duminică, 1 august 2010

La greu, schimbăm echipa

Din nou acest fenomen! Pe mediafax.ro putem citi, de ceva vreme, că un număr de parlamantari PDL se gândesc la trecerea la PNL pentru că nu le place că liderii partidului ”nu se consultă deloc cu ei atunci când sunt luate decizii economice, politice şi de orice natură.”


Acest fenomen mi se pare ceva foarte caracteristic țărilor bananiere, unde politicienii n-au o convingere ideologică, nu sunt în parlament pentru a conduce țara ci pentru a-și face rost de avantaje personale. Această știre, dacă este adevărată, înseamnă practic că unii din PDL au mirosit că buzunarele lor ar avea de profitat dacă schimbă partidul.

Dacă acești parlamentari erau în PDL, sau în politică, din convingere ideologică și pentru că vroiau să facă ceva pentru țara-n care trăiesc, nu schimbau partidul și încercau să-l reformeze. Se numește procesul democratic și desfășurarea sa este la fel de importantă și în înteriorul partidelor. În partidele politice din România procesul democratic este inexistent. Știu fiindcă mi s-a povestit.

Îmi dau seamă că această știre face parte din jocul politic din România - țara în care pensionarii au început să fure mâncare din magazine pentru a nu murii de foame. Nu este o coincidență că ”românii sunt corigenţii Europei la cunoaşterea ştiinţifică şi printre primii la superstiţii” și starea în care arată țara. Un popor prost informat, plin de teori de conspiratorice, iubind telenovele, iubind telenovele, un asemnea popor este ușor de manipulat. Nu este de mirat că s-a ajuns aici.

Atunci când toți trag doar pentru ei și nu concep ideia de a face lucruri pe termen lung, ceea ce se întâmplă este că toți trag în diferite opuse. Iar dacă toți trag in direcții opuse, toată forța este anulată și forța netă asupra obiectului devine zero. Și apoi, aceeași oameni se întreabă de ce România a rămas pe loc ultimii 10 ani. Oare de ce?

În Suedia, dar nu numai, schimbarea echipei din care faci parte este, aproape de fiecare dată, sinucidere politică. Pe de altă parte, ce știu suedezii? Ei au avut o creșetere a PIB-ului de peste trei la sută în ultimul trimestru și acolo omul de rând știe să gândească dincolo de propria ogradă. Nu cred în coincidențe.

B.

4 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Ce interesant mi se pare cum pui tu problema! Asa se vede de acolo, dar e putin altfel, aici.
Pai gandeste-te ca PDL e format din fugarii de la FSN si cei de la PNL! Tradatorii vor trada pe oricine, nu? Asta e caracterul, asta e materialul! Cu vrajeli ieftine au castigat alegerile si gata. cand au dat de greu, fug din nou! Eu am scris despre asta, dar cred ca nu poti intelege ca au castigat alegerile prezidentiale cu sloganul anti PSD, cand ei au fost impreuna la guvernare!
Si au fost membri in Internationala Socialista, iar deodata, din socialisti s-au transformat in liberali! Ce fel de liberali sunt acestia? Ce incredere poti sa ai in ei, care-si schimba doctrina politica dupa cum bate vantul si la ce altceva sa te astepti de la ei? Ei nu au o doctrina adevarata si de aceea au introdus votul uninominal, in care ... nu are importanta doctrina, ci promisiunile electorale. Prea multe de spus, dar asa vad eu lucrurile.

Bogdan Dobondi spunea...

Ideia este că acest fenomen se petrece în toate, absolut toate partidele politice din România. Eu nu simpatizez cu nici un partid fiindcă, din păcate, nu văd pe nimeni capabili să facă treabă.

Problema este ca nimeni n-a schimbat partidul fiindcă simțea că poate face lucruri mai bune, că poate conduce țara într-o direcție pe care ea sau el credea că este mai bună. Toți au schimbat pentru că ei personal vor fi avantajați.

Uităte în trafic, de exemplu, unde eu-ismul general din România se vede cel mai bine. Dacă lumea ar colabora în trafic, cu siguranță o sa avem mai puține intersecții blocate. Dar acuma, toți se gândesc doar că ei inșiși trebuie să ajungă așa că ”se baga”. Și când toți fac asta simultan, nimeni nu mai mișcă și TOȚI întârzie...

Asta se aplică în aproape toate domeniile din România. Din păcate...

Mircea Vladut spunea...

Nici eu nu simpatizez un partid, dar sustin doctrina liberala. Deci sustin pe liberali pentru ideile lor si nu pentru oamenii din partid.

Am vazut un mail in care erau criticati italienii, comparativ cu germanii si restul europenilor, pentru modul de condus, pentru indisciplina din trafic. Suntem latini, nu suntem nemti! Si totusi italienii traiesc si se inmultesc! Si noi vom trai. Daca politia si-ar face treaba si nu ar "ierta" stabii care isi permit sa incalce legea, atunci nici oamenii de rand nu o vor mai incalca atat de des. Cum pot eu sa scap de nedreptatea asta? Incalc si eu regulile de circulatie. Nu am puterea sa impun legea, sunt un simplu om, deci, ca sa fiu egal cu cei care au puterea in mana, voi incalca si eu legea, pentru simplul fapt ca ma simt nedreptatit! Basescu a condus dupa ce a baut alcool! E doar un exemplu, dar toata lumea stie ca cei de sus, indiferent de partid, isi permit orice, caci legea nu e facuta pentru ei! Asta e o mostenire a comunismului.

M-am abtinut sa fac comentarii despre inclinatia romanilor spre telenovele si despre corigentii la stiinta. Tac din gura si spun doar ca e nedrept sau cel putin superficial.

Bogdan Dobondi spunea...

Într-adevăr, un pic nedrept a fost. Însă trebuie să spun că niciunde n-am auzit atât de multe teorii conspiratorice ca și în România.

Când vorbești cu oameni cu educație, nimic - chiar nimic - nu este ceea ce pare. Oricât de evidentă ar fi o chestie, mereu se caută explicații mai complicate.

Pot da mii de exemple care să-mi susțină ipoteza, iar de unde se trage putem discută pâna la nesfârsit

Occam s-ar întoarce în mormânt dacă ar fi auzit unele discuții...

Mersi că-nțelegi că generalizez; dacă n-aș generaliza ne-am pierde în amănunte.