duminică, 30 noiembrie 2008

JFK si Neil Armstrong - vise umede pentru carcotasi

Viata este plina de oportunitati. Suntem mereu bombardati de oportunitati, iar unii stiu sa profite mai mult decat altii. Totul depinde de visele omului, caci fara vise mari omul stagneaza si se scufunda-n mediocritate. De cand suntem mici, socieatate ne invata ca studiile sunt cheia succesului, dar marea majoritate din oamenii cu cel mai mare succes sunt fara facultate.

Top 10 cei mai bogati oameni din lume nu au nu stiu ce studii superioare. Sunt studii in SUA care arata ca doar 25% din tot ce se preda la univeristaiile de economie are relevanta in "viata adevarata". Societatea sustine totusi in continuare ca SINGURA cheie al succesului sunt studile superioare. In opinia mea acest lucru este un mare fals. Daca nu esti capabil sa visezi si sa vezi oportunitati, nu conteaza facultatea. Asta nu inseamna ca studii superioare sunt o pierdere de vreme, dar ele nu-ti garanteaza succesul. Multi fac greseala ca cred ca "sau scos" pentru ca au o facultate. Multi parinti cred ca copii lor sunt asigurati pe viata doar pentru ca au terminat o facultate. Citigroup dau afara 50 000 de oameni si alti 70 000 au ajuns fara serviciu pe Wall Street. Marea majoritate au cel putin o facultate.

Evident ca o facultate nu strica, dar nu mai este asa cum era acum 20 sau 50 de ani, cand facultatea iti garanta o buna-stare materiala. Este nevoie si de alte lucruri care nu se predau in nici o scoala. Siguranta si stabilitate in viata este, in opinia mea, abilitatea de a vedea oportunitati. Daca esti genul care vede oportunitati nu conteaza ce ti se intampla, mereu aterizezi in picioare si gasesti altceva. Dar pentru a putea vedea oportunitati trebuie sa ai curajul sa visezi si atunci cand totul este negrul si esti cuprins de un frig naucitor.

Cele mai nerealiste vise nasc cele mai imposibile teluri care, la randul lor, inspira la cele mai extraordinare fapte. Orice vis poate fii transformat cu usurinta intr-un tel. Se face prin a-i da visului un termen limita, un dead-line. Omenirea a avut mereu un vis imposibil. Sau scris carti despre acest vis si, de exemplu, cartea scrisa de Jules Verne pe aceasta tema a devenit o carte clasica. Dar totusi, cine au fost primi care au calcat pe suprafata lunei?

Primi care au tranformat acel etern si imposibil vis al omeniri intr-un tel au fost americanii. Presedintele John F. Kennedy a spus in 1961 ca nu numai ca au sa trimita un om pe luna, dar si ca intentioneaza sa-l trimita in acel deceniu, transformand asadar visul imposibil intrun tel nerealist. Americanii au fost primi care au spus concret cand aveau sa ajunga pe luna si nu este de mirat ca ei au fost primii.

Pe data de 20 iulie 1969 Neil Armstrong a calcat pe luna devenind asadar un Cristofer Columb contemporan.



Omenirea a calcat in premiera pe un alt corp celest pentru ca suficient de multi oameni au crezut in vorbele lui Kennedy. Oare cati oameni in 1961 nu-l luau la misto pe Kennedy? Oare cum ar fi reactionat la noi carcotas cu emisiuni a la Huidu si Gainusa daca traiau atunci in 1961? Probabil ar fi facut misto de Kennedy pana in 1969. Pe de alta parte, carcotasi nu au contribuit constructiv niciodata la altceva decat la propria lor fericire. Pacat ca la noi li se acorda atata importanta. Dar este mai usor sa faci misto decat sa fii constructiv si nici nu-ti trebuie atata inteligenta ca sa iei totul la misto. Nu ma refer doar la cei doi mentionati mai sus, ci la toti carcotasi din tara noastra. Niste imbecili care pun bete in roata oamenilor constructivi care incearca sa faca ceva.

Eu ma intreb cati oameni in societatea noastra au ajuns plafonati doar pentru ca sau invatat sa fie realisti? Cati oameni traiesc anchorati in mediocritate pentru ca, din frica, sau maturizat si nu mai traiesc cu capul intre nori ci cu picioarele pe pamant? Cati oameni au ajuns carcotasi pentru a-si ascunde propria lor neputinta? Avand in vedere cat de populara este emisiunea "Cronica Carcotasilor" imi dau seama ca sunt milioane de romani care nu mai viseaza ci carcotesc. Au fost alegeri azi. Se va schimba ceva? Sau continuam sa fim o tara cu potential, dar care nu mai are curajul sa viseze?

Sa fii un om liber, un om excelent, este sa ai vise mari si sa muncesti pentru visele tale. Devenim ceea ce gandim asa ca trebuie sa avem grije cum gandim. As face bine sa-mi ascult propriul sfat.

B.

PS Rog frumos sa-mi corectati limbajul si gramatica. DS

Un comentariu:

Anonim spunea...

ai dreptate.