miercuri, 27 ianuarie 2010

SAAB

SAAB, pentru cei care habar n-au, este un brand de maşini suedeze al cărui propietar a fost GM. Nimeni n-a ratat că este criza şi că guvernele din mai multe ţări, conform sloganul "prea mare pentru a eşua", a salvat mai multe firme de la faliment.

Tactica directorilor de la companiile globale a fost să-şi umple buzunarele şi să-i lase pe plătitori de impozite să le salveze compania. Aşa s-a întâmplat şi în cazul cu SAAB şi GM. Turele sunt multe şi rezultatul foarte interesant.

Guvernul suedez, de altfel un guvern de dreapta, a spus de la bun început că nu o să intre ca proprietar deoarece le lipseşte competenţa de a conduce o fabrică de maşini. Au subliniat că în caz că SAAB v-a închide îi vor ajuta pe cei care-şi pierd locurile de muncă. Guvernul a mai spus că vor garanta un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii pentru cel care vrea să cumpere SAAB dacă pot arăta un proiect viabil pentru dezvolatrea SAAB-ului. Ideea de bază fiind că de ce să dea banii la GM când ii pot ajuta pe cetăţenii suedezi dacă cel mai rău caz se întâmplă şi SAAB este nevoit să se desfinţeze. Pâna aici gândirea guvernului pare să fie oarecum lucidă, da? În Suedia, însă, o gândire lucidă nu este definită precum în restul lumii civilizate. Aici e...altfel!

Întră pe scenă Mona Sahlin. Dornică de putere şi milogindu-se mai rău decât fotbalişti de la echipele din Bucereşti atunci când joacă cu CFR Cluj dânsa a auzit doar "NI SE RUPE DE SAAB". Timp de 6 luni, Mona Sahlin, liderul socialdemocraţiilor, a vizitat localitatea Trollhättan şi a afirmat, cu ochii în lacrimi, că unui guvern socialdemocrat nu li s-ar rupe de SAAB, că ei ar fi cumparat SAAB-ul de la GM pentru a salva locurile de muncă. Fiindcă ei sunt buni şi guvernul este rău. Populism ieftin.

Guvernul însă, slavă domnului, a tăcut şi a făcut. GM a jucat dur. Guvernul suedez n-au fost pacăliţi de tactica americaniilor de nogociere atunci când s-a anunţat că GM bagă SAAB-ul în lichidare. Guvernul şi-au menţinut poziţia asumată încă din prima zi al crizei şi pâna la urma GM a cedat.

Ieri a fost vândut SAAB-ul. Guvernul suedez s-a ţinut de cuvânt, a salvat locurile de muncă, n-au dat bani la o companie americană şi acum socialdemcraţii, adică cei puţini care au un creier sau bun simţ, tac în timp ce restul se vaită prin presă comentând doar: Lasă că oricum sunt acre!

Ceea ce mă sperie pe mine este că dacă ar fi alegeri acuma - Mona Sahlin ar câştiga. Asta spune totul despre cum gândeşte suedezul de rând.

B.

Niciun comentariu: