luni, 3 august 2009

Suedia - o tara civilizata! Partea II

Acum cateva luni am scris un articol despre cum am incercat sa fac o rezervare la un medic pentru sora mea. Am sunat eu fiindca ea la momentul de fata nu era in Suedia, dar urma sa se-ntoarca. Pentru cei care n-au citit acel articol - il gasiti aici. Va recomand sa-l cititi inainte de a continua acest articol, altfel v-a fi greu de inteles ceea ce urmeaza acum.

Cei de la clinica n-au mai dat nici un semn pana azi. Nimic. Nici-o rezervare la un medic! Sistemul de sanatate suedez, sistemul cu S si nu s, in tara cu T si nu t, in uniunea cu ue si nu UE, n-a reusit sa-i faca o programare sorei mele. Vreau sa subliniez ca suntem in august, iar eu am sunat in mai!!

Dar asa cum trebuie intr-un sistem care promoveaza cretinismul, bunul simt prefacut si xenofobia ascunsa, sora mea a primit azi factura pentru acea vizita medicala care s-a intamplat in fantezia prostiilor angajati de stat! Scuzati-ma - de Stat!!

Imi vine sa fac mama tuturor scandalurilor. Inca-mi amintesc vocea nemernicii cu care am vorbit la telefon in Mai! Sincer? Prefer xenofobia varianta romana. Macar este pe fata si sti cum sa-ti planifici viata ca sa o eviti. Xenofobia din Suedia, cu-n S al dracului de mare, este mai subtila, mai ascunsa si mai greu de evitat.

Acum sa-ntamplat ca sora mea este ok. Dar daca nu era? Daca era ceva grav?

Ma-ntreb cum este sa fii emigrant si sa locuiesti in acel cartier. Cate tepe ai lua de la cativa functionari publici care, intr-o tara in care exista orice lege de bun simt, ar fi someri? Cat de mult ai avea de inghitit doar pentru ca existi?

Merde!!

In Suedia, Sistemul protejeaza Incompetenta. Iata logica suedeza - un incompetent are si el/ea dreptul l-a o slujba, nu? De ce sa fie dat afara doar pentru ca nu-si face serviciul? Noroc ca exista o biserica - scuzati-mi greseala freudiana - vroiam sa scriu un sindicat care sa-i protejeze si pe cei care nu-si vad de treaba.

Dar nu-i bai. De la distanta, nici nu pute si nici nu se vede tot jegul...

Nu mai sunt bani? Nici aia nu-i bai - cei cu creierul spalat oricum li se pare ca este "cool" sa platesti mai mult impozit. Vin alegerile, promitem ca marim impozitele si vom castiga! Voi mai stiti o tara unde asa ceva s-a intamplat? Si sa nu-mi veniti cu sistemul social din Suedia este mai bun si ca Suedia este civilizata. Statul suedez este o masinarie care produce sclavi (praktikplatser) sau zombii (förtidspensionärer). Cei care sunt ca un prieten de-al meu, care vrea sa munceasca, dar nu are voie fiindca daca se angajaza part-time va avea mai putin bani decat cat are acuma de la - fanfara si artificii - Stat!! Asa ca el sta si joaca playstation pe banii Statului asteptand sa primeasca un job cu norma intreaga.

Nu? Totul vi se pare mai curat in Suedia decat in Romania? Atunci de ce comisia UE investigheaza unele privatizari facute in Suedia; contracte acordete fara sa fie respectata legea de licitatie? Terenuri care sau dat cu mult sub valoarea estimata de autoritatile locale? Avize date intr-un mod ilegal unora baieti de-al casei? Da, in Suedia!

Cum ziceam in acel articol - este super aici. Haideti! Ca Suedia si Romania seamana mai mult decat credeti sau doriti sa acceptati. De mult am spus ca copii mei nu vor fi crescuti in aceasta tara. Si inca ramane valabil. Nu zic ca este mai bine in Romania - dar macar acolo sti ce ai si ce nu ai. Urasc sa fiu scuipat cu-n zambet. Daca tot trebuie sa fiu scuipat, mai bine sunt scuipat de cineva care nu zambeste in timp ce trage flegma. In Romania poti alege daca vrei sa te amesteci cu cei din mociarla - aici nu ai cum. Depinzi de ei!

Exagerez? Poate. Dar sunt sincer. Asta este ceea ce simt. Judecati-ma daca vreti!

B.

Un comentariu:

Norx spunea...

Salut.
Oamenii de rand pot schimba ceva doar la vot. Cand n-ai pe cine vota, astpepti o noua runda, dar poti astepta o viata intreaga? O solutie e pribegia.
As vrea sa emigrez in Suedia. Din ce am citit mai sus, inteleg ca sunt deja pregatit sa-mi implinesc visul ;)))
De ce cred asta? Pentru ca aici, in romania, am fost pacalit, scuipat (cu zambet cu tot), furat, brutalizat, amenintat cu pistolul si daca si in Suedia e asa, atunci naturalizarea va fi floare la ureche. Fac haz-de-necaz acum, dar asta e realitatea. Din pacate n-are cine sa ma ajute acolo cu inceputul in "noua viata", insa as pleca si azi, acum!
Multumesc.