vineri, 7 noiembrie 2008

SUA

Trebuie sa zic....

Barrack Obama e noul presedinte. Bravo! Acum intrebarea este nu ce poate face el pentru americani, ci ce pot americanii sa faca pentru el.

Obama a mostenit un horror financiar de la niste idioti xenofobi care si-au bazat decizile importante pe sentimentul in stomac (asa zisa "gut feeling") si pe dorinta prietenii lor de a-si mari continutul in propriul portofel. Sora mea a trait in Texas si am fost la ea in vizita. Te iei de cap cand ii auzi pe texani vorbind. Toti sunt ca Bush, traind viata intr-un absolutism de gen "daca nu esti cu mine, esti impotriva mea", care, de altfel, este o doctrina folosita de multi bine-cunoscuti tirani al istoriei. Iar cand aud aceasta doctrina de la presedintele unei tari care cica conduce lumea libera, nu ma mir ca-ncep sa cred in viziunea Orwelleasca. Idioti! Adica "daca nu esti prietenul meu devi automatic dusmanul meu, iar eu am cel mai puternic aparat militar din lume la dispozitia mea asa ca, vrei sa fi prietenul meu"? Mie imi placea SUA pentru ca punea valoare in cuvantul libertate si pentru ca a invatat omenirea ca libertate inseamna dreptul de-a alege, dreptul fiecaruia de-a fi pro sau contra. Bush si golanii lui au diminuat valoarea acestui cuvant prin brilianta si foarte originala inventie "Department of Homeland Security". De ce nu STASI sau KGB? Care e diferenta?

Daca domnul Obama ar vrea sa faca ceva pentru mine, l-as ruga sa restaureze valoarea in cuvantul "libertate".

Americani pot rezolva aceasta criza prin a-si trai viata cat se poate de normal, fara ganduri la criza financiara, facand cumparaturile de sarbatori ca si cum nimic s-ar fi intamplat. Sarcina lui Obama va fi sa creeze noi reguli de joc pentru a evita o asemenea criza pe viitor si de-a spori incredere atat pe piata interbancara cat si printre oameni de rand, cetatenii care consuma. Ei trebuie sa constientizeze ca vor avea bani si peste o luna, adica salar, iar citind media, totul pare atat de negru incat incep sa cred vom muri de foame cu totii. Ramane de vazut daca-ntr-adevar Obama este omul care ne va putea explica tuturor ca lumea n-ajuns la un sfarsit doar pentru ca directorii unora dintre bancile americane, in loc sa-nvete economie la facultate, fumau iarba impreuna cu Tufisa (Bush).

Din pacate acum noi, restul cetatenilor, chiar daca suntem cetateni UE, ne trezim ca suntem nevoiti sa platim din propriul venit pretul cretinismului bancar si republican din SUA. Nu-s socialist, nici comunist si nici macar nu-s anti-american.

Doar ca nu-mi plac hotii.

B.

Niciun comentariu: