Putem citi într-un articol pe mediafax.ro cum vicepreședintele PDL Ioan Oltean spune că ”nu ne putem permite să sancţionăm jurnaliştii pentru că nu manifestă simpatie faţă de partid”. Corect! Bravo dânsului!
Ar trebui să-i sancționați atunci când mint și distrug vieți și se ascund în spatele libertății presei, așa cum s-a întâmplat în Suedia vara asta.
Citeam ieri despre o artistă oarecare din Suedia care cică este și jurnalistă. A absolvit o pseudo-facultate, chiar așa se numește deoarece nu cer nimic ca sa te admită, cică-i ”facultatea poporului”, și a lucrat la unele ziare importante în Suedia. Deci ea a chefuit trei ani la facultate și ajunge în postura de a distruge vieți, sau a-mi spune mie ce considera ea ca am nevoie să aud? Orice prost devine jurnalist în ziua de azi; asta mi-a fost clar după ce am citit articolul despre această artistă care de altfel și foarte puțin surprinzător este și foarte frumoasă...
Deci, este incredibil; un medic trebuie să învețe 12 ani până să ajungă în postura de a putea distruge o viața. Un jurnalist trebuie să pupe fundurile potrivite, sau să viziteze paturile care trebuie și ajunge in poziția în care poate să distrugă vieți. Și lăsați-mă cu libertatea presei, că presa a devenit ceva murdar care de foarte multă timp refuză categoric să-și respecte meseria și să facă ceva bun.
Doctorul răspunde personal; jurnalistul răspunde doar șefului! Asta trebuie reglat prin lege domnule Oltean. Și este la fel de valabil și în Suedia...
B.
9 comentarii:
Despre dl. Oltean: a spus asta doar pentru public. In nici un caz nu cred in sinceritatea lui si nici nu cred ca va face cineva ceva in sensul declaratiei.
Despre jurnalista draguta: in toate domeniile scade calitatea specialistilor. Dupa parerea mea nu e mare lucru de studiat ca sa ajungi jurnalist. Aici trebuie in primul rand talent. Si aspectul fizic este tot un talent, cu toate ca noua, barbatilor morali, ne e ciuda pe femeile frumoase care au succes.
Nu stiu daca ciuda este cuvantul potrivit deoarece nu prea respect jurnalismul ca domeniu de activitate.
Lasand artista la o parte, am impresia ca aproape toti jurnalistii sunt sau prosti, sau fac pe prostii intentionat.
Ceea ce ma deranjaza este insa ca au o putere fare raspundere. Hai ca-n Suedia mai exista si autocritica in presa, dar in Romania?
Pai, in Romania, sa fii jurnalist este echivalent cu, nu stiu, profesor de fizica nucleara, sau medic chirurg, si asta este o misconceptie enorma in opinia mea deoarece nu trebuie sa fii bun pentru a ajunge jurnalist, trebuie doar sa fii "bun"...
Problema e mai profunda, nu se refera numai la jurnalisti. In intreaga societate si mai ales in Romania se remarca oameni fara valoare. Asta e problema care ne doare, lipsa valorii celor care au succes si lipsa capacitatii (sau a posibilitatii) de a se afirma a oamenilor care au valoare.
Noi am fost invatati ca daca ai valoare, oamenii te vor aprecia. Dar nu e asa, oamenii nu mai stiu sa aprecieze valoarea, viata a devenit prea superficiala. Si oamenii la fel.
Nu sunt deloc de acord cu tine, Bogdan. Nu ai nevoie de facultate ca sa fii jurnalist. Si un blogger e intr-un fel jurnalist, unii sunt mai populari decat multe ziare traditionale. Si tu esti oarecum jurnalist, chiar daca n-ai inca o audienta foarte mare. Ti-ar placea sa-ti spuna guvernul ce ai voie sa scrii si ce nu?
Crezi ca medicii sunt pedepsiti daca fac ceva rau? Nu sunt. Colegiul medicilor stabileste sanctiunile. Adica daca moare un om din cauza ta, de obicei esti pedepsit prin reducerea salariului cu 10% timp de 3 luni.
Daca autoritatile ar avea dreptul sa pedepseasca ziaristii pentru ceea ce scriu, ar disparea si ultimele urme de democratie care mai exista. Pentru ca si acum marile trusturi de presa sunt aservite politic, dar macar se lupta intre ele si un om inteligent poate deduce macar partial adevarul. Dar autoritatile statului sunt total controlate politic si ar sanctiona ziaristii dupa placul celor de la putere. Ar fi un dezastru pentru o societate libera si ar duce in scurt timp la dictatura.
Nu mă refeream neapărat la control de către guvern. Și presa este mult mai puternică decât ”adevărat-minciune”.
În mare, jurnaliștii pot spune exact ce vor ei fără să aibă nici o răspundere. Asta mă deranjază.
Cum ai spus și tu; dacă un medic greșește și strică viața cuiva răspunde personal, chiar dacă e cu o banalitate precum tăierea salarului timp de trei luni.
Un jurnalist care scrie o minciună, care ”le întoarce” ca să sune așa cum vrea șeful lui, fără să țină cont că distruge viața cuiva nu răspunde cu nimic.
Iar dacă cineva îi pune integritatea sub semnul întrebării, începe să urle despre libertatea presei. Sunt de acord că presa liberă este o necesitate pentru existența democrației; dar cum e acuma, presa e liberă?
O persoana poate da in judecata un ziar daca se simte lezata. Daca presa i-a facut rau poate obtine daune intr-un proces. Dar in niciun caz solutia nu este ca cineva sa controleze presa.
Medicii care gresesc nu sunt sanctionati de stat, ci de Colegiul Medicilor, care este un fel de asociatie profesionala a lor. Exista si Clubul Roman de Presa, asociatia echivalenta a jurnalistilor.
Stiu toate astea. Și n-am vorbit despre a controla conținutul. Eu vorbesc de răspundere. Uite un exemplu concret:
Aici în Suedia un măgar de jurnalist avea informații cum că un ministru a fost la o prostituate acum câțiva ani înainte să devină ministru.
Sursa jurnalistului a fost domnișoara prostituată. Jurnalistul l-a întrebat pe ministru dacă a fost vreodată la o prostituată și el a răspuns foarte clar: ”Nu!”
Ziua următoare a fost publicată istoria cum că el a fost la prostituată și că ziarul alege să-și creadă sursa deoarece ministrul n-a negat suficient de ferm.
Bineînțeles că ministrul și-s dat demisia. Dânsul are copii; a muncit o viață întreagă și un mincinos de jurnalist - singurul soi de altfel - i-a stricat viața.
Îl poate da în judecată? Da, dar crede-mă, nici măcar un fost ministru nu prea are câștig de cauză în situații din ăstea.
Deci, un jurnalist poate împrăștia minciuni cum vrea el. Eu nu pot să fiu de acord că un grup de oameni care și-au dovedit lipsa de etică și morală de nenumărate ori, și continua zi de zi să ne arate acea lipsă, au puteri extraordinare fără nici o răspundere.
NU vreau să li se interzică să scrie nimica, vreau ca cel care scrie, să aibă dovezi clare și nu insinuări sau alte mizeri care le comandă patronul să scrie...
B.
Sunt de acord cu Mircea intr-o privinta: in Romania nu se mai recunoaste adevarata valoare. Aici nu mai este recunoscuta decat "valoarea" data de numarul de cai putere din dotare, de banii pe care esti capabil sa-i spargi prin cluburi, de "becalisme" si de diverse astfel de "succesuri".
Nici eu nu sunt de acord cu controlul autoritatilor asupra presei, dar cred ca ar trebui sa existe totusi un control mai mare din partea Clubului Roman de Presa (care, momentan se implica precum Colegiul Medicilor in privinta colegilor de breasla, adica putin spre deloc), ca si din partea noastra, a cititorilor. La ora actuala mai sunt extrem de putini jurnalisti adevarati. Jurnalistii zilelor noastre sunt in cautare numai de senzational (nu neaparat in sensul bun) si de subiecte de scandal. Si la viteza cu care se petrec aceste evenimente, parca nici nu poti sa-i mai condamni, saracii... Si cum sa nu-i mai ierti (daca poti) atunci cand, prinsi in valtoarea evenimentelor, se intampla sa mai uite cate o regula a codului lor deontologic, cum ar fi cea care spune ca o informatie trebuie verificata din trei surse diferite inainte de a fi data publicitatii?
@Bogdan: Tu ce propui de fapt? Ai o solutie concreta? Degeaba ne dorim noi ca jurnalistii sa fie intr-un anumit fel, asta nu schimba nimic.
Oricum, dupa parerea mea, presa tiparita si televiziunea sunt pe moarte, calitatea lor scade in fiecare an pentru ca numai retarzii o mai urmaresc, toti care au ceva in cap se informeaza pe internet.
Trimiteți un comentariu