vineri, 1 octombrie 2010

PSD, politica și impozitele

Pe mediafax.ro putem citi despre cum PSD se pregătesc să intre la guvernare. Mă gândesc că cei care-mi citesc bietul blog acum cred că este încă un articol în care critic PSD. Însă de data asta nu este vorba de așa ceva.

Vreu întâi să subliniez că nu sunt PSD-ist, nu sunt PDL-ist sau orice alt -ist ce-ar mai exista. Nu subscriu de loc la gândirea ”stânga-dreapta” din politică, nici în Suedia și, ca atare, nici în România.

Dogmele partidelor de stângă au unele lucruri bune, la fel ca și cele de dreaptă. Dacă zici că simpatizezi cu una sau cu cealaltă implicit limitezi posibilitățile de a face ceva frumos, ceva constructiv, ceva ce poate să fie de lunga durată.

Noțiunea de stânga-dreapta provine din parlamentul francez din anii 1780 și-mi place să cred că omenirea a mai evoluat ceva de atunci, chiar dacă ultima vreme în micul Paris a existat o atmosferă semănătoare cu cea din Paris prin anii 1780. Refuz să aleg între a fii solidar sau a fii - nu sunt sigur că am scris cu numărul adecvat al i-urilor - liber fiindcă sunt convins că ambele pot exista una lângă cealaltă. De ce n-ași putea să cred în libertatea individului și în același timp să-mi doresc să fiu solidar cu cel de lângă mine? În fine...

Ziceam de articolul de pe mediafax.ro; PSD se pregătește să intre la guvernare - nimic nou sub soare - trebuie însă lăudat faptul că-ntr-adevăr au propus ceva concret. Nu contează ce părere am legat de impozitarea progresivă propusă de ei, de PSD, contează faptul că au propus ceva concret, impozitarea progresivă, și că prezintă o alternativă concretă pentru român.

Liderul lor - și aici trebuie să felicit partidul deoarece eram convins că nu se putea găsi o persoană mai antipatică decât Geoană însă s-au concentrat și, prin numirea lui Ponta, au reușit să dovedească că Geoană nu era fundul bazinului de oameni antipatici din PSD - parcă se află la stadion și se ia de toată lumea în acel mod ”semințscuipătoresc” caracteristic celor care consumă ceva ce în Suedia este considerat mâncare de păsări. Dar nu asta vroiam să zic.

Revenind însă la subiect; ceea ce ar fi normal acuma ar fi să nu se urmărească intrarea la guvernare cât mai repede. Lasă-i pe cei aleși de popor să guverneze. La următoarele alegeri prezinți bilanțul guvernului și arăți că tu poți să te descurci mai bine. Așa se procedează într-o democrație - știu că unii dintre voi acuma gândiți că în România nu există democrație, but that is not the point cum se zice în engleză - așa ar trebui să procedeze și PSD-ul.

Îmi dau seama că cei din PSD nu pot aștepta până la alegeri. Au și ei bani de luat, funcții de distribuit și dosare de mușamalizat; cum să aștepți până la alegeri? Sunt convins că de aia se pregătesc pentru a intra la guvernare și nu pentru următoarele alegeri.

Partea bună este totuși că partidul care mai mult se ocupe de autosugestie au produs și ceva concret...

sursă: mediafax.ro

B.

Un comentariu:

Adrian A. spunea...

Dupa introducerea cotei unice de 16% in 2005, incasarile statului din impozite pe venit au crescut cu 30% inca din primul an. Revenirea la impozitul progresiv ar insemna scaderea taxelor incasate de stat si un obstacol in plus pus economiei, dupa masurile idioate ale guvernului Boc.

Problema nu este ca se incaseaza prea putine taxe, ci ca banii care ajung la stat se pierd sau se fura. Daca statul roman ar fi la fel de eficient ca cel suedez, probabil ca ar scadea si evaziunea fiscala, deoarece oamenii ar vedea ca primesc ceva inapoi in schimbul banilor pe care i-au dat.