marți, 29 septembrie 2009

Seria jurnalism de doi bani

Ma irita o chestie atunci cand citesc ziarele in Suedia. Acea chestie este cum jurnalistii folosesc tot felul de trucuri subtile de a influenta opinia generala. Ca sa intelegeti mai bine; Suedia este o societate foarte anti-americana si majoritatea jurnalistiilor sunt de stanga. Culmea este ca majoritatea ziarelor sunt de profil liberal, adica un pic spre dreapta. Ma irita cum acesti asa zisi jurnalisti obiectivi li se permite sa intoxice societatea suedeza cu tot felul de minciuni. Credeti-ma, cei din Suedia, adica jurnalistii, sunt mult ma smecheri, mai subtili si infinit mai efectivi decat colegi lor din Romania. Urmeaza primul exemplu, sau iegzemplu cum s-ar spune pe la mine-n ardeal:

Citeam ziarul "Svenska Dagbladet", cand vad un link care, tradus in romana, ar suna cam asa: "Secrete Service a oprit o intrebare pe Facebook despre presedintele Obama". Recunosc tonul titlului, acel ton suedez-superior, cel care spune ca "lasa-i dracu pe americani, ca nu-i libertate acolo". Tonul si vocea aia geloasa si derutata, care crede ca buricul pamantului se afla pe o peninsula undeva in nord. Am dat click, obosit si cam saturat ca nici in Suedia jurnalisti nu se pot abtine din prostitutie, si, exact cum era de asteptat, titlul n-avea nici o legatura cu adevarul. Intrebarea a fost oprita de Facebook si nu de Secret Service in primul rand, iar in al doilea rand intrebarea a fost: "Trebuie asasinat presedintele Obama?"

Oare cati au citit link-ul cu titlul fara sa intre si sa citeasca articolul? Cati au citit doar titlul si au mers mai departe cu gandul "stiam eu ca nu-s asa de democratici americanii; aia isi lasa bolnavi sa moara pe strazii". Pun pariu ca multi dintre ei chiar cred ca jurnalisti suedezi nu-s ca jurnalistii din alte tari, din toate tariile de fapt - sclavii senzationalismului si a cifrelor de vanzare si nu a adevarului si a obiectivitatii. Uitati-va la poza cu autorul articolului - ii lipseste doar fularul de palestina! Ce treaba are el cu obiectivitatea?

Revin pe aceasa tema fiindca massmedia suedeza e plina de aceste specimene gretoase.

B.

Niciun comentariu: