miercuri, 26 noiembrie 2008

Actiune civica

Asociatia Umanista Romana invita presa la o actiune civica de informare corecta a opiniei publice
cu privire la gravele deficiente ale procesului electoral
care vor conduce la desfasurarea unor alegeri profund nedemocratice in data de 30 noiembrie 2008.

Actiunea va avea loc pe trotuarul din fata intrarii in TVR din Calea Dorobantilor nr. 191 (la intersectia cu strada Ermil Pangrati),
joi 27 noiembrie, intre orele 13.00 - 14.00.

In cadrul actiunii vor fi prezentate presei o serie de detalii legate de faptul ca alegerile din 30 noiembrie, prin felul in care au fost organizate,
incalca grav principiile minimale pentru a putea fi considerate universale, egale si libere.

Alegerile sunt organizate in conditiile:

- unei grave discriminari intre partide
- unei grave discriminari intre alegatori
- unei premiere mondiale: este pentru prima data in istoria alegerilor cand vor participa partide care nu au nici macar o sansa teoretica de a obtine vreun mandat ceea ce anuleaza pretentia scrutinului din 30 noiembrie de a reprezenta alegeri democratice. In aceasta situatie se afla 3 partide din cele 11 care participa la alegeri.
- unui demers ratat de reformare a clasei politice romanesti: Legea electorala nr. 35/2008 cu modificarile ulterioare nu raspunde dezideratului de a reforma clasa politica, ci va genera un si mai mare scepticism din partea cetatenilor asupra clasei politice. Noul sistem adoptat este, pe de o parte, unul original romanesc si contine grave deficiente, iar pe de alta, este deosebit de greu de inteles de catre nespecialisti.


De asemenea, Asociatia Umanista Romana atrage atentia asupra numeroaselor informatii incorecte transmise publicului despre modalitatea de vot din 30 noiembrie.
Cateva exemple:

1. Se vorbeste despre introducerea in Romania a sistemului de vot uninominal la alegerile din 30 noiembrie 2008, in conditiile in care sistemul de vot adoptat nu este un sistem vot uninominal!

Tehnic vorbind este vorba despre sistem proportional cu candidaturi in colegii uninominale. Chiar daca se candideaza in colegii uninominale, acest tip de vot nu poate fi numit uninominal intrucat mandatele nu sunt atribuite conform principiului unui sistem de vot uninominal. Vot uninominal inseamna atunci cand acel candidat care obtine cele mai multe voturi in colegiul sau va obtine mandatul de parlamentar (intr-un tur sau doua).
Or nu aceasta este situatia in Romania, unde mandatele vor fi atribuite nu acelor candidati care obtin cele mai multe voturi in colegiile lor, ci partidelor, in functie de numarul de voturi obtinut de acestea la nivel de circumscriptie judeteana in prima faza de repartizare a mandatelor si, prin redistribuire, la nivel national in cea de a doua faza de atribuire a mandatelor. In esenta, mandatele de parlamentari vor fi atribuite dupa un sistem de calcul utilizat si la alegerile precedente din 2004, prin metoda d'Hondt.
Uneori, castigatorii mandatelor vor fi chiar candidati care au participat la alegeri in alte colegii, din alte judete.


2. S-a vorbit foarte des despre atribuirea mandatelor acelor candidati care obtin 50% plus 1 din voturi, in timp ce legea nu prevede asa ceva.
Aceasta informatie privind atribuirea mandatelor acelor candidati care obtin 50% plus 1 din voturi in colegiile lor a fost larg promovata in ziare si la dezbaterile politice televizate dar ea contravine modalitatii de atribuire a mandatelor de parlamentari prevazuta de Legea 35/2008.


3. Cu rare exceptii, liderii partidelor parlamentare actuale nu au contracandidati puternici in colegiile lor, iar la nivelul capitalei si al multor orase, in functie de apartenenta politica a primarilor, pare sa fi avut loc o intelegere tacita in a avea semi sau non-combat in multe colegii uninominale.
In cartiere sau orase intregi afisele electorale de pe strazi sunt ale cate unui singur partid in proportie covarsitoare. Astfel ca alegerile nu sunt, in realitate, alegeri reale, ci doar mimeaza, stangaci, acest lucru.

Detalii despre aceste aspecte si despre multe altele privind scrutinul nedemocratic din 30 noiembrie 2008 vor fi oferite in cadrul actiunii de informare de maine.

PS: site-ul asociatiei nu este accesibil momentan din cauza unor probleme tehnice.

Remus Cernea
Presedinte
Asociatia Umanista Romana
www.secularhumanism.ro
tualegi.eu@gmail.com
0727.583.594

Niciun comentariu: