sâmbătă, 17 aprilie 2010

V ca şi în "Dublu V"

Vroiam să scriu ceva despre un articol care l-am citit mai devreme azi, însă nu-l mai găsesc! Articolul era de fapt un interviu cu un director de la IMF, care a spus că este foarte probabil că ieşirea din criză implică un dublu v. Teoria dublu v, sau "double-dip" cum i se mai spune, sugerează că bursa trebuie să scadă din nou şi că de abia apoi putem vorbi de o iesire din criză. Asta s-a intamplat şi in anii 1930 şi mulţi cred că se va intâmpla şi acuma.

Mă abţin să fac o profeţie, însă m-aş simţi mai comod dacă Dow-ul merge jos până undeva între 8000-9000 de puncte. Priviţi cum a urcat Dow-ul ultimul an:

E ceva nefiresc cu această grafă; este mult prea simetrică, mult prea civilizată şi sunt destul de sigur că o mare parte din această creştere este facută din bani noi-nouţi, scoşi la imprimantă cu unicul scop de-a fi băgaţi pe bursă pentru a creşte încrederea investitorilor arş în focul din octombrie 2008. Nu mă pot împăca nicicum cu această grafă. Nu pot să zic de ce, e doar un sentiment şi nu scap de el nicicum.

Vorbeam de acel dublu v; eu cred că dacă cifrele de şomaj încep să se îmbunătăţească în următoarele luni vom evita un dublu v. Dacă nu, cred că vom avea un dublu v. Uitaţi-vă cum a evoluat Dow-ul ultimii cinci ani:


Dacă ne uităm cu un pic de imaginaţie, chiar pare că jumate din acel dublu v - refuz să scriu w - este gata format. Dacă acum un an eram sigur că bursa trebuie să crească, acuma nu pot zice acelaşi lucru. Ştiu doar că ar fi mai uşor să justific cumpărarea acţiunilor dacă coboară vreo 2000-3000 de puncte. Există riscul că cei care cumpară acumă şi nu pot sta cu banii legaţi mai mult de maxim 3-6 luni vor deveni cei care cumpără pe vârf şi forţaţi sau nevoiţi să vânda când preţurile sunt mult mai mici. Poate chiar ăsta este planul. Poate asta urmăresc rechinii de la GS JPM şi ceilalţi.

Poziţii scurte poate este melodia de-acum încolo. Dar atunci să fie poziţii mici şi care poz rezista 3 luni în direcţia greşită. În acest domeniu "când" este la fel de important ca şi "cum" sau "încotro", iar trei luni ca marjă de eroare este destul de puţin timp. Poate mergem până la 13000 pe Dow; poate chiar am ieşit din criză şi poate că vom avea câţiva ani de creştere în continuu; cine ştie? Sunt totuşi sigur de un lucru: direcţia Dow-ului pe termen mediu este legată de şomajul din SUA.

imagini: marketwatch.com

B.

Niciun comentariu: