sâmbătă, 18 aprilie 2009

Neuro-economics

Ce inseamna neuro-economics? Este un domeniu stiintific relativ nou care se concentreaza la psihologia umana pusa in situatii economice unde trebuie luate decizii. Acest domeniu stiintific studiaza creierul si gandirea umana in aceste conditi. Urmatorul exemplu arata la ce ma refer.

Toata lumea a auzit despre ruleta rusa (Russian roulette). Acum ganditiva ca in loc de un glont, pistolul este incarcat cu 3 SAU 4 gloante (nu conteaza cate, conteaza doar ca sunt 3 SAU 4 gloante). Imaginati-va ca sunteti involvati intr-o partida de ruleta rusa si a venit randul vostru. Stiti ca pistolul este incarcat cu 3 sau 4 gloante, ceea ce inseamna ca riscul de a muri este intre 3/6 si 4/6 (50-66,66 %). Intrebarea este acuma: cati bani a-ti plati pentru dreptul de a scoate un glont din pistol?

Exemplul doi este tot cu ruleta rusa, este aceeas partida, doar ca de data asta pistolul este incarcat cu un singur glont si stiti acest lucru cand va vine randul sa jucati. In aceasta situatie, cati bani a-ti plati pentru a scoate un glont (singurul glont) din pistol?

Rezultatele savantiilor arata ca oameni in general ar da mai multi bani pentru a scoate singurul glont din pistol (=risc 0 %, adica supravietuesti 100%) decat pentru a reduce un risc foarte mare la unul nu chiar asa de mare. Adica, omeni in general ar da mai multi bani pentru a reduce un risc de a muri de 16% la 0 %, decat pentru a reduce un risc de a muri de 66,66% la 50%. Aceasta concluzie se cam bate cap in cap cu teoria economica fundamentala, care arata ca ar trebui sa platim la fel de mult in ambele cazuri, deoarece in ambele cazuri este vorba de a cumpara UN singur glont. Interesant, nu-i asa? O aplicare destul de banala in lumea reala ar fi daca tu ca si vanzator de masini ai stii care este culoarea preferata unui client, ai putea sa-i vinzi masina cu culoarea respectiva la un pret mai mare decat daca masina ar avea o culoare diferita. Daca sti adevaratul scop a persoanei cu care negociezi atunci sti si ce terminologie sa folosesti.

Acest lucru inseamna "neuro-economics". Este un domeniu foarte interesant, mai ales acum cu criza asta, care nu este o criza desi este cea mai mare criza (George Soros, pe MIT World, dar cu cuvintele mele). Tot pe site-ul MIT World gasiti cate ceva despre neuro-economics (probabil se scrie neuroeconomics, dar nu am chef sa verific fiindca e aproape patru dimineata si mi-e somn).

B.

Niciun comentariu: