facultate dar provin din afara Suediei. De ce?

Bogdan Dobondi spunea...

Multumesc pentru clarificare dl Brigadir. Exemplul dvs a fost mai scurt si mai la subiect decat al meu - si sa petrecut in acelas oras. :) Se pot gasi dovezi peste tot. Locul meu preferat de a cauta aceste dovezi este printre comentariile la articole despre Zlatan. E tare "de-al nostru" cand joaca bine si este foarte bosniac cand joaca rau. Nu stiu daca ati observat acest lucru.

B.

Anonim spunea...

am uitat sa scriu...

Idea cu 10 ani de locuit undeva ca sa iti dai seama de ceva mi se pare ca si idea ca cineva care a terminat facultatea e mai destept ca altul fara studie superiore.

Am locuit mai mult de 10 ani in romania si tot nu am realizat ce se intampla acolo... si de ce se intampla prostile de acolo. Cred ca multi au sentimentul asta :))

Timpul unei persoane de a cunoaste un mediu nou este diferit de la caz la caz si e determinat de multe variabile. E ca orice activitate umana, uni invata o limba straina intro luna, alti intrun an, alti in 10 ani, sau niciodata.

Si pana la urma nu asta conteaza, toti avem drept de opinie.

/K.

Bogdan Dobondi spunea...

Da, dar pentru marea majoritate cam atata le trebuie ca sa se puna pa picioare din punct de vedere profesional, material si personal. Si doar cand ai scapat de acele trei incepi sa vezi mai bine. 10 ani este, intr-adevar, o aproximatie de a mea. Unii isi dau seama ma repede altii mai tarziu.

Tu esti, pe de alta parte, un caz atipic si stii asta fiindca am mai discutat acest subiect. :))

Brigadir spunea...

Nu cred ca perceptia asupra lucrurilor, a unei situatii, a unui obiect chiar, poate fii aceeasi pentru toti. Si, mai ales, sa credem ca aceasta sa fie dictata de intelect sau educatie. O situatie este perceputa de fiecare diferit in functie de unghiul din care priveste si organul pe care il foloseste cu predilectie. Unii folosesc, creierul, altii doar ochii, sau doar fierea din ficat iar altii inima. Cea mai buna combinatie, parerea mea, este inima+putin creier.