Eu sunt de parerea ca ceea ce face omul si nu ceea ce zice arata parerea lui adevarata despre ceva sau cineva. Stateam acum cateva zile si ma gandeam daca nu cumva exista o miscare populara, post-revolutionara, care ar putea da o nota politicienilor din era post-revolutionara, cand, brusc, m-a lovit urmatorul gand:
Cati romani suntem? Vreo 23 de milioane? Cati au ales sa plece din tara din cauza scarbii, mizeriei sau foamei? Vreo 4 milioane? No' bine....
4.000.0000/23.000.000=0,17391304
Acest calcul simplu arata ca circa 17,4% dintre romani, adica aproape unul din cinci, au ales sa plece pentru ca n-au mai crezut ca exista un viitor pentru ei aici-n tara unde sau nascut. Aproape unul din cinci romani platesc acum impozite in alte tari decat in tara noastra, contribuind asadar la cresterea bine-starii altora si nu a Romaniei. Majoritatea dintre cei care au plecat au stiut ca prin a pleca, doar schimba pauperitatea de-aici cu cea de-acolo si au ales, totusi, sa plece. In ce hal s-a condus tara mea, daca unii prefera sa traiasca in corturi prin Spania sau Italia decat sa ramana in Romania? Acest lucru este o tragedie nationala si un esec mizerabil TUTUROR politicienilor din 1990 pana-n prezent, indiferent de ideologie.
Dar cine ar putea sa remedieze situatia?
PRM sau PNG? Hahaha, ma lasi! Sa fii xenofob nu-nseamna ca esti capabil sa conduci o tara, domnilor Vadim, Funar si Razboinicul luminii, si nici ca sunteti patrioti - inseamna doar ca sunteti....xenofobi.
Atunci PSD?
Socialdemocratia in Suedia a asigurat un nivel minim de trai pentru cetateni. Guvernul suedez este obligat prin lege sa asigure un nivel minim de trai tuturor care solicita acest ajutor, insemnand practic ca toti sunt asigurati o locuinta si bani pentru a plati necesitatile vietii precum mancare, haine, incalzire si telefon(!). Este aproape imposibil sa ajungi sa dormi sub poduri in Suedia. Cei care totusi dorm sub poduri chiar n-au nici un interes sa traiasca o viata normala, sunt drogati sau alcolisti si nu le pasa de ajutorul oferit de catre guvern sau de situatia lor in viata. Suedezii se mandresc de faptul ca nu poti sa ajungi "pe strada" si sunt constienti (si de-acord) ca pentru asta platesc printre cele mai mari impozite din lume - cred ca se numeste responsabilitate civica in limba romana. Socialdemocratii in Suedia au castigat o data alegerile cu sloganul "daca suntem la putere vom mari impozitele". Problema in Suedia este ca multi profita de acest lucru si sunt multi oameni foarte neproductivi.
In schimb, la noi, asa-zisa socialdemocratie a creat un maxim de profit pentru o minoritate in timp ce altii dorm pe unde apuca. N-au plecat toti de la zero in 1990? Chiar am auzit unul dintre asa-zisii socialdemocrati, cineva care a fost acolo-n 1990 imediat dupa revolutie, spunand ca "am vrut sa cream milionari romani, sa nu vindem tara strainilor" (da, este un citat, exact asa a spus dansul!). Am trait toata viata mea in o tara socialdemocrata, Suedia, si vreau sa spun ca nu-s socialdemocrat, dar totusi imi permit sa spun ca in Romania nici socialdemocrati nu-s socialdemocrati...
Atunci PNL, PD si ce-a mai ramas? Au fost foarte productivi la putere. In fiecare zi ne-au intretinut prin certurile lor in media. Trebuie sa fie fascinant sa privesti cum unii isi spale rufele in puplic, ca altfel nu-mi explic de ce media-i mai baga in seama. Emisiunea Big Brother sau Cotroceni? Hmm...
Noi inca n-am avut o persoana care a putut sa ne inspire incredere-n viitor, un Ataturk sau un Lech Walesa, un politician care este politician pentru ca vrea sa fie in slujba poporului, o persoana despre care se poate spune peste 100 de ani ca a-nceput constructia Romaniei moderna - cea democratica si prospera. Exista azi un politician, pentru care merita s-a ridicam o statuie sau s-a numim o strada? Poate este unul la Cluj. Pe scena politica romana, pana-n momentul de fata, au fost oameni care au vazut puterea ca un mod de-as mai face inca o caruta de bani sau de-a mai scapa de niste dosare si ma tem ca acest lucru nu se va schimba cu aceste alegeri.
Politicienii nostri, in general, devin politicieni pentru ca vad posibilitatea de-a trece o parte din bugetul statului in propriul buzunar. Sa fii politician in Romania nu este nimic altceva decat o ideie de afacere, iar asta ma-ntristeaza mult, deoarece sunt mandru ca-s roman si cred ca tara noastra si noi ca popor avem potential. Pacat ca inca n-am scapat de parazitii vremurilori vechi.
Cum ar fi fost Romania daca fosti membri PCR n-ar fi avut voie sa candideze la nici-un post de conducere? N-as putea sa dau un raspuns, dar cum este acuma, ma pot doar intreba cat este 17,4% din nota 10?
Nici macar nota 2...
B.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu