sâmbătă, 12 septembrie 2009

Mai este un an pana la alegeri

Mai este un an pana la alegerile parlamentare suedeze si a inceput deja campania electorala. Saptamana asta am citit numaroase articole, semnate de ziarist obscuri, comunisti convinsi care-si inghit dorul dupa utopia lui Marx prin tot felul de articole cu titluri asemanatoare dar cu acelas continut - "vrem inapoi ce a fost inainte sa vina dreapta la putere."

Printre acesti idioti se numara intreaga redactie politica de la ziarul Aftonbladet, care, prin ziaristica de tip romanesc, mincinoasa si manipulativa, urla minciuni precum "Suedezii doresc marirea impozitelor." Apoi, cand te uiti la diagrama vezi ca adevarul este cu totul altceva, insa ei considera ca titlul "Suedezii vor marirea impozitelor" este un titlu pozitiv care v-a atrage cumparatori. Interesant, nu? Multumiri lui Freud pentru ca ne-a invatat sa citim printre randuri. Scaparile Freudiane unei intregi redactii sunt destul de interesante dupa ce ai rezolvat rebusul din spatele ziarului. Aftonbladet are cel mai bun rebus din Suedia. Si este cel mai citit ziar din Suedia.

Prin anii 90, cred ca a fost in 1998, socialdemocratii din Suedia au mers la alegeri cu sloganul "este cool sa platesti impozit", adica implicit "esti un om rau care doreste diminuarea civilizatiei daca nu vrei sa platesti mai mult impozit." Si fraierii au muscat; lupii au fost alesi din nou.

Uitati-va la acest filmulet. Arata ce se va intampla daca nu votati cu socialdemocratii si, implicit, cum este in alte tari care nu a adoptat modelul lor de guvernare. Acest film este din 1991. Nimic nou sub soare cu alte cuvinte deoarece si atunci era criza economica.



Ideea in spatele acestui cretinism este simplu; doar statul stie care este binele omului. Omul nu are cum sa stie fiindca este influentat de propaganda de dreapta si este prea folosit de capitalisti ca sa poata judeca singur. Daca altii decat socialdemocratii sunt la putere, Suedia v-a deveni ca restul tarilor din lume care n-au scoli sau spitale si care lasa oameni sa moara pe strazi. Repet, asta a fost in 1996 si nu 1896. Ceea ce m-a facut sa nu mai iau aceasta tara cu normele sale politice si modelul dupa care este guvernata in serios, a fost faptul ca socialdemocratii au reusit sa castige acele alegeri. Unde in lume s-a mai intamplat asa ceva? Da, au fost alegeri corecte!

Suedia are o rata de oameni in concediu medical cu 4 ori mai mare decat in Germania. Va las pe voi sa trageti concluziile fiindca nu vrea sa judec un popor intreg si sa-i fac puturosi; n-ar fi frumos din partea mea. Cert este ca sunt multi oameni care, daca n-au chef sa munceasca, se fac profesionisti de ajutor social. Devin experti in laburintul birocratic suedez si stiu cum sa-si scoata aproximativ 1500 euro pe luna de la stat fara sa lucreze.

Socialdemocratii in general, si in special specimenul suedez, nu sunt nimic altceva decat cumparatori de voturi. Toata ideologia este una populista. In Suedia, 100 de ani de ipocrizie mai mult sau mai putin Stalinista a rezultat la o rata de somaj de aproximativ 8%, care a crescut si este si mai ridicata acum din cauza crizei financiara. Rata de 8% a fost INAINTE de criza!

Suedia este campioana europeana a sportulului "Jobless Growth". Suedia stie sa creeze crestere economica fara sa creeze locuri de munca; asta-i adevarul in spatele renumitul sistem suedez. Sistemul a fost pus la punct de socialdemocrati timp de aproape un secol. Daca socialdemocrati, cu doamna Sahlin, care mi-este foarte antipatica, castiga alegerile din nou promitand ca vor mari impozitele, nimeni nu mai imi v-a putea schimba opinia despre aceasta societate. Insa, daca nu se schimba ceva si oameni cu alte idei nu-s lasati sa-si faca treaba, ma tem ca in 20 de ani sistemul Suedez se va prabusi. Cine sa investeasca in Suedia si din ce motiv? Pentru ca este Suedia? Nu cred...

Am un prieten roman care nu este de foarte mult timp in Suedia. Dansul se afla inca in luna de miere si mi-a spus ca suedezul nu poate sa fie atat de prost in cat sa inghita aceasta momeala populistica. Omul este ferm convins ca socialdemocratii nu vor castiga alegerile. Mi-as dori foarte mult sa aiba el dreptate si sa gresesc eu, insa ma tem ca istoria se va repeta si socialdemocratii vor castiga din nou cu politica Robin Hoodista, care gadila o dorinta sufleteasca bine anchorata in multi suedezi - ceea sa moara capra vecinului. Sau legea lui Jante cum se spune in Suedia. Daca asta se va intampla la anul pot doar spune cum a spus renumitul jurnalist american Edward R. Murrow - o natie de oi merita un guvern de lupi. Si atunci poate nu este asa de mare diferenta intre romani si suedezi...

B.

Un comentariu:

Dana spunea...

Ca de obicei, interesanta analiza. As spune totusi ca exista o oarecare diferenta intre romani si suedezi. Daca e vorba de un roman beneficiar al ajutorului social, acesta nu va ajunge niciodata la aproape 1500 euro pe luna. Pe de alta parte, daca e vorba de un parlamentar roman, acesta castiga cu mult mai mult de atat pentru acelasi lucru, statul degeaba.