Articolul la care se adreseaza aceasta postare il puteti gasi pe blogul domnului deputat Ioan Catalin Nechifor.
Domnule Nechifor, ati uitat sa mentionati ca Suedia, cu sistemul lor de protectie sociala au avut o rata de somaj de 8% inainte sa loveasca criza financiara. Aceasta politca pe care o laudati este campioana europeana la cresterea economica fara cresterea numarul locurilor de munca. Asta isi doreste PSD-ul roman? Un sistem care-i face pe oameni dependenti de stat? Nu ma mira avand in vedere cine este presedintele de onoare al acestui partid si de unde provine acest partid.
Eu sunt roman care a crescut in Suedia. Familia mea a emigrat in 1985 si va pot spune ca nu este asa de roz precum colegii Dvs din parlamentul suedez vor sa arate restul lumii. Dreapta din Suedia doreste sa se faca rentabil sa muncesti; mai rentabil decat sa stai pe ajutor social. Acuma, diferenta financiara intre a avea un loc de munca si a nu avea un loc de munca este atat de mica incat pentru multi nu merita efortul de a muncii 8 ore pe zi fiindca pot sta acasa si statul le dea cam aceeas suma. PSD-ul suedez a creeat o tara in care 50% dintre cetateni sunt direct sau indirect dependenti de ajutor social. Nu cred ca Romania are nevoie de asa ceva.
Romania are probleme politice mai mari (coruptia, smecheria si nepotismul) decat protectia sociala. Din cate am vazut in Romania, nici procesul democratic nu functioneaza. De ce nu incepeti cu acest lucru, domnule Nechifor?
Lumea moderna n-are nevoie de un program politic precum cel de la PSD-Suedia. Parerea mea este ca socialdemocratia, daca nu-si da seama pe ce lume traieste, este condamnata sa devina o miscare politica marginalizata.
Pacat ca nu am stiut ca a avut loc aceasta intalnire deoarece a fost o oportunitate exceptionala pentru Dvs sa explicati ce face parlamentul roman visavi de lupta impotriva coruptiei. Aceasta problema este mai importanta decat orice altceva si nimic nu s-a schimbat de la adererarea Romaniei.
Din pacate, politicienii romani sunt experti sa mascheze hotia pe care o gestioneaza. Daca ar stii ziarele din vest ce fac parlamentarii romani...
Ati citit romanul lui Saviano despre mafia din sudul Italiei? Descrie cum este condusa Romania, bineinteles ca in Romania este mai putina scurgere de sange.
Dvs ce faceti? Faceti ceva, sau sunteti unul dintre "aia" care prin functia lor spera sa faca bani sau sa obtina imunitate intr-un proces? Am observat ca aceste sunt motivele pentru care se urmeaza o cariera politica in Romania.
Romania n-are nevoie de un sistem social precum cel din Suedia. Romania are in primul rand nevoie de politicieni cinstiti. Din pacate, sa fii cinstit este cel mai mare obstacol pentru o cariera politica in Romania.
Cu stima
Bogdan Dobondi
PS Scuzati-mi greselile gramatice. Suedeza este limba mea. Romana am invatat-o doar in ultimii ani. DS
4 comentarii:
In primul rand, felicitari pentru gramatica, nu se pare ca nu ati stapani limba romana.
In al doilea rand, de ce ati plecat (asa inteleg) in Suedia, daca nu va convine modelul social de acolo.
In al treilea rand (si ultimul) nu am zis ca imi doresc neaparat un model suedez in Romania, imi doresc un model romanesc definit pe baza realitatilor si potentialului existent de dezvoltare (asta ar echivala cu continuitatea guvernarii - logic romanii vor vota un partid pentru un nou mandat guvernamental, daca acel guvern ar demonstra ceva in primul mandat, iar PSD a fost la un pas de acest lucru in 2004)
PS Daca cititi blogul meu, veti vedea ca sunt si puncte de vedere despre ceea ce ar trebui sa facem in Romania si despre ceea ce am facut, fac si voi face.
Bafta multa si iti multumesc pentru punctele de vedere
Curioasa din fire, am citit ceea ce a scris dl. Nechifor pe blog-ul personal. Dansul spune ca PSD-ul suedez a definit si implementat un anume model social, dupa parerea dansului, foarte bun. Habar n-am cum se traieste in Suedia, n-am ajuns acolo nici macar in vizita. Dar stiu cum se traieste in Romania, dupa un model definit si implementat de PSD-ul autohton. Pentru ca indiferent de nume (FSN, PSDR), social-democratii au trasat inca din 1989 liniile de urmat in "guvernarea" unei tari. Cei care, intamplator, s-au nimerit intre guvernarile social-democratilor (titulatura asta mi se pare cam lunga, eu le-as spune mai simplu socialisti), fie ei taranisti sau democrati, nu au avut decat sa urmeze ceea ce s-a dovedit timp de 10 ani o formula de succes. Avand in vedere ca poporul roman este foarte rabdator si rabufneste cam o data la 40 de ani... cine ii poate impiedica pe conducatori sa fure in continuare? Revin, dupa un model foarte bine pus la punct de "social-democrati". Sunt tare curioasa la ce concluzii s-a ajuns "analizand la rece" ce s-a petrecut in Romania in ultimii 20 ani. Primii 10 fiind sub social-democrati... Am sa incerc sa spun eu, din punctul de vedere al unui roman obisnuit: invatamantul romanesc, odinioara recunoscut peste tot, e o epava, nici nu stiu cum mai pluteste. Agricultura romaneasca, odinioara recunoscuta peste tot, nu mai exista. Turismul romanesc...ce e aia? Sistemul sanitar...un haos total! Sistemul de asigurari sociale...hmmm...exista asa ceva? Servicii publice...asta e o gluma, sau ce? Chiar exista asa ceva? Infrastructura? Ha, ha, ha!!! Din punctul meu de vedere, tot ceea ce pare sa creasca si sa infloreasca in tarisoara noastra draga este hotia...inceputa din 1989...
Acest comentar v-a fi postat si pe blogul domnului deputat Nechifor.
In primul rand doresc sa va multumesc cuvintele de lauda in privinta cu limbajul meu. Ma straduiesc mult sa invat sa scriu si sa vorbesc corect.
In al doilea rand as vrea sa precizez ca familia mea a plecat din Romania din cauza lui Ceausescu si, indirect si implicit, presedintele de onoare al partidului Dvs - Ion Iliescu. Nu cred in emigrarea pentru ca ajutorul social este mai bine in alta tara. Nu cred in mentalitatea de cersator. Daca cineva isi doreste sa emigreze ar trebui sa fie din alte motive si nu pentru ca ajutorul social este mai bun altundeva.
In al treila rand (si nu ultimul) ma bucur ca nu doriti sa introduceti sistemul suedez in Romania. Romania are nevoie de o politica care incurajaza spiritul intreprizator intre cetateni si nu cum este in Suedia unde spiritul de victima este cel care este cel incurajaza.
Am o intrebare care as fi pus-o oricaruia dintre membrii camerei de deputati, asa ca va rog sa nu o luati ca o critica la persoana Dvs. Cat timp credeti voi (politicienii romani) ca va mai tine "treaba" fara sa faceti reforme drastice pentru binele poporului? Romania este in UE si bani furati de hoti precum Monica Ridzi sunt, cel putin o mica parte din ei, bani care cetateni din alte tari membre UE au platit ca impozite pe venit. Cand am discutat acest lucru cu jurnalisti din Suedia au devenit foarte interesati despre scena politica din Romania si sper ca presa de aici v-a scrie ceva.
Nu vi se pare tragic faptul ca in restul europei, cuvantul "roman" a devenit sinonim cu "cersetor"? Asta este rezultatul munca politicieniilor romani de la revolutie pana in prezent; saracia enorma care impinge oameni sa-si lase copiii singuri pentru a munci in tari straine. Sper ca Dvs sunteti unul dintre cei care vor schimba tara in bine, insa asta ramane de vazut.
Cu stima si respect
Bogdan Dobondi
ha, ha. m-am distrat!
trebuie sa faci turism in Suedia ca s-o intelegi!
asta mi-aduce aminte de Nicolae Iorga, care ii povestea unui amic cum e Londra, ce trebuie sa viziteze, cum ajunge la turnul Londrei etc.
si acesta il intreaba:
dar de cate ori ati fost in Londra?
niciodata,dar stiu.
mai rau e sa te duci acolo si sa nu intelegi nimic.
Trimiteți un comentariu