E luni și voi probabil sunteți ocupați de chestiile de la birou, așa că mai mult ca sigur n-o să citiți articolul de pe newscientist.com, dar vi-l recomand oricum fiindcă este vorba de una dintre puținele predicții a lui Einstein care încă n-a fost confirmată.
Este vorba de unde gravitaționale și acest subiect mi se pare una dintre cele mai interesante subiecte din fizică. Dacă există, ce înseamnă? Dacă nu există - de ce nu există? Întrebarea este relevantă dacă ținem cont de faptul că până acum, Einstein, sau mai degrabă teoriile lui, n-au fost falsificate. Nici una! Sau invers; până acum, toate observațile făcute de către fizicieni și astronomi au confirmat predicțiile care se pot face cu ajutorul ecuațiilor lui Einstein.
Un gând m-a bântuit citind articolul: am citit mai de mult despre ”liniile lumei” - cred că Richard Feynman a vorbit despre ele, sau poate Thorpe, cel care tot face pariuri cu Stephen Hawking - care, de exemplu, dincolo de orizontul evenimentelor unei găuri negre toate duc spre singularitate. Adică, în orice direcție te-ai mișca, tot spre centrul găurii negre te-ai îndrepta. Și de aia nu sunt așa de sigur că pot descoperii unde gravitaționale cu ajutorul experimentului LIGO.
Spațiutimp tulburat de unde gravitaționale sau nu, liniile lumii sunt aceleași pentru noi. Adică, unde gravitaționale sau nu, timpul în care un foton parcurge între locațiile X și Y poate pentru noi este mereu la fel de lung din cauza liniilor menționate mai sus. Poate este așa că fotonii merg în linie dreaptă între acele două locații, chiar dacă spațiutimpul este ”câș” din cauza undelor gravitaționale.
Probabil aberez și eu, dar asta mă face să întreb dacă chiar se pot descoperii undele gravitaționale cu ajutorul fotoniilor. Sunt unele modele matematice care stabilesc viteza undelor gravitaționale ca fiind 3/2 ori viteza luminii și atunci chiar putem să le măsurăm. Și dacă undele într-adevăr există și au acea viteză, asta înseamnă că viteza supraluminală (probabil nu așa se zice în română) este posibilă pentru obiecte fără masă? Și noi care încă nu știm de ce elementele au masă...
Să zicem că cei de la LIGO nu găsesc nimic, atunci, împreună cu viitoarele descoperiri făcute la LHC, este posibil să avem parte de o schimbare de paradigm în fizică și cosmologie. Și asta-mi fură mie somnul noaptea. Și nu zic asta ca să mă plâng!
B.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu