marți, 3 august 2010

Haideți să-i scutim pe bieții jurnaliști...

Nu știu dacă trebuie să râd sau să plâng. Am citit un articol din Financiarul, link aici, în care o jurnalistă spune că impozitarea drepturilor de autor nu efectează finanțelor țări și că decizia a fost luată ca o măsură răzbunătoare; titlul articolului este ”cum se razbuna Boc pe jurnalisti: Impozitarea drepturilor de autor, fara efect asupra finantelor tarii”.


Din articol reiese că-n mintea persoanei care a compus acel articol, impozitele care nu afectează finanțele țării n-ar trebui să existe. Într-un fel aș putea să fiu de acord cu această argumentație, însă există o problemă: dacă gândim așa, atunci toate impozitele sunt fără efect asupra finanțelor țării. Impozitele, dacă ne uităm la sumele plătite de către fiecare persoană aparte, nu afectează finanțele României așa că nimeni n-ar trebui să-și plătească impozitele, nu?

Ani de zile, majoritatea jurnaliștiilor din presa română și-au închis ochii pentru ca să beneficieze personal. Acuma dau din picioare ca niște copii cărora li s-au furat jucăriile și au pretenții la acea glorie pe care ei înșiși au negat-o atâta timp: gloria celui care a schimbat ceva în bine. Când poporul român a fost furat și-au ținut gura, acumă când cineva bagă mâna-n buzunarul lor personal se trezesc și ei și ne spun că cică sunt jurnaliști. Bine, ză zicem. Și?

Ăstă-i motiv pentru ca voi să nu plătiți impozite? Adică, munca voastră este mai importantă decât munca unui om pe vreun șantier oarecare? De ce? Omul de pe șantier, așa necalificat cum este el, măcar își respectă meseria și construiește ceva concret...


Sentimentul cu care m-am ales citind acel articol este că undeva în subconștient, autorul articolului ar vrea ca jurnaliștii să nu fie nevoiți să contribuie cu ceva la ieșirea din criză, de altfel o criză la care ei înșiși, prin a nu-și respecta meseria și prin a-și bate joc de cetățean, au contribuit și chiar înrăit. Când jurnaliștii din alte țări scriu că toți cetățenii trebuie să traga tare pentru ieșirea din criză, ai noștri scriu...asta.

Te iei de cap atunci când realizezi că jurnaliștii sunt considerați intelectuali. Poate în alte țări sunt, dar în România cu siguranță majoritatea nu-s...


B.

Un comentariu:

Mircea Vladut spunea...

Stii ca pe vremea comunismului, activistii de partid si securistii nu aveau salarii deosebit de mari? In schimb aveau alte facilitati: cantine ieftine, hoteluri ieftine, cabane de vacanta etc.
Jurnalistii sunt persoane foarte importante pentru politicieni (in loc sa fie pentru mine, cetateanul). Oricat as fi de pornit impotriva puterii de azi din Romania, nu pot, totusi, sa nu ma imgretosez de atacurile din orice pozitie si in orice poate fi atacat la Boc si Basescu. Asa cum ei mint in fata, tot asa si jurnalistii fac. Sunt din aceeasi categorie, de fapt sunt ca doua cartele mafiote rivale.
Cu siguranta exista jurnalisti independenti, dar, ca toate valorile din Romania - nu au succes. Ceva necurat cred ca se intampla in tara asta, prea e de oaie! Vom trai si vom vedea.