miercuri, 28 aprilie 2010

Război în Europa!

Vă amintiţi criza financiară şi baia de zânge de pe Wall Street din toamna 2008? Sigur că da; e vorba de acea criză care conform Cotroceni şi Casa Poporului, trăiască "expertiza lor",  nu avea să afecteze România. Aşa.

În februarie 2009 s-au întâlnit ţările G20 şi au anunţat că se va face totul necesar pentru a salva sistemul financiar. Cam tot atunci, doar câteva zile mai târziu, şeful băncii naţionale Marei Britanie a spus că metodele convenţionale pentru combaterea deflaţiei n-au efectul dorit şi că Marea Britania intenţionează să treacă la metode neconvenţionale pentru a evita deflaţia. Eram în maşină undeva în Bucureşti şi ascultam BBC. Omul a spus, într-un limbaj mai oficial bineînţeles, "fraţi, s-a îngroşat gluma - dăm drumul la aparatul magic care scoate bani!". Pâna aici nu este nimic ciudat. Deflaţia este devastatoare şi trebuie evitată. Dacă trebuie să scoţi mai multe lire sterline sau dolari, acest articol este de fapt despre dolarul american, la imprimantă asta este!

Aşadar, cum era de aşteptat, în martie 2009 au început să crească bursele. Era destul de uşor de prevăzut că vor creşte odată ce bani de la stat, incă calzi de la imprimantă, vor ajunge la bănci. Toată lumea a prevăzut sfârşitul dolarului, printre alţii şi eu. Cel puţin pană-n vara 2009 am fost convins că dolarul se va prăbuşi. Dar valoarea dolarului a crescut, de fapt, crescuse pe tot parcursul crizei, iar vara 2009 am inceput să mă întreb de ce nu se prăbuşeşte. Mi s-a părut foarte ciudat. Am inceput să mă gândesc că administraţia lui Obama probabil are un plan pentru evitarea prăbuşirea dolarului.

Eu am fost convins că vor porni un război. Nu-i nimic ciudat deoarece s-a mai întâmplat. Dacă am trecut peste marea depresie a aniilor 1930 cu ajutorul al doilea război mondial, iar această criză cică este şi mai severă, atunci este la îndemână concluzia că în curând v-a urma un război. Eu am zis că vom intra în Coreea de Nord sau Iran. Spun "vom intra" întru-cât aş fi foarte de acord cu-n război împotriva Coreea de Nord, sau, ceea ce vara trecută mi s-a părut mai puţin probabil, Iran. Am avut dreptate în privinţa cu războiul dar m-am înşelat în privinţă cu locaţia.

Cum eviţi inflaţia? Faci una din două lucruri, sau amândouă simultan: poţi reduce din cantitatea monetară prin a mării dobânziile, sau, ceea ce se pare că s-a şi întâmplat, iei măsuri pentru a creşte cerinţa pentru valuta ta. SUA este construită cu ideea că trebuie să existe o cerinţă de dolari mai mare decât cea de pe plan intern. De ce credeţi că-şi permit să iasă din crize cu ajutorul imprimantei? Nu ştiu dacă toată chestia cu sub-prime-urile a fost premeditată pentru a încărca zona euro cu risc, cert este că situaţia este foarte convenabilă pentru SUA. S-ar putea să scape de o valută care a ameninţat foarte tare dolarul: euro-ul. Iată articolul de pe finance.yahoo.com care m-a făcut să scriu acest articol.

În loc de a mării dobânzile, care şi aşa n-au cum să le mărească fiindcă economia reală încă nu şi-a revenit iar şomajul este la nivelul unora ţări din Africa, se pare că SUA protejează dolarul prin a scăpa de concurenţă. Vă recomand acest articol de pe blogul lui Paul Krugman. Situaţia nu-i tocmai roz pentru proiectul euro. Nu-s foarte conspiratoric de felul meu, însă nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva acest a fost planul tot timpul. Poate ceea ce vedem este moştenirea familiei Bush. Dacă e aşa cum am scris înseamna că UE şi SUA se află într-un război care a început o dată naşterea euro-ului. Asta am înţeles eu la o masă festivă în ziua de paşte 2008. La acea masă cineva, care se pare că şi-a dat seama de ce se întâmpla înainte să se întâmple, a spus că se va întâmpla. Şi într-adevăr - se întâmpla chiar acum.

B.

duminică, 25 aprilie 2010

Vreau job-ul lui..

Hubble - 20 de ani de uimire

Hubble a împlinit 20 de ani. Ieri a fost aniversarea, cred, şi vreau să menţionez acest eveniment deoarece nici-un instrument ştienţific n-a revoluţionat cunoştinţa noastră despre univers aşa cum a făcut-o Hubble. Telescopul Hubble face parte din cultura populară şi viaţa sa este ca o telenovelă. Hubble a avut probleme, a fost stricat şi reparat. Cert este că timp de doua decenii ne-a incântat cu imagini precum cea din dreapta. La multi ani!

sursa: sciencedaily.com
imagine: NASA, ESA, M. Livio and the Hubble 20th Anniversary Team (STScI)

vineri, 23 aprilie 2010

Vară

La orizont-departe-fulgere fără glas
zvâcnesc din când în cand
ca nişte lungi picioare de păianjen-smulse
din trupul care le purta.

Dogoare.

Pământu-ntreg e numai lan de grâu
şi cantec de lăcuste.

În soare spicele îşi âin la sân grăunţele
ca nişte prunci ce sug.
Iar timpul îşi întinde leneş clipele
şi aţipeşte între flori de mac.
La ureche-i ţârâie un greier.

Lucian Blaga

(Ningea când m-am trezit ieri dimineaţa...)

Keith Jarrett Trio - With A Song In My Heart

joi, 22 aprilie 2010

Manu Katché - So groovy

Planetă cu "un gust ciudat"

S-a descoperit o planetă fără metan, deşi modelele teoritice au prevăzut că există metan pe GJ 436b. Imaginea din dreapta este concepţia unui artist cum arată planetă aceea, însă descoperirea este reală, făcută cu telescopul Spitzer, care este construit să observe unde infraroşii. Această descoperire este un pas spre împlinirea visului că vom putea studia atmosferele planetelor din afară sistemului solar. Poate găsim o planetă mai stâncoasă, cu o atmosferă de oxigen amestecat cu un pic de metan, care ne-ar şopti că poate există ceva interesant acolo.

sursa: sciencedaily.com
imagine: NASA/JPL-Caltech

B.

marți, 20 aprilie 2010

Costul norului de cenuşe

Încă o zi frumoasă! Mă refer la vreme, evident, că de când cu vulcanul doar zile senine am avut. Culmea, ştiu, avioanele n-au voie să zboare şi eu stau la soare şi mă bronzez!

Acuma se discută dacă companiile aeriene vor primi bani de la stat ca şi compensaţie. Guvernul suedez a spus nu şi eu sunt în principiu de acord cu asta, însă înţeleg şi companiile; ce vina au ei pentru că un vulcan îşi face de cap?

Dar până la urmă, să operezi o afecere este un risc. Celor care nu le convine riscul să nu şi-l asume. Industria aeriană nu este la fel de importantă pentru funcţionarea societăţii precum băncile...şi nu cred că se pot aştepta la bani de la stat.

B.

luni, 19 aprilie 2010

Frumoase mâni

Presimt:
frumoase mâni, cum îmi cuprindeţi astăzi cu
căldura voastră capul plin de visuri,
aşa îmi veţi ţinea odată
şi urna cu cenuşa mea.

Visez:
frumoase mâni, când buze calde îmi vor sufla
în vânt cenuşa,
ce-o s-o ţineţi în palmi ca-ntr-un potâr,
veţi fi ca nişte flori,
din care boarea-mprăştie - polenul.

Şi plâng:
veţi fi aşa de tinere atunci, frumoase mâni.

Lucian Blaga

(Nu-s deprimat. Doar îmi place foarte foarte mult această poezie...)

B.

duminică, 18 aprilie 2010

Din punctul meu de vedere...

Am destul de multă libertate în ceea ce fac şi multeori pot alege unde să-mi fac treaba; nu-s mereu legat de calculator sau de internet. Acum, chiar în clipa asta, trebuie să termin ceva şi nu prea am treabă cu internetul sau calculatorul, aşa că am decis să ies şi să merg undeva unde-i soare, sau cel puţin lumină naturală, ca să nu zică lumea că am devenit asocial. Sper că aveţi o duminică plăcută şi un sfârşit de săptămână minunat! Imaginea arată cum lumea arată din puntcul meu de vedere...

B.

Requiem for a dream

Epitaf

"Aici sunt eu
Un solitar,
Ce-a râs amar
Si-a plâns mereu.

U-al meu aspect
Făcea să mor
Căci tuturor
Păream suspect."

George Bacovia

sâmbătă, 17 aprilie 2010

V ca şi în "Dublu V"

Vroiam să scriu ceva despre un articol care l-am citit mai devreme azi, însă nu-l mai găsesc! Articolul era de fapt un interviu cu un director de la IMF, care a spus că este foarte probabil că ieşirea din criză implică un dublu v. Teoria dublu v, sau "double-dip" cum i se mai spune, sugerează că bursa trebuie să scadă din nou şi că de abia apoi putem vorbi de o iesire din criză. Asta s-a intamplat şi in anii 1930 şi mulţi cred că se va intâmpla şi acuma.

Mă abţin să fac o profeţie, însă m-aş simţi mai comod dacă Dow-ul merge jos până undeva între 8000-9000 de puncte. Priviţi cum a urcat Dow-ul ultimul an:

E ceva nefiresc cu această grafă; este mult prea simetrică, mult prea civilizată şi sunt destul de sigur că o mare parte din această creştere este facută din bani noi-nouţi, scoşi la imprimantă cu unicul scop de-a fi băgaţi pe bursă pentru a creşte încrederea investitorilor arş în focul din octombrie 2008. Nu mă pot împăca nicicum cu această grafă. Nu pot să zic de ce, e doar un sentiment şi nu scap de el nicicum.

Vorbeam de acel dublu v; eu cred că dacă cifrele de şomaj încep să se îmbunătăţească în următoarele luni vom evita un dublu v. Dacă nu, cred că vom avea un dublu v. Uitaţi-vă cum a evoluat Dow-ul ultimii cinci ani:


Dacă ne uităm cu un pic de imaginaţie, chiar pare că jumate din acel dublu v - refuz să scriu w - este gata format. Dacă acum un an eram sigur că bursa trebuie să crească, acuma nu pot zice acelaşi lucru. Ştiu doar că ar fi mai uşor să justific cumpărarea acţiunilor dacă coboară vreo 2000-3000 de puncte. Există riscul că cei care cumpară acumă şi nu pot sta cu banii legaţi mai mult de maxim 3-6 luni vor deveni cei care cumpără pe vârf şi forţaţi sau nevoiţi să vânda când preţurile sunt mult mai mici. Poate chiar ăsta este planul. Poate asta urmăresc rechinii de la GS JPM şi ceilalţi.

Poziţii scurte poate este melodia de-acum încolo. Dar atunci să fie poziţii mici şi care poz rezista 3 luni în direcţia greşită. În acest domeniu "când" este la fel de important ca şi "cum" sau "încotro", iar trei luni ca marjă de eroare este destul de puţin timp. Poate mergem până la 13000 pe Dow; poate chiar am ieşit din criză şi poate că vom avea câţiva ani de creştere în continuu; cine ştie? Sunt totuşi sigur de un lucru: direcţia Dow-ului pe termen mediu este legată de şomajul din SUA.

imagini: marketwatch.com

B.

Teoria relativitaţii confirmată din nou

Imagina arată grupul de galaxii Abel 3376 şi este compusă din unde x (x-ray) şi radio (albastrul în imagine). Această imagine face parte dintr-o încercare de a falsifica teoria relativităţii a lui Einstein. Se pare însă că modul în care Einstein a descris universul este cel corect şi la distanţe cosmologice; celălalte teori care au fost concepute pentru a explica anumite fenomene observate nu pot explica universul la fel de corect. Aşadar, Einstein a ieşit din nou câştigător. Pentru mai multe detalii - sciencedaily.com.

sursa şi imagine: sciencedaily.com
imagine: X-ray (NASA/CXC/SAO/A. Vikhlinin; ROSAT), Optical (DSS), Radio (NSF/NRAO/VLA/IUCAA/J.Bagchi)

B.

Arbitri şi reguli de joc pentru Wall Street

Obama, impreună cu partidul Democrat, vrea să creeze o lege, sau un pachet de legi, care să oblige sectorul financiar să-şi asume responsabilitatea investiţilor pe care le fac. Gândul în spatele legii este să nu se mai ajungă în situaţia în care bănci sunt salvate cu bani publici.

Escrocheria care a pornit în 2007-2008 şi al căreia efect încă îl mai simţim nu este nouă. Fenomenul a existat şi în trecut, de fapt, fenomenul este la fel de vechi ca băncile, însă de data asta, datorită globarizării, mult mai mulţi au fost afectaţi sau chiar ruinaţi. Piaţa financiară seamănă un pic cu omul deştept care are o ideie de investiţie şi se duce la un investitor şi-i cere un miliard de dolari. Dacă totul merge bine, omul deştept rămâne cu tot profitul, dacă nu merge bine, învestitorul rămâne cu toată pierderea. Oricine cu o gândire cât de cât obiectivă îşi dă seama că nu se poate aşa însă, totuşi, chiar aşa a fost în sistemul financiar în era Bush (şi nu numai). Bănci de investiţii, nefiind sub umbrela regulilor de joc stabilite de guvern, au putut să investească cum au vrut ei, ştiind foarte bine că sunt prea mari pentru a fii lăsaţi să se prăbuşească. Pagubaşii suntem noi, proştii care credeam că politicieni chiar au vreun habar despre societate. În fine, ce să te aştepţi de la oameni care de mult nu mai trăiesc în aceeaşi realitate ca cei pe care-i reprezintă?

Evident că republicanii nu sunt de acord cu o asemenea lege. Ei spun însă că nu sunt de acord cu această lege aşa cum este acuma, dar sunt dornici să colaboreze şi să participe la discuţi care să ducă la îmbunătăţirea legii. Dar ce să zică şi ei? Toată lumea ştie că au fost furaţi de Wall Street şi ar fii dezastru pentru carielele politicieniilor republicani dacă şi-ar spune adevărata părere: nu vrem nici o lege şi nici o implicare de către nici-un corp guvernamental pe piaţa financiară, insă vrem să fim salvaţi de bani publici atunci când si împute treaba.

Adevărul este că vina acestei crize aparţine în întregime politicieniilor şi economiştiilor care ţin in absurdum la teoriile lui Adam Smith, la mitul că implicare minimă de către guvern este cea mai bună soluţie: republicanii. Criza s-a întâmplat pentru că nu au fost legii care să-i ţină cu picioarele pe pământ pe unii de pe Wall Street şi nu pentru că au fost prea multe legi! Mi-am dat seama că atunci când citesc despre republicani, văd politicienii români în faţa mea. Furtul este furt oriunde în lume, nu?

Filosofii, fie ele despre religie sau economie, Koranul sau Adam Smith, sunt la fel de dăunătoare duse prea departe. Implicare minimă sau maximă, kommunism sau liberalism la literă, sunt idei la fel de tâmpite. Echilibru şi reguli care să protejeze societatea de jucători şi pe jucători de ei înşişi sunt absolut necesare. Omul este avar şi asta trebuie contralat dacă tindem la o societate civilizată. Cum ar fii un meci de fotbal fără arbitrii sau regulament de joc?

surse: reuters.com cnnmoney.com ap.org dn.se di.se

B.

Vizită la un asteroid

Preşedintele statelor unite, Barrack Obama, a vizitat NASA joi unde a vorbit despre noul ţel al americanilor. Vor să meargă şi să exploreze un asteroid precum cel din imagine. Este un ţel foarte bun din câte am înţeles eu deoarece necestită dezvolatarea tehnologiilor pentru călători lungi în spaţiu şi este un prim pas spre o călătorie la Marte. Articol sursă: physorg.com.

imagine: AP Photo/Nasa

B.

vineri, 16 aprilie 2010

Norul de cenuşie pe 15 aprilie


În imagine puteţi vedea cum să mişcat norul de cenuşie şi până unde a ajuns pe 15 aprilie, adică ieri. Norul de cenuşie este acea bandă gri în mijlocul imaginii. Tot spaţiul aerian suedez a fost închis această noapte din acest motiv şi cunosc unii care au fost nevoiţi să-şi anuleze vacanţa din acest motiv. Nasol!

imagine: ESA

Într-o grădină

Într-o grădină,
Lâng-o tulpină,
Zării o floare, ca o lumină.

S-o tai, se strică!
S-o las, mi-e frică
Că vine altul şi mi-o rădică.

Ienăchiţă Văcărescu

joi, 15 aprilie 2010

Pentru atotstivuitori - ştiţi voi cine sunteţi

Doresc să-i informez pe cei care prin 2008 şi ianuarie-februarie 2009 spuneau că este sfârşitul lumii - se pare că atotstivuitori sunt nu numai în fotbal - că bursele sunt acum la acelaşi nivel ca în septembrie 2008, atunci când Lehman Brothers s-a prăbuşit.

Nefericirea, cel mai neutru cuvânt pe care-l pot folosi în acest context, este să crezi că mereu va merge în sus sau în jos. Dar aici pe blog am stabilit deja că mulţi români "atostivuitori" îşi arată lipsa de cunoştinţă (cuvântul englez la care mă refer este "know-how") prin a vomita aceeaşi mantră: Va fii mereu cum e acuma! În loc de "arbitrii" băgaţi "americanii", "Goldman Sachs" sau o teorie de conspiraţie preferată de Dvs...sau lăsaţi pe oameni care se ocupă cu "dinăstea" să-şi facă treaba.

sursă: reuters.com

B.

PS O rog frumos pe doamna cu care am avut o grămadă de discuţii, legate de tot felul de chestii, să-şi muşte degetele înainte de a comenta la acest articol deoarece nu este la adresa dânsei. :)) DS

McNaught - cel mai mare comet

Imaginea arată cometul McNaught peste oceanul Pacific in 2007. Acest comet este cel mai mare comet observat din ultimii 40 de ani şi acest fapt a fost stabilit nu prin a-i măsura coada, cum s-a procedat pâna acuma în cazuri similare, ci prin a măsura cum prezenţa cometul afectează spaţiul unde se află. Pentru detalii - sciencedaily.com.

imagine: Sebastian Deires/Eso

B.

marți, 13 aprilie 2010

Magneţi cu un singur pol - realitate în curând?

Fizicieni de La Imperial College din Londra au reuşit să construiască o strucutră cu proprietăţi magnetice foarte asemănătoare ale unui magnet cu un singur pol. Magneţii cu un singur pol sunt doar constrcuţii teoretice şi în ciuda acestei realizări, rămân obiecte teoretice chiar dacă englezii din video au arătat că se poate mimica proprietăţi, şi acum nu ştiu dacă iese bine în română, aşa că scriu fără să respir, monopolistice (?) într-un magnet. În fine, ştiu că mă încurc, dar înţelegeţi voi ce vreau să zic; magneţi cu un singur pol.

Dacă reuşesc să descopere sau să construiască un magnet cu un singur pol, atunci, din câte am înţeles eu, dovedesc o parte esenţială din teoria corziilor (string theory). Yaay!! Trebuie însă invoc clauza "Mama are mere", iar de data asta ma are un tren întreg de mere...

Nu mă întrebaţi cum fiindcă habar n-am cum să explic. Dacă mă înşel, ceea ce e destul de probabil, vă rog să mă anunţaţi (nu vorbesc despre ceea ce credeţi - arătaţi-mi cu matematică cu tot sau abţineţi-vă). Într-adevăr, este foarte posibil că mă înşel deoarece este ora 03.00 şi imediat îmi înghit ochii. Oricum, această descoperire este foarte tare. Aici găsiţi un video cu doi fizicieni de la Imperial College din Londra - video. Sursa acestui articol este physorg.com.
imagine: physorg.com/Imperial College London

O ultimă chestie; ştiu că nu se spune mama are mere ci Ana are mere. Mama are mere este însă un bogdanism, cum le-a numit cineva mai demult, adică o greşeală din aia drăguţă şi adorabilă care te face să te întorci pe acest blog...

B.

luni, 12 aprilie 2010

Adina

Adina, o prietenă de a mea, al căruia talent l-ati mai văzut aici pe blogul, mi-a trimis ultimul său tablou. M-a surprins pozitiv deoarece nu seamană cu ceea ce pictează dânsa deobicei; culorile sunt altele deobicei. Oricum, îmi place şi sper să vă placă si vouă!

B.

duminică, 11 aprilie 2010

A greşit Hubble?

Am să scriu o postare care implică termeni din lumea fizicii şi a astronomiei. Din acest motiv vreau să invoc clauza "Mama are mere", pe care am mai folosit-o de câteva ori când a fost musai să scriu despre o descoperire foarte tare şi nu mi-a fost de-ajuns nivelul românei mele. Aşa că să nu vă suparaţi dacă unele cuvinte sunt în engleză şi nici nu mă supăr dacă cineva îşi face timp şi-mi trimite pe mail sau într-un comentar care ar fii acele cuvinte în română.

Cu approximativ 80 ani în urma, astronomul Edwin Hubble a descoperit că universul se află într-o stare de expansiune accelerată. Asta înseamnă că stele, galaxii sau alte obiecte celeste se îndepărtează de noi într-un mod accelerat; cu cât mai departe un obiect se află, cu atat mai repede se îndepertează de noi. Asta s-a aflat prin analiza lumina de la acele obiecte. O sursă de lumină care se distanţează de observator lungeşte undele de lumină şi aşa se poate calcula distanţa dintre observator şi obiect. Aşa s-a calculat vârsta universului. La viteze mari se întâmplă şi fenomenul time dilation; timpul nu parcurge la fel de repede peste tot şi la toate vitezele. Acest fapt este observat în natură şi fiindcă Einstein a descoperit acest fenomen natural noi putem avea GPS-uri. Fără să ţinem cont de faptul că timpul nu trece la vel de repede pe pământ şi pe satelitele GPS, această tehnologie n-ar exista. Deci, acest fenomen este unul de bază a teoriei despre univers; o teorie care ne-a arătat cum să calculăm distanţa între noi şi alte corpuri celeste sau vârsta universului. Din păcate, sau spre bucuria multora, s-a descoperit o anomalie.

Imaginea din dreata arată quasarul PKS 1127-145. Acest quasar este situat la 10 miliarde de ani-lumină de noi şi red-shift-ul (chestia aia cu undele de lumină elongate  - efectul Hubble sau legea lui Hubble) acestui quasar nu este diferit cu red-shiftul de la un quasar la 6 miliarde de ani-lumină distanţă. Această concluzie este luată pe baza unor cercetări făcute de astronomul Mike Hawkings de la Royal Observatory din Edinburgh. El, şi alţii, au studiat 900 de quasare, quasari, sau cum li se spune în română, timp de 28 de ani şi au descoperit că red-shiftul lor nu diferă. Asta poate însemna mai multe, tot de la faptul că poate e ceva ce nu putem observa, ce provoacă această anomalie, pâna la abandonarea teoriei despre cum universul s-a născut. S-ar putea să nu mai putem fii siguri pe distanţele cosmologice!

Încă este prea devreme pentru a trage vreo concluzie aşa că cei care "ştiau" că nu-i aşa cum s-a spus până acuma să nu se obosească cu prea multe speculaţii; din alea am şi eu, însă nu mă vedeţi pe mine intoxicând internet-ul cu tot felul de teori fanteziste. Eu unul sunt curios dacă această anomalie are cumva vreo legătură cu descoperirea lui Alain Aspect despre cum particole par să fie legate împreună chiar şi atunci când noi percepem o distanţă între ele. Pentru mai multe detalii citiţi articolul de pe physorg.com

imagine: NASA

B.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Stres, Venus şi condoleanţe

N-am mai avut timp să scriu pe blog deoarece am avut un timp limată pe care am incercat să-l respect. Am reuşit să-l respect, dar am fost nevoit să stau 20 de ori in continuu vineri şi sincer, acuma doar de a sta în faţa calculatorului nu-mi arde. Oricum, am să bag câte ceva din lumea astronomie azi, dacă-mi permite timpul.

Se pare că planeta Venus, vecina noastră, incă mai trăieste din punct de vedere geologic. S-a crezut că Venus nu mai este activă geologic însă nava de la ESA, Venus Express, care se află în orbită în jurul vecinei noastre deja din 2006, a descoperit că mai sunt incă vulcani activi. Asta ar alătura-o pe Venus de acel grup mic de corpuri celeste din sistemul solar care sunt active geologic. Mai multe pe sciencedaily.com

imagine: NASA/JPL-Caltech/ESA

Vreau să transmit condoleanţe celor care au avut rude la bordul avionului care s-a prăbusit azi. Este o tragedie personala pentru multi polonezi şi pentru Polonia.

B.

joi, 8 aprilie 2010

Nervi de primăvară

Primăvară...
O pictură parfumată cu vibrări de violet.
În vitrine, versuri de un nou poet,
În oras, suspină un vals de fanfară.

O lungă primăvară de visuri si păreri ...

O lungă desertare zvoneste împrejur,
E clar si numai soare.
La geamul unei fabrici o pală lucrătoare
Aruncă o privire în zarea de azur.

O nouă primăvară pe vechile dureri ...

Apar din nou tăranii pe hăul de câmpie,
În infinit pământul se simte tresăltând :
Vor fi acum de toate cum este orisicând,
Dar iar rămâne totul o lungă teorie.

O, când va fi un cântec de alte primăveri ? ! ...

George Bacovia

miercuri, 7 aprilie 2010

Leo Messi

Nu am postat sport aici pe blog, chiar dacă-mi place. Însă acuma trebuie, n-am de ales - Leo Messi.

Paul Krugman despre Greenspan

Paul Krugman nu este cel mai mare susţinător a fostului şef de la Federal Reserve, Alan Greenspan, pe care-l puteţi admira în imaginea din dreapta. Krugman pune o mare parte din vina pentru această criză pe deciziile lui Greenspan. Acumă laureatul Nobel din 2008 îl acuză pe fost şef de la Fed că minte pentru a-şi repara reputaţia. Greenspan a spus că el deja în 2002 a avertizat lumea că piaţa imobiliară din state nu poate continua să crească până la nesfârşit, în ciuda faptului ce au crezut majoritatea atotştiutori care calcă prin Casa Poporului, Cotroceni şi ce-ar mai fi. În fine.

Problema lui Alan Greenspan este că nimeni n-a uitat că în 2005, cu aproximativ un an înainte s-o ia la vale piaţa imobiliară din SUA, dânsul a spus:

"These increasingly complex financial instruments have contributed to the development of a far more flexible, efficient, and hence resilient financial system than the one that existed just a quarter-century ago."

Deci Greenspan a crezut că instrumentele financiare din ce în ce mai complexe sunt imune la crize. Aşa. Isteţ omul. E ca şi cum aş spune că eu scriu mai corect în limba română atunci când încerc să scriu texte mai complexe. Adevărul este că, la fel ca şi româna mea, instrumentele financiare nu sunt mai bune doar pentru că sunt complexe. Oricine care-mi citeşte blogul şite că am dreptate.

Apoi mai era şi planta aceea din Texas, Bush, care le-a permis băncilor să se bage în comerţul cu aceste instrumente financiare "mai stabile şi mai eficiente" cu explicaţia că dumnealui - care şi-a primit educaţia economică citind frunze de ceai - crede într-o piaţă care se autoreglează dacă este lăsată în pace. Deci, copii, această lecţie ne arată că doi idioţi nu fac împreună cât face un om inteligent. Intenţionat sau neintenţionat, nu contează, s-a ajuns ca oamenii de rând să garanteze eşecul speculanţilor cu plata de impozite;  cum credeţi că sunt finanţate pachetele guvernamentale pentru stabilirea sistemelor financiare? Aţi ghicit corect! Din buzunarul vostru. Felicitări! Faceţi parte din soluţie şi nu din problemă...

Am deviat un pic de la subiect - iată linkul spre articolul legat de Greenspan de pe blogul lui Paul Krugman.

B.

marți, 6 aprilie 2010

În spatele peretelui

Am mai scris despre acest subiect; cercetători încearcă diferite metode de a vedea imagini aflate în spatele unui obiect. În Olanda, dacă îmi amintesc bine, o grupă de fizicieni au reuşit să aplice o matrice care "reasamblează" undele de lumină dispersate (aşa se zice?) care au trecut printr-un obstacol. Acum, la Princeton în SUA, doi ingineri au reuşit să facă acelaşi lucru prin a pune un cristal făcut dintr-un material non-linear înaintea obstacolului. Prin modificarea încărcăturii electrice a cristalului au reuşit să clarifice imaginea după fotonii au trecut prin obstacol (imagine dreapta). Această descoperire poate fi utilă în mai multe domenii - de la aviatie, piloţi care pot vedea prin ceaţă, pâna la medicină, radiografie şi sonografie. Îmi cer scuze că nu scriu mai multe amănunte însă nu-mi permite româna mea. Pentru mai multe amănunte - sciencedaily.com

imagine: Jason Fleischer/Dmitry Dylov
sursă: sciencedaily.com

luni, 5 aprilie 2010

STS 131

Mai devreme azi, nava Discovey a fost lansată spre ISS de la Cape Canevral, Florida, şi este a 33-ea misiune la ISS. La bordul navei se află pilotul Jim Dutton şi specialiştii Rick Mastracchio, Clay Anderson, Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson şi Naoko Yamazaki - ultimul fiind de la agenţia japoneză pentru explorări în spaţiu JAEA - şi vor ajunge la ISS miercuri. Această misiune este printre ultimele cu acest tip de navă deoarece NASA le scoate din circuit la sfârşitul acestui an. Dacă doriţi mai multe detalii despre misiunea STS 131 uitaţivă pe acest pdf de la NASA. Eu, atunci când văd imaginea, mă gândesc cât de mult mi-aş dori să merg şi eu, sau măcar să văd o lansare "live". Se spune că este o experienţă foarte tare...

imagine: nasa.gov (NASA TV)
surse: nasa.gov/physorg.com

B.

Drumurile noastre

Şi de ce nu pot să mă obresc din a zâmbi de fiecare dată când ascult această melodie?

Urmaşul telescopului Hubble

În 2014 NASA v-a lansa incă-un telescop în spaţiu, James Webb Space Telescope, care este considerat, intr-un fel, urmaşul lui Hubble. Având în vedere că durează 75 000 de ani pentru cea mai rapidă navă de la NASA să viziteze cea mai apropiată stea, noi nu putem cerceta stelele prin vizite "în persoană". Din aceste motive s-au inventat metode cu care se analizează lumina stelelor pentru a detecta din ce sunt făcute şi aşa mai departe. În imagine puteţi vedea instrumentul NIRSpec care v-a fi primul spectrometru (sau cum se numeşte în română) din spaţiu.

sursă: sciencedaily.com
imagine: EADS Astrium

B.

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Sărbători liniştite!

Vroiam să le doresc tuturor celor care mai trec pe aici sărbători fericite alături de cei dragi. Am o listă cu 20 de puncte care sunt adevarate şi frumoase.

1. Dă oamenilor mai mult decât se aşteaptă şi fă-o cu bucurie.
2. Căsătoreste-te cu un barbat/femeie cu care îti place sa stai de vorba. Pe măsura ce vei îmbătrâni, îndemânarea de a face conversaţie va fi foarte importantă.
3. Nu crede tot ce auzi, cheltuie tot ce ai şi dormi când vrei.
4. Când spui 'Te iubesc' aşa să fie.
5. Când spui 'Îmi pare rău' priveşte omul în ochi. 
6. Logodeşte-te cu cel puţin şase luni înainte de a te însura.
7. Crede în dragoste la prima vedere.
8. Nu râde de visele cuiva. Oamenii care nu au vise, nu au prea multe.
9. Iubeşte mult si pasional. Poti fi rănit, dar este singurul mod de a trăi din plin.
10.În dispute, luptă cinstit. Nu pronunţa nume.
11. Nu judeca oamenii după relaţiile pe care le au.
12. Vorbeşte rar, dar gândeste repede.
13 Când cineva  îti pune o întrebare la care nu cunoşti răspunsul, zâmbeste şi spune: Nu ştiu însă pot să aflu dacă vrei!' 
14. Ţine minte că marea iubire si mările realizări comportă mari riscuri.
15. Spune 'Noroc' când auzi pe cineva strănutând.
16. Zâmbeşte când ridici telefonul. Apelantul va simţi asta în vocea ta.
17. Ţine minte cei trei 'R': Respectă-te; Respectă pe alţii;  Responsabilitate pentru toate acţiunile tale.
18. Nu lăsa ca o mică dispută să strice o mare prietenie.
19. Când îti dai seama că ai făcut o greseală, incearcă imediat să o corectezi.
20. Când pierzi, nu pierde şi lecţia.

Ne trăim zilele alergând după necesităţile vieţii; zilele de muncă poate sunt pline de stres şi uităm să mai şi respirăm. Aceste sărbători sunt ocazii foarte bune de a lua o pauză de la toate şi a reîncărca bateriile. Unii poate n-au cum să se deconecteze, efectiv nu pot fiindcă-s prea băgaţi în priză; vouă aş vrea să vă transmit să lăsaţi toate ce ţin de viaţa de zi cu zi până luni. Vă promit că luni, sau atunci când vă întoarceţi la birou, le veţi găsi acolo unde le-aţi lăsat. Aşadar n-are sens să le luaţi cu voi acasă...

B.

vineri, 2 aprilie 2010

O zi şi o Noapte

imagine: NASA/JPL-Caltech

Nebuloasa Orion văzută prin infraroşu. Imaginea este luată de sonda spaţială Spitzer. După cum putem observa, arată un loc destul de haotic plin de stele tinere care provoacă o stârnie în acea parte a universului. Mai sunt şi momemente, aşa cum v-am mai şi spus, când privesc spre stele pentru că vreau să uit, cel puţin pentru-n moment, ceea ce este aici. Frumuseţea poate fi foarte copleşitoare...
sursă: physorg.com



joi, 1 aprilie 2010

Naturally 7 - o orchestră sau trupă deosebită...

Fără instrumente. Doar 7 voci foarte, foarte pricepute...




Aceste clip-uri sunt filmate mai prost, insă sonorul e bun. În primul clip ne povestesc cum au început şi în al doilea cântă "Feel it". Vizionare plăcută!




Urmează un clip cu ei pe metroul din Paris. Uitaţi-vă cum reacţionează lumea din jurul lor pe parcursul melodiei. Altceva vezi între staţia Gara de Nord şi Unirea în metroul Bucureştean...

Echou minunat

Imaginea din dreapta arată ce am mai rămas din supernovae Cassiopeia A după ce a explodat. Ceea ce este interesant cu această imagine este faptul că arată Cas A dintr-un unghi diferit. Toate evenimentele din Calea Lactee arată diferit pentru observatori; locul de unde se produc observaţile dictează ceea ce arată observaţia. Cu alte cuvine, imaginea din dreapta arată evenimentul Cas A din perspectiva unui observator care nu se află în sistemul nostru solar. În mare, astronomii au cules ecourile undelor de lumină care se reflectă în nori de praf din spaţiu pentru a construi această imagine; un fel de-a ţine cont doar echoul, şi nu şi strigătura, atunci când cineva strigă "Echo!" într-o peşteră. Pentru mai multe detalii - sciencedaily.com.

imagine: NASA/CXC/MIT/UMass/Amherst/M.D stage et al