duminică, 6 martie 2011

Imperialismul american

Nu am dispărut niciunde. Sunt doar foarte, foarte ocupat. În curând am să postez clipuri de la TED 2011, care a avut loc în California această săptămână dacă nu mă înșel. Aștept să vină primăvara, ceea ce în Suedia înseamnă topirea zăpezii. Câteva gânduri despre câteva observații. Pe scurt.

Am observat un lucru legat de revoluțiile din orientul mijlociu. În Egipt, unde imperialiștii amercani și-au băgat nasul de-a lungul timpului, unde armata a colaborat cu forțele despotice ale imperialiștiilor tocmai menționați, revoluția a fost relativ pașnică. Mubarak a încercat unele și altele însă protestele a fost cât se poate de lipsite de violență și oameni uciși. În Tunisia, o țară influențată de cultura europeană datorit faptului că a fost, și este, o destinație turistică populară europeniilor, guvernul a fost schimbat după proteste relativ de pacifiste.

Revoluția din Libia devine însă din ce în ce mai violentă. În Libia, o țară care a fost lăsata în pace de forțele imperialiștiilor, o țară admirată că au avut tupeul să se opună forțele imperialiștiilor americani, mii de oameni au murit și țara se află pe marginea unui război civic. Ce bine că mai există țări precum Libia în care imperialiștii americani nu și-au băgat nasul, căci suferința omenească este mult mai mică decât în țările ocupate de americani.

Pe de altă parte, guvernul chineziilor, de altfel guvernul model pentrun noi care nu suntem de parte imperialismului american, ne-a liniștit la congresul anual. Liderii model chinezi au anunțat că a două economie mondială aloca mai mulți bani forțelor de siguranță internă - a se citi: ”forțele care țin sub control cei cu opinii nepotrivite, precum cei care vor democrație (cel ma despotic model de a conduce fiindcă este sistemul preferat imperialiștilor)” - decât armatei. Asta este un semn bun. Guvernul chinez nu se joacă, este un model pentru restul lumii - nu ca cel american.

Trăiască progresul economic cu orice preț. Trăiască progresul economic chiar dacă libertatea omului este prețul. Trăiască progresul economic chiar dacă prețul este distrugerea singurul loc din univers - Tera - care ne poate susține. Jos cu imperialismul american, chiar dacă alternativele sunt dictaturi comuniste sau dictaturi precum cele din Orientul mijlociu...

Trăiască opinii politice născute din jelozie și ciudă. 

B.

Niciun comentariu: